Kağan Toros çoğu zaman insan formunda karşılaştığımız heykelleriyle izleyicilere bir bakış açısını, algıyı ya da duyguyu aktarmayı hedefleyen, oldukça etkileyici işler üreten bir sanatçı. Kendisiyle sanata bakış açısı, hedefleri ve bu algıyı nasıl figüratif heykellere taşıdığı gibi konularda sohbet ettik.

Bir heykele başlamadan önce sana ilham olan şeyler neler? 

Üzerine düşünüp, araştırdığım ve tartıştığım konular olur genellikle. Bu konular içerisindeki olguları düşündükçe de, metaforik anlamları üç boyutlu olarak nasıl var ederim diye hayal etmeye başlarım. Bu da beni heykel üretmek için çok iştahlandırıyor!

Heykellerinde genellikle insan formlarını görüyoruz ve her biri oldukça etkileyici, gören herkeste farklı duygular uyandırıyor. Bu formlarla izleyiciye aktarmak istediğin ortak bir konu, duygu var mı?

Belirli dönemlerde, ki bu dönemler 5-6 seneden fazla da sürebiliyor, spesifik konular hakkında fikirlerim oluyor. Mesela, uzun bir süre insanın doğasına ait olmadığını varsaydığım, yani kültürle şekillenmiş unsurların ya da ideolojilerin değerli olduğu bir dönemden önce, insanın bu unsurlarla çevrilmediği bir halini uzun süre hayal ettim. Hatta bu hale en yakın canlı bir cenin bile olabilir diye düşünüyorum. 

Bunlardan arındırılmış varlığın mekansız ya da boşlukta, herhangi bir kütle çekimine tabi olmadığında nasıl bir form alacağı sorusuna dair araştırmaları heykel haline getirmeye çalışıyorum. Ruhu ele almak, zamansızlık ve hiçlik, bir taraftan da her şeyi içinde barındırıyor gibi… Bu serüven en az 6 sene sürdü diyebilirim.

Son zamanlarda üzerinde düşündüğün bir konu var mı peki?

Son zamanlarda üzerinde düşündüğüm, ilham aldığım ve araştırdığım konular, bahsettiklerimin gerisinde, insanın varlığını mekansız ve zamansız haline ulaşmadan öncesiyle alakalı diyebilirim. Bunu da açarsak, otoritenin toplum üstündeki etkisi nedir? Ya da hiyerarşinin en altında bulunan, topluluğa dayatılan ve bu topluluğa aslında yarar sağlarmışçasına gösterilen vaatler nelerdir? Bu vaatleri simgeleştirdiğimde nasıl formlar oluşur gibi… Kısacası, değersizi değerliymiş algısıyla göstermenin formunu heykel haline getirmeyi planlıyorum.

Hangi malzemeleri kullanmayı tercih ediyorsun? Yaratım süreci nasıl gelişiyor?

Modellerken klasik tabiriyle çamur kullanıyorum. Çünkü çamur, yapılacak heykellerde değişikliklere olanak sağlayabilmek açısından çok uygun bir malzeme. Çamurla modellendikten sonra kalıp süreci başlıyor. Bu süreç sonunda da heykelin dökümüyle bitiyor.

Dökümde malzeme olarak bronz, paslanmaz çelik ve poliüretan bazlı reçine tercih ediyorum. Tabii ki bu tercih meselesi de heykelin konusu ve formuyla alakalı oluyor diyebilirim.

Peki yakın zamanda bizi bekleyen bir sergi var mı? Gelecek için ne gibi planların var?

Günümüz Türkiyesinde arka plana atılan ve ne yazık ki geride kaldığımız sanat alanını biraz olsun ileri götürdüğümü hissettirecek eserler yapmak istiyorum. Böyle bir isteği yerine getirdiğimi ne zaman hissederim bilmiyorum ama, yerine geldiğini kendimce fark edersem, hayatımı tamamen tatmin olmuş bir şekilde devam ettirebilirim diye düşünüyorum. Bahsettiğim konuları, izleyicinin alt metnini okumadan da anlatabilecekleri bir sergi 2022’de olur diye tahmin ediyorum.

Kapak Fotoğrafı: Instagram @kagantoros

İlginizi çekebilir: Melis Büyükerk’ten Kadriye İnal Röportajı