Clubhouse, ezber bozan en yeni sosyal medya platformlarından biri. Uygulamayı son zamanlarda mutlaka çevrenizden duymuşsunuzdur ancak pek çok kişi Clubhouse’un nasıl çalıştığından, uygulamaya nasıl katılacağından veya bu yeni uygulamanın kullanmaya değer olup olmadığından emin değil. Bu yüzden sizlere Clubhouse’un ne olduğu, nasıl çalıştığı ve bu kadar merak edilen şeyin ne olduğuna dair bir yazı hazırladım.

Clubhouse | Fotoğraf: William Krause (unsplash.com)

Clubhouse

Podcast‘in özellikle pandemi dönemi ile birlikte yeniden yükselişe geçmesiyle ses temelli platformlara artan ilgiden doğan yeni bir sosyal medya platformu Clubhouse.

Paul Davison ve Rohan Seth tarafından oluşturulan ve risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz tarafından finanse edilen Clubhouse, en kısa tanımıyla, bir sesli sohbet platformu. Yalnızca ses formatında olan konuşmalar, oda kapandığında sonsuza dek kayboluyor.

william-krause-tmrmceurulg-unsplash
Clubhouse | Fotoğraf: William Krause (unsplash.com)

Clubhouse, sektörünüz kapsamındaki kişilerle doğrudan bağlantı kurmanıza ve onlarla etkileşimde kalmanıza olanak tanıyan bir sosyal ağ uygulaması mantığıyla kuruldu. Uygulama şu ân ise dünyanın her yerinden insanların “Konuşabileceği, hikayeler anlatabileceği, fikirlerini tartışabileceği, yeni arkadaşlıklar edinebileceği ve her türlü sohbete katılabileceği.” bir sesli diyalog platformuna evrilmiş durumda.

2020 yılında hayata geçirilen uygulama, beta sürümüyle yalnızca bir kullanıcının size davetiye göndermesiyle katılabildiğiniz bir platform olma özelliğini koruyor. Eğer davetiyeniz yoksa kullanıcı adınızı alıp, adınızı bekleme listesine yazdırabiliyorsunuz. Uygulamanın daha fazla kişinin katılmasına izin verdiği ân giriş yapabilmeniz de mümkün olacak. 

clubhouse-voice-chat-social-network
Clubhouse | Fotoğraf: techcrunch.com

Uygulamaya girdiğinizde birbirinden farklı konu başlıklarında odaların oluşturulduğunu görüyorsunuz. Bu odalar ekonomi, müzik, sanat, iş dünyası, gündelik konular ve güncel konu başlıkları olmak üzere herhangi bir sınır bulunmadan ve de her konuda açılabiliyor. 

Clubhouse Odaları

Üç farklı kategoride oda bulunuyor:

  • Herkese Açık Oda: Uygulamada yer alan tüm katılımcılar odaya girebilir.
  • Sosyal Oda: Sadece odayı açan kullanıcıların takip ettikleri odaya girebilir.
  • Kapalı Oda: Sadece odayı açan kullanıcıların seçtiği kişiler odaya girebilir.

Odalarda üç farklı kategoride katılımcı bulunur: Konuşmacılar, konuşmacıların takip ettikleri ve diğer kişiler yani dinleyiciler. 

Clubhouse | Fotoğraf: dw.com

Odaya girdiğinizde ilk olarak katılımcılar listesinde yer alıyorsunuz. Eğer konuşmak isterseniz sağ alttan el kaldırma -bir nevi söz alma- butonuna tıklıyorsunuz. Her odada bir moderatör oluyor. Bu moderatör genelde çok kişili odalarda düzeni sağlamakla yükümlü oluyor. Uygulama üzerinden elinizi kaldırdığınızda moderatör isteğinizi onaylarsa konuşmacılar grubuna dahil oluyorsunuz. Bu gruba girdiğinizde mikrofonunuz otomatik olarak açık oluyor. Dilediğiniz zaman konuşabiliyorsunuz. Çok konuşmacılı gruplarda ne zaman kimin konuşacağını da aynı şekilde moderatör yönlendiriyor.

Bu arada odaya girdiğinizde siz el kaldırmasanız dahi moderatör size konuşmacı olmanız için istek atabiliyor. İsteği onaylamak ya da reddetmek size kalmış. Aynı şekilde odadan ayrılmak istediğinizde sol altta bulunan “Leave Quietly – Sessizce Ayrıl” butonuna basarak adından da anlaşılacağı üzere kimseye bildirim gitmeden sessiz sedasız odadan ayrılabiliyorsunuz.

Bir odaya girdiğinizde uygulamada takipleştiğiniz bir arkadaşınızı da o odaya çağırmak isterseniz yine sağ alttan ”Pin” butonundan tek tuşla arkadaşlarınızı odaya davet edebiliyorsunuz.

1_bs47ntk7kw-df5_jvxzvvw
Clubhouse | Fotoğraf: handelsblatt.com

Uygulamaya Dair

Uygulamaya davet alıp yeni katılan her kişinin 2 kişilik davetiyesi bulunuyor. Odalarda konuşmacı, moderatör olduğunuzda ya da uygulamada aktif olduğunuzda uygulama size ekstra davetiyeler göndermeye başlıyor. Bu davetiyeleri kişi listenizden arkadaşlarınıza ya da uygulamada yer almasını istediğiniz kişilere gönderebiliyorsunuz. Sizin davetiyenizle uygulamaya katılan her kişinin profilinde sizin davetiyenizle katıldığı belirtiliyor.

Anasayfada takip ettiğiniz kişilerin bulundukları başta olmak üzere açık odaların listesini görüyorsunuz. Sağ taraftan takipleştiğiniz insanların ne zaman çevrimiçi olduğu ya da o ân hangi odada olduğu bilgisine erişebiliyorsunuz.

Aynı şekilde hangi odada olduğunu merak ettiğiniz ya da konuşmasını dinlemek istediğiniz ünlü isimleri takip ettiğinizde anasayfada sohbet ettikleri odalara erişebiliyorsunuz. 

Clubhouse | Fotoğraf: Adem Ay (unsplash.com)

Profilinizi oluşturduğunuzda ilgi alanlarınızı belirlediğinizde anasayfanıza o alanda daha fazla konuşma düşüyor. Gündemde olan sohbetlere katılmak için ise giriş yaparken ya da ayarlarınızdan “Include Trending Rooms” seçeneğini işaretleyebilirsiniz. 

Profilinizde biyografi kısmına ilgi ve uzmanlık alanlarınızı yazmanız önerilse de kullanıcı sayısı arttıkça bu alana her türlü bilgi yazılmaya başlandı. Yine de ilgi ve uzmanlık alanlarınızı yazmanız konuşmacı olduğunuz yerlerde sizin artınıza olacaktır. Dilediğiniz zaman tüm profil bilgilerinizi düzenleyebiliyorsunuz. Twitter ve Instagram hesaplarınızı profilinize bağlayarak etkileşiminizi de artırabilirsiniz.

Kişilerinizden biri uygulamaya katıldığında size bildirimi geliyor. Böylelikle o kişiyi takip edebilir veya ona açılan “Hoşgeldin” odasına dahil olabilirsiniz.

Sağ üstteki zil işaretine tıkladığınızda; yaklaşmakta olan, saati planlı sohbet odalarının içeriklerine göz atıp katılmak istediğiniz olursa o saatte bildirim almak için yanındaki zil işaretine basabilirsiniz.

Uygulama şu an için sadece IOS kullanıcılarına açık ancak yapılan açıklamaya göre Android üzerinde de çalışmalar sürüyor.

1_gpkqt_fij_gg_6c4fqji_q
Clubhouse | Fotoğraf: dw.com

Clubhouse’u Bu Kadar Cazip Kılan Ne?

Öncelikli olarak davetiye sitemi diyebiliriz. Uygulamaya herkesin katılamaması ya da davetiye ile sınırlı sayıda kişinin katılması gizem yaratıyor, içeride neler döndüğüne dair hepimizin merakını artırıyor.

Bir diğer özellik ise her kesimden, çevreden insanın ast üst ilişkisine bakılmaksınızın aynı sohbette yer alıp karşılıklı konuşabilmesi. Bir odada milyon dolarlık yatırım almış bir start-up’ın kurucusuna soru yöneltebilirken, diğer odada ünlü bir şarkıcıyla düet yapabilir ya da sosyal medyada takip ettiğiniz biriyle tanışma şansına sahip olabilirsiniz. Gün içerisinde gündemi de odalardan takip edebilir, çok meraklı olduğunuz bir konunun odasında sadece dinleyici olarak yer alabilir ya da örneğin bir stoa felsefesi odasında bildiklerinizi, tanımadığınız insanlarla istişare edebilirsiniz. 

Kullanıcıların en çok beğendikleri özellik ise bir odaya girildiğinde uygulamayı telefonun arka planına atıp sohbeti dinlemeye devam edebilme ve kalıcı bir ses kayıt sistemi olmamasından ötürü de anlık sohbet edebilme özelliği.

Dipnot: Bana ulaşan 3 kişiyle Clubhouse davetiyemi paylaşacağım!

Kapak Fotoğrafı: William Krause (unsplash.com)

İlginizi Çekebilir: Eser Altınkaya’dan Podcast Tavsiyeleri