Geçtiğimiz yılın başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle birlikte derinden etkilenen moda sektörü, 2022 sezonlarına ait koleksiyonlarını New York, Londra, Milano ve Paris gibi moda başkentlerinin moda haftalarında sergiledi; şimdi sıra İstanbul’da! 12-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek 2021 İstanbul Moda Haftası bünyesinde yer alan koleksiyonları sizler için mercek altına alıyoruz.

youtube play youtube play

İstanbul Moda Akademisi bünyesindeki geleceğin tasarımcılarının hazırladığı “New Gen” koleksiyonuyla hızlı bir başlangıç yapacağımız 2021 İstanbul Moda Haftası, maalesef ki geçtiğimiz sene de olduğu gibi dijital olarak gerçekleşiyor… Aralarında Sudi Etuz, Özgür Masur, Dilek Hanif ve Arzu Kaprol gibi Türkiye’nin birbirinden ünlü önde gelen tasarımcılarının yer aldığı 2021 İstanbul Moda Haftası’na yüksek tempoyla giriş yapıyoruz; hazır mısınız?

Birinci Gün

”New Gen” by IMA

Geleceğin moda tasarımcılarının yetiştiği İstanbul Moda Akademisi bünyesindeki öğrencilerin hazırladıkları koleksiyonlar, İstanbul Moda Haftası’nın açılışını yaptı! Lidya Zenginel’in patchwork esntili punk parçaların ön planda olduğu koleksiyonuna Nadin Altıparmak’ın sezonun trend renklerinden olan yeşil ile yaptığı oversize vurgu, koleksiyonun ilk kısımlarında yer alıyor. Şeyma Hamamcı’nın tasarımlarında yer alan fırfırlarda kendimizi kaybederken Nazlıcan Türker’in ‘’layering’’ etkili beyaz ve tonlarının hakim olduğu monokrom koleksiyonuyla adeta yeni bir sayfa açıyoruz.

Nazlıcan’da yakaladığımız asimetrik formlardan sonra Öykü Ece Uza’nın dikkat çekici dokulardan oluşturduğu Y2K esintileri barındıran koleksiyonunda Z kuşağına farklı bir açıdan bakıyoruz. Ercan Tenekecioğlu’nun transparan ve sulu boya efektli uçuşan pastel tonlarındaki tasarımlarıyla ayaklarımız yerden kesiliyor; Mirev Demirci’nin floral desenlerin hakim olduğu bahçıvan formlarına Berfin Özgür’ün bangır bangır gelen “punk” koleksiyonu ile de defileyi noktalıyoruz.

Mehmet Emiroğlu

Siyah, kırmızı ve toprak tonlarının hakim olduğu Mehmet Emiroğlu’nun “A Language / Never Speak” adlı 2022 İlkbahar/Yaz koleksiyonunda sezonun trendleri arasında cut-out ve birbirine bağlı parçalar yer yer alıyor. Trendleri kendi yorumuyla yeniden harmanlayan Mehmet Emiroğlu’nun tam bir yaz havasındaki bu koleksiyonunda, şifon ve saten detayların yanı sıra defilenin ikinci kısmında yer alan pul detayları, stilimize ışıltı katmanın ipuçlarını barındırıyor.

Selen Akyüz

Abartıdan uzak ve sakin toprak tonlarına, pastel vurgularla hareket kazandırılan koleksiyonda asla yeterli olmayan takımlar damga vuruyor. Selen Akyüz’ün ‘’Equal Harmony’’ adlı koleksiyonu, geçtiğimiz sezonlardaki 70’ler havasını taşıyan vatkaların, önümüzdeki sezonlarda yükünü azaltılarak daha hafif yapılarda, drape detaylarına ek olarak ceket ve yeleklerde de karşımıza çıkacağının sinyallerini veriyor.

Jacquemus’un sosyal medyada viral olan ve benim de daha önceden sizler için detaylıca mercek altına aldığım ‘’La Montagne’’ koleksiyonundan esintiler barındıran Selen Akyüz’ün 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonu, konforun ön planda tutulduğu ve pililer ile hareket kazandıran formlara bandana ekiyle, bizlere çekmecelerimizdeki bandana ve eşarpların yerini düşündürüyor da diyebiliriz.

Y PLUS by Yakup Biçer

Ters dikiş tekniğinin ve oversize cep detaylarının sıkça karşımıza çıktığı Yakup Biçer’in Y PLUS 2022 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu “Code”’da, korse formlu üstler ve cinsiyet normlarına karşı adeta bir savaş açan renk darbeleri yer alıyor. Paraşüt kumaşların rüzgara karşı gelen duruşu ve koleksiyonun detaylarında yer alan büzgü ve tüller, 2022 ilkbahar ve yaz sezonuna Biçer tarzı bir bakışla bizleri hazırlıyor.

Arzu Kaprol

‘’H.A.Y.A.L.’’ adlı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonunyla Arzu Kaprol, bizleri tam anlamıyla etnik bir yolculuğa çıkarıyor… Geometrik desen ve formları ‘’pareo’’ görünümlerle eşleştiren Kaprol, birbirinden canlı ve dikkat çekici renk skalasıyla Helenistik detaylar da barındıran 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda, püskülleri ve kollarda yer alan hacimli volanları kullanmaktan çekinmiyor.

T.A.G.G.

Gökay Gündoğdu’nun, markası T.A.G.G.’ın  (The Attitude by Gökay Gündoğdu) 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonu olan ‘’Workleisure’’da her karşımıza çıktığında hayranlıkla incelediğimiz takımlar, modern drapeli gömlek elbiseler, taş işlemeli detaylar ve tabii ki bir Gündoğdu klasiği olan kendinden emin, güçlü kadınlar algısına devam ediyor. “Beyaz yaka” klişesini yıkan tavrıyla Gündoğdu’nun yeni koleksiyonu, abartıdan uzak ve gecenin “stil” kadını olmak isteyenler için de birbirinden şık elbiseler barındırıyor.

Dilek Hanif

“Celebrate Life” adlı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonuyla pandeminin bitişini “pozitif enerji ve yaşama sevinci” ile kutlayan Dilek Hanif, uzun yaz günlerine olan hayranlığını birbirinden canlı ve sıcak tonlardaki renk skalası ve ışıl ışıl ipek şifon elbiselerle bir araya getiriyor. Cosmopolitan silüetlerin ve asimetrik omuz detaylarının cömert drapeler ile eşleştirildiği İlkbahar–Yaz koleksiyonunda, sıcak yaz akşamlarında ışık saçmak isteyenler için geleneksel siyahları fuşya, sarı, gök mavisi ve metalik renklerdeki yeni tasarımlarıyla selamlıyor.

Dice Kayek

2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonuyla bizleri adeta stil avına çıkaran Dice Kayek, masumiyet dolu beyazlar ve şehvet fışkıran kırmızıların yanı sıra fuşya ve bebek mavisi gibi geniş renk skalasına sahip yeni tasarımlarıyla yaz aylarının olmazsa olmazı çiçek desenlerini bir araya getiriyor. Bohem ve vintage detayların de yer edindiği yeni koleksiyonuyla Dice Kayek, pilileri ve volanları da kullanarak elde ettiği trend görünümün yanında kısa film tadındaki tanıtımıyla da dikkatleri toplamayı başarıyor!

İkinci Gün

Özlem Erkan

İstanbul Moda Haftası’nın ikinci gününe Özlem Erkan’ın “AMA” adlı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonuyla başlıyoruz. Pastel tonların ve konforun ön planda olduğu bu koleksiyonda lastik ve büzgü detayları hemen hemen her tasarımda kendini gösteriyor. Modern şehir kadının sokak stiline konforundan ödün vermeyecek biçimde olgunca yaklaşan Erkan, hem rahat hem de şık olmak isteyenlerin mutlaka göz atması gereken bir koleksiyon hazırlamış gibi gözüküyor.

Mert Erkan

“Access” adlı İlkbahar-Yaz 2022 koleksiyonuyla ekoselere ve yaz takımlara kendi yorumunu katan Mert Erkan, geçtiğimiz sezonun trendleri arasında arasında yer alan “boobside cut-out’”ları, sportif bir görünümle yeniden şekillendiriyor. Ekru ve su yeşili gibi pastel tonlarının yanı sıra gri ve mor tonlarına da koleksiyonunda ağırlık veren Erkan, 2022 İlkbahar-Yaz sezonu için hazırladığı koleksiyonunda sportif bir görünümü ön planda tutuyor.

Çiğdem Akın

Selim Akar’ın ustalıkla yönettiği “Zöhre” adlı Çiğdem Akın’ın 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonunun reklam filmi, bizleri dünya dışı bir serüvene çıkarıyor. Mistik detaylarla dolup taşan büyüleyici bir dünyaya doğru yolculuğa çıktığımız Çiğdem Akın’ın yeni koleksiyonunda bizleri ilk olarak dantel işlemeli şifonlar ve tül yakalar karşılıyor. Tasarımlara hareket kazandıran gold aksanların yanı sıra cüretkar vatkalar ve nefes kesen renk seçimleriyle ustaca hazırlanmış etnik detaylar barındıran bu koleksiyonda yer alan volan vurgusuna da hayran kalmamak elimizde değil. Çiğdem Akın’ı hazırladığı yeni koleksiyonuyla bizleri çıkardığı yolculuktan ve hissettirdiği duygulardan ötürü bir kere daha tebrik ediyoruz!

Niyazi Erdoğan

Canlı renk skalası ve buram buram yaz kokan tasarımlarıyla Niyazi Erdoğan’ın “#istanbulensis” adlı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonu çeşitli çiçek motifleri ve cosmopolit bir havayı içinde barındırıyor. Çok sevdiğimiz baskılı tişört ve gömleklere eşlik eden yaz coşkusu Niyazi Erdoğan’ın yeni koleksiyonlarıyla henüz Ekim ayındayken bile, 2022’nin güneşli ve sıcak günlerinden selam yolluyor!

Lug Von Siga

“TIMESCAPE” adlı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonuyla Lug Von Siga’da dikkat çekici derecedeki hacimli balon kollar ve tasarımların sınır çizgilerinde yer alan fırfırlar bizleri karşılıyor… Ari Aster’in sansasyonel filmi Midsommar’daki gibi geleneksel formlar içeren bu koleksiyona etnik işlemeler, örme kumaşlar, lazer kesim detayları ve midi boydaki tasarımlar geleneksel bir yaklaşım sunuyor.

Nihan Peker

Annesi Hülya’ya adadığı 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonuyla “nerede çiçek, orada sevgi” diyen Nihan Peker, hacim sevdalısı balon kolları ve ustaca işlenmiş drapelerle, yine annesinin de favorisi olan papatyaları bizlerle buluşturuyor. Güneşli günleri yansıtan renk skalası ve tasarımlarının yakalarını süsleyen uçuş uçuş tüy detaylarıyla sıcak yaz akşamlarının hafif esintilerine birebir uyum sağlayacak tasarımlarıyla bizleri rengarenk bir yolculuğa çıkarıyor.

Mehtap Elaidi

Şeritli bebe yakalar ve hacimli balon kollarla çocuksu bir tavırda bizleri karşılayan Mehtap Elaidi’nin 2022 İlkbahar-Yaz koleksiyonunda kat kat fırfırlar ve korse formuyla desteklenen drapeye doymuş üstler, tasarımlara “yerinde duramayan afacan bir çocuk” havası katıyor. Koleksiyonun detayları arasında yer alan, gömlek ve pantolonlara iliştirilen püsküller ise Mehtap Elaidi’nin uzman olduğu noktalardan biri olarak önümüzdeki yaz sezonunda da sıkça bu gibi tasarımlarla karşı karşıya kalacağımızın sinyallerini veriyor.

Kapak Fotoğrafı: Instagram @fwistanbul

İlginizi çekebilir: Burak Serpenden 2022 “Resort” Koleksiyonları