Fas mutfağı Kuzey Afrika, Arap, İspanyol esintileri taşıyan; et, sebze ve deniz ürünü seçeneklerini rahatlıkla bulabileceğiniz bir mutfak türü. Yeni şeyleri denemekten çekiniyorsanız bile damak zevkinize uygun alternatifleri bulabilirsiniz. Fas mutfağını önümüzdeki yıllarda trend olarak duyarsanız şaşırmayın çünkü dünyada her üç-beş yılda bir trend haline gelen akımlardan birisi olması bekleniyor.

louis-hansel-1136543-unsplash
Fas Mutfağı: Yeniliğe Açık Olanlar İçin Birebir

Fas’ta ne yenir?

Tajin: Güveç benzeri tajinler toprak kaplarda servis ediliyor. Etli, tavuklu, sebzeli türleri mevcut. Ben çok erik ve dana etli olanını sevdim. Bunun dışında enginar ve etli olanı ile köfte ve yumurtalı olanını da beğendim.

IMG_8173
Fas Mutfağı: Yeniliğe Açık Olanlar İçin Birebir

Tanjia: Bir nevi testi kebabı. Et testi içerisinde pişirilip servis ediliyor. Oldukça yumuşayan et çeşitli baharatlarla çeşnilendiriliyor. Et severlere tavsiye ederim.

Kuskus: Bizdeki küçük yuvarlak makarnamsı ya da gnocchi türünde bir yemek beklentiniz varsa benim gibi hayal kırıklığına uğrarsınız. Fas usülü kuskus haşlanmış sade irmik üzerine et ya da sebze konularak servis ediliyor. Açıkçası benim damak tadıma tatsız tuzsuz irmik yemek uymadı.

Harira: Faslıların geleneksel çorbası. Çorba dediğime bakmayın, oldukça doyurucu. Mercimek ve nohut bazlı bu çorbanın içine et (etsizi var mı bilemiyorum) ve çeşitli baharatlar konuluyor. Lezzetli olduğunu söyleyebilirim.

Bessara: Favanın ılık ve çorbamsı, akışkan olan versiyonu. Bakla seviyorsanız deneyebilirsiniz.

Deniz Ürünleri: Ülkenin kuzey bölümünde ya da deniz kıyısındaki şehirlerinde gayet taze deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Özellikle kalamar, sardalya, barbun gibi deniz ürünleri oldukça lezzetli. Birçok çeşit deniz ürünü olduğu için hepsini deneme şansım doğal olarak olmadı, ancak yediğim çoğu şeyi beğendim diyebilirim.

IMG_9965
Fas Mutfağı: Yeniliğe Açık Olanlar İçin Birebir

Pastilla: Fas’ta yediğim en ilginç yemek. “Moroccon chicken pie” olarak rastlayabilirsiniz. Hem tatlı hem tuzlu. Dışı baklava hamuru gibi çıtır, ince bir hamur tabakası, üstünde pudra şekeri ve tarçın oluyor. İçinde ise tavuk, soğan, badem, baharatlar ve isteğe göre farklı şeyler eklenebiliyor. Servis edilirken üstüne hafifçe bal gezdiriliyor. Yerken yer yer sanki içli köfte yer gibi tat alıp, çoğu zaman da tatlı yediğinizi düşünüyorsunuz. Alışık olmadığımız bir tat olduğu için her daim yenecek bir yemek değil ama mutlaka denemenizi öneririm.

Tatlılar: Fas’ın tatlıları şerbetli ve genelde badem, ceviz vb ezmeler konulara yapılan tatlılardan oluşuyor. Fas mutfağı tatlılarından en ünlüsü Cornes De Gazelle denilen tatlı. Portakal çiçeği suyu, badem ezmesi ve tarçın bazlı bir iç malzemesi ile şekillendirilen kurabiyemsi bir tatlı. Bunun dışında şerbetli tatlılardan Şebaika’ya her yerde rastlayabilirsiniz.

Zaalouk ve Taktouka: Yemekte meze benzeri tatlar bizde olduğu gibi Fas mutfağında da öne çıkıyor. Zaalouk patlıcan ve domates kavurması tarzında bir meze, tadı da oldukça hoş. Taktouka ise yeşil biber ve domatesin pişirilmesiyle yapılan salatamsı bir meze.

Nane Çayı: Fas’ta en çok rastlayacağınız, her yerde içilen, ikram edilen içecek tabii ki nane çayı. Genelde şekerli servis ediliyor, şeker kullanmıyorsanız belirtmeniz gerekiyor. Şekersiz nane çayı ise ağızda hafif buruk bir tat bıraksa da kahvaltının ya da günlük rutinin vazgeçilmez bir parçası

Portakal Suyu: Özellikle Kuzey Fas bölgesinde ve Tanca’da portakal yetişiyor ve taze portakal suyunu günün her saatinde herhangi bir standdan ya da kafe/restoranda içebilirsiniz.

FAS MUTFAĞI
Fas Mutfağı: Yeniliğe Açık Olanlar İçin Birebir

Zeytin: Yine kuzey Fas bölgesi zeytincilik açısından ön plana çıkıyor, dolayısıyla Fas’ta çeşit çeşit zeytin bulabilirsiniz. Bazı tipleri hakikaten çok lezzetli. Zaten zeytin hemen her restoranda yemek öncesinde masaya ikram olarak geliyor.

Hurma: Fas’ta lezzetlisine denk geleceğiniz başka bir yiyecek ise hurma. Her zaman rastladığımız hurmadan ziyade şekli yuvarlak, rengi açık kahverengi olan hurmayı çok beğendim ve bavulumda oldukça ağırlık yapacak şekilde eve getirdim. Herkesin de beğendiğini söyleyebilirim. Bu çeşidin kilosu 50 dirhem civarındaydı. Cinsine göre fiyatlar 30-150 arasında değişiyor.

Safran: Safran deyince daha çok toz safran aklımıza geliyor ama kırmızı saç teli biçiminde olan safran İran ve Fas’ta yetişiyormuş. Meraklısı alabilir. Gramı 40 dirhem civarında.

Salyangoz: “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” deyimi sanırım Fas’a uğramamış. Burada aperitif olarak salyangoz yiyebilirsiniz. Nasıl ki bizde kaynamış mısır satıcıları varsa, Fas’ta kazanlarda kaynayan salyangoz satıcılarına rastlamak mümkün. Kabuklu halde kaynatılıp servis ediliyor. Ben seyahatimde bu seçeneği es geçtim, denemek isteyenler tadabilir.

İlginizi çekebilir: Kadir Sayım’dan Marakeş, Fes, Şafşavan