Başlığı yazarken kendimle “Oo Mervecim Insta-mom mı olacaksın?” diye eğlensem de amacım asla bu değil. Bebek haberini alan her anne-baba adayı gibi biz de o malum 9 aylık süreyi sıfırdan başlayarak ve keşfederek geçirdik. Varoluştan bu zamana kadar tüm canlıların yaşımının doğal bir döngüsü içerisinde atlattığı süreci, biz insanlar kendimize çeşitli endişeler, sorumluluklar yükleyerek tamamlıyoruz. Attığımız her adımı planlayıp programlamaya öyle alışmışız ki doğalında akabilecek bir süreçte bir şeylerin elimizde olmadan ilerlemesi ihtimali uykularımızı kaçırmaya yetiyor. Bu nedenle herkesin bu süreçle baş etme yöntemi birbirinden farklı olabiliyor. Bazıları akışa bırakmayı ve müdahale edemeyeceği yeni bir bilgi ile kendisini huzursuz etmemeyi tercih ederken, bazıları da ne kadar fazla şey öğrenebilirsem o kadar rahat ederim yöntemini deniyor. Bu yazıda yer alan tavsiyeler benim gibi doğuştan meraklılara mevcut kaynakları az da olsa filtrelemek amacıyla yazılmıştır.

Minik Misafirini Bekleyenlere Taze Öneriler
Minik Misafirini Bekleyenlere Taze Öneriler| Fotoğraf: Unsplash / Anna Pritchard

Aplikasyonlar

Op. Dr. Banu Çiftçi § Hamilelik

Öncelikle bir doktorun elinden çıkmış olmasının verdiği güven, sonrasında ise içeriği ile gönlümde taht kurmasıyla bu süreçte en çok zaman geçirdiğim uygulama bu oldu. Hafta takibi, bebeğinizin boyutuna yapılan klasik meyve-sebze benzetmelerinin yanı sıra her hafta doktorun ilgili dönem ile alakalı hatırlatmaları ve bilgilendirmeleri yaptığı bir video bölümü mevcut. Bunun dışında yine ilgili haftanın makaleleri de aklınıza takılan soruları cevaplandırmak konusunda oldukça yardımcı oluyor. Ben pek kullanmasam da uygulama içerisinde kilo takibi, randevu defteri, kasılma zamanlayıcısı, isim seçme yardımcısı gibi alanlar da bulunuyor.

Happy Mom

Sevdiğim uygulamalardan ikincisi ise her hafta hem anneye hem de bebeğe dair bilgileri sıralayan Happy Mom oldu. İdeal doğum tarihine geri sayım yapan uygulamada takip edebileceğiniz bir blog, ihtiyaç listesi, tekme sayar, ilaç takibi gibi hayatınızı kolaylaştırabilecek ekler bulunuyor. 

Kitaplar

Başlarım Şimdi Anneliğe – Şermin Yaşar

Güzel haberi alır almaz hediye edilen ilk kitabım olduğundan mıdır bilmiyorum ancak bu süreçte su gibi akarak okuduğum kitap bu oldu. Üç çocuklu bir anneden hem öneriler alabileceğiniz hem de bebekli hayata alışmaya çalışırken yaşayacağınız gel-gitlerin sadece sizin başınıza gelmediğini okuyarak bir nebze rahatlayabileceğiniz keyifli bir kitap.

Bebeğinize Fransız Kalın – Pamela Druckerman

Paris’te yaşayan Amerikalı bir annenin çocuk yetiştirmek konusunda kendi bildikleri ile sıfırdan öğrendiklerini keyifli bir şekilde anlatan bu kitapta beni en çok şaşırtan Türk usulü ebeveynliğin Amerikalılara bu denli benzemesi oldu. Çok bilgiye boğulmadan keyifle okunabileceğini düşünüyorum.

Mahallenin En Mutlu Bebeği – Dr. Harvey Karp

Bir doktor elinden çıktığı için fazladan güven sağlayan, ancak dili okuyucuyu boğmayan keyifli bir kitap. Hedefi, ebeveynlere bebeklerinin neden ağladığını anlatarak onlara nasıl yardımcı olabileceklerini öğretmek. Kendi adıma yazılanları öğrenip öğrenemediğimi anlamak için gelecek günleri iple çekiyorum.

Bilinçli Bebek – Aletha J. Solter

Bebek sahibi olmakla ilgilendiğiniz ilk andan itibaren karşınıza sık sık çıkacak terimlerden bir tanesi de “Doğal Ebeveynlik” olacaktır. Bebeğin verdiği sözsüz sinyalleri alan ebeveynlerin bunları nasıl karşılaması gerektiğine ilişkin olan bu yaklaşımda, ihtiyaçların etkin ve istikrarlı bir şekilde yerine getirilmesi halinde bebeklerin daha bağımsız ve kendine yeten bireyler olarak yetişecekleri iddia ediliyor. Kitapta her duruma ilişkin tespitler ve çözümler yeterince açık bir şekilde dile getirilmiş.

Sağlıklı Gebelik Rehberi – Mayo Clinic’in Gebelik Uzmanlarından

İşte size 40 haftalık maratonda başucunuzda bulundurmanız gereken bir kaynak. Bebekle kucaklaşmadan önceki dönemde hafta hafta yaşanacaklar, anne-baba adaylarını zorlayabilecek durumlar ve çözüm yolları ile doğumla ilgili detayların yer aldığı bu kitap bizim için sık sık başvurduğumuz bir ansiklopedi gibi oldu. Kendi adıma açıklamaları ve yönlendirmeleri beni tatmin etti diyebilirim.

Bu süreçte başlayıp ilerleyemediğim birden fazla kitap olduğu gibi henüz okumaya fırsat bulamadıklarım da var elbette. Konuyla ilgili anlatacak o kadar çok şeyimiz var ki sizlerin de aklınıza yatan bir yönteme yönelip ona uygun kaynakları kolaylıkla tarayabileceğinize eminim.

Dijital İçerikler

Babies – Netflix

Netflix belgesellerine aşırı ilgi duyan birisi olarak tam bu dönemde denk gelen Babies birçok konuyu bilimsel bilgiler ışığında keyifli bir şekilde görselleştirmemi sağladı. Konuşmacıları, yapılan deneyleri ve birbirinden sevimli bebekleriyle sizlerin de ilginizi çekeceğine eminim.

CampAlle – Dr. Furkan Kayabaşoğlu

Furkan Kayabaşoğlu uzun zamandır sosyal medyada takip ettiğim ve doğum hikayelerini keyifle okuduğum bir doktordu ve CampAlle projesi de hep radarımdaydı. Benim son aylarım Covid-19 nedeniyle evde karantinada geçerken CampAlle, 2 hafta boyunca Instagram’da yaptığı canlı yayınlarla anne-baba adaylarına destek oldu. Bana göre inanılmaz büyük fedakarlık gerektiren bu organizasyon sahesinde sabahları yoga yaptım, bebek bakımıyla ilgili notlar aldım ve keyifli zaman geçirdim. İlerleyen günler ne getirir bilemiyorum ancak ihtiyacınız olduğunu hissederseniz mutlaka takip etmenizi önereceğim bir etkinlik olduğunu söyleyebilirim.

Podcast – Benzersiz Yolculuk

Spotify vasıtasıyla erişebileceğiniz ve her biri yaklaşık yarım saatlik bölümlerden oluşan bir seri olan Benzersiz Yolculuk‘ta kimi zaman farklı konuklar olsa da klinik psikolog, doula, oyun terapisti, uyku danışmanı, emzirme danışmanı gibi alanında uzman kişilerden oluşan bir grup kadının keyifli sohbetine ortak olabilirsiniz. Benim için yolda ya da evde bir şeyler yaparken verimli zaman geçirdiğimi hissettiren bir podcast olduğunu söyleyebilirim.

Hepimiz için en doğru zamanda ve mutlulukla gelmesini umduğum bu süreçte en kritik konu elbette güvendiğiniz doktoru bulmak olsa da bu dönemi kendi zevklerinizi unutmadan ancak öğrenerek geçirmek bence çok değerli.

Umarım minik ayaklar hepimizin hayatına şans getirsin!

Kapak fotoğrafı: Unsplash / Minnie Zhou