Kimseye söylemeyin ama elimizin hemen altında, her an faydalanabileceğimiz, zamanı yavaşlatan ve büyüten bir kaynağımız var: Podcast! Hem de her gün büyüyen ve çoğunlukla gelişen şekilde. Hâlâ keşfetmediyseniz, sizi hemen yazıya davet edelim.

Podcast Önerileri
Podcast Önerileri | Fotoğraf: Unsplash / Elice Moore

Yukarıdaki tanıma bakınca, iyi bir kitabı da tarif etmiş olabileceğimi düşünebilirsiniz. Kitabın bambaşka bir yeri var tabii ki ancak podcast’ler, şu an heyecan verici bir dönemden geçiyor. Ekşi Sözlük’ün ilk yıllarındaki gibi konuştukları konuyu bilen, yaratıcı insanların ellerindeki özgür, yeni ortamla ürettikleri ve bizimle paylaştıkları işler, modern zaman hediyelerinden biri hâline gelmiş durumda.

1.5 senedir düzenli olarak podcast dinleyen biri olarak, bu dünyanın sürekli geliştiğini gözlemleyebiliyorum. Her şeyde olduğu gibi podcast’te de iyi ve sizin için uygun olanları içlerinden ayırmanız gerekiyor çünkü podcast’ler tamamen özgürce ve çok küçük maliyetlerle üretilip büyük mecralarda paylaşılabilen bir yeni medya aracı, dolayısıyla herkes podcast yayınlayabiliyor.

Podcast Dünyasına Dair Yararlı Bilgiler

Podcast Önerileri
Podcast Önerileri | Fotoğraf: Unsplash / Jaz King

İyi podcast nasıl bulunur sorusuna bulduğum cevapları Podcast Önerileri yazımda paylaşmıştım. Oradaki en büyük taktiğim, sevdiğim insanlar veya konuları podcast dinleyebileceğim, Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud, hatta Google gibi, platformlarda aratmaktı. Patti Smith, Taylor Swift, Alexa Chung, Richard Ayoade, Arctic Monkeys, Phoebe Waller-Bridge, Sevin Okyay, Kadıköy, Beyoğlu, mitoloji… İlgi duyduğum isimler ve konuları, ilk yazı yayınlandıktan sonra da rastgele aratmaya devam ettim ve hemen hemen hepsi için iyi bir bölüm, ardından yeni seriler bulmaya başladım. Bu, sadece sektörün gitgide büyüdüğüne işaret etmiyor, aynı zamanda YouTube gibi platformlardan ulaşamayacağımız içerikleri de bizlere sunuyor.

Eğer iPhone kullanıcısıysanız, son yazılım güncellemelerinin birinde, “Podcast’ler” isminde bir uygulamanın telefona kendiliğinden yüklendiğini fark etmişsinizdir. Uygulamanın tasarımı basit ve kullanışlı, üstelik tüm içeriği ücretsiz dinleyebiliyorsunuz. Spotify’a kıyasla Türkçe içerik az fakat azımsanacak gibi de değil. Üstelik Spotify, artık kendisini müzik & podcast platformu olarak tanıtsa da, tamamen müzik üzerine yazıldığı ve podcast’ler sonradan entegre edildiği için içerikleri arttıkça kullanımı zorlaşıyor. Telefon ve bilgisayar uygulamalarındaki senkronizasyon bile henüz tutmuyor. Kapışma açık, gelişmeleri bekliyoruz.

Podcast Önerileri
Podcast Önerileri | Fotoğraf: Unsplash / Jonathan Farber

Apple’ın bazı özel podcast serileriniyse sadece ücretli Apple Music aracılığıyla dinleyebiliyorsunuz. Sektör şu an hâlâ deneme/gelişme aşamasında olduğu için, bu formül tutarsa ileride şimdiki kadar özgür şekilde içeriklere ulaşamayabiliriz fakat umutlarımızı kaybetmeyelim.

Spotify’da sonu gelmeyen podcast bölümleri arasında kaybolmamak ve favori bölümlerinizi kaybetmemek için müzik çalma listesi yapar gibi size özel bir liste oluşturabilirsiniz.

Son olarak buradan Radyo Eksen’e seslenmek istiyorum… Radyo Eksen, sadece web sitenizden dinlenebilen ama orada bile radyo yayınına kıyasla çok az sayıda bulunan podcast’leri ne zaman bir uygulama üzerinden dinleyebileceğiz? Canlı yayınlanan onca güzel sohbet ve röportaj kaybolup gidiyor. Lütfen beni duy… Teşekkürler ve sevgiler.🙂

Podcast Tavsiyeleri

İlk podcast yazısının ardından keşfettiğim birçok yeni seri var, en sevdiklerimi aşağıda bulabilirsiniz:

Onbironsekiz

Onbironsekiz, gerçek insan hikâyeleri üzerine kurulu, keşfettiğim andan beri beni şaşırtan bir podcast kanalı. Çünkü henüz hiçbirimiz podcast kavramının farkında değilken veya en fazla SoundCloud gibi mecralara eklenen ev yapımı radyo programları kaydederken, onlar 2015’ten beri resmen podcast kanalı olarak çeşitli formatlarda içerik üretiyorlar. Dolayısıyla da birikmiş inanılmaz bir arşivleri var.

Müzisyenler, yazarlar, yönetmenler, şairler, aktivistler ve daha pek çok meslek grubundan insanların hikâyelerini sohbetlerle, canlı sahne etkinlikleri kayıtlarıyla veya sadece kendi anlatımlarıyla dinliyoruz. Ardından klinik psikolog ve dışavurumcu sanat terapisti Suzi Amado’dan birçoğumuzun yaşadığı ama dillendirmediği, kırılgan konuları duyuyoruz.

Üstelik bazı bölümler size kitaplar, plaklar gibi hediyeler kazandırabiliyor. Ben de dinlemeye başladığım ilk hafta BaBa ZuLa’dan Murat Ertel’in yeni grubu Mavi Güneş 69’un 45’liğini kazandım!

Onbironsekiz, internetin güvenli ve ilham verici köşelerinden biri. Keşfetmeye ne dersiniz?

Teras Noir

Teras Noir, oyuncular Meriç Aral ve Efe Tunçer’in çok tatlı bir dinamiğe sahip sohbet kanalı. Spotify’a geldiklerini gördüğüm hâlde, dinlemeye alışkın olduğum diğer kanallardaki gibi belirgin bir temaya sahip olmadığı için bir hafta öncesine kadar hiç dinlememiştim. Şu an ise favori kanallarımdan biri!

Aral ve Tunçer; filmler, diziler, müzikler, insanlar, ilişkiler ve kelimeler hakkında konuşuyorlar. Veya sohbet onları nereye götürürse… Dinledikten sonra kendinizi yakın bir arkadaşınızın kapısına dayanıp heyecanla “Haydi podcast kaydedelim!” demek isterken buluyorsunuz.

Nereden Başlasam?

Gazeteciler Mirgün Cabas ve Can Kozanoğlu’nun bir arada oldukları her işi size önerebilirim. Nereden Başlasam? da Cabas ve Kozanoğlu’nun, Storytel için hazırladıkları ikinci podcast serisi.

Farklı disiplinlerin uzmanlarından 30 dakikalık, o alana giriş sohbetleri dinliyor ve alanda ilerlemek istersek neleri okumamız, araştırmamız gerektiğini öğreniyoruz. Şimdiye kadar paylaşılan konular arasında kuantum, Anadolu pop, mitoloji, Rus Klasikleri, Roma tarih gibi müthiş başlıklar var!

Ongoing History of New Music

Ongoing History of New Music, Kanada’nın en bilinen radyo programcılarından Alan Cross’un sunduğu bir müzik belgeseli kanalı.

Britpop’un yükseliş ve düşüşünden Kurt Cobain’i kaybediş hikâyemize, müzik piyasasının işleyiş kodlarından Oasis’in dağılışına, şarkıların öykülerinden tarihteki önemli müzik olaylarına kadar onlarca konuya dair başka yerde bulamayacağınız bilgileri ortalama 25 dakikalık podcast’lerle dinleyebiliyorsunuz. Müzik severler için gerçek bir arşiv cenneti diyebilirim.

Library Talks

Amerika’nın en büyük ikinci, New York’un ise en büyük kütüphanesi olan New York Public Library’de düzenlenip her hafta canlı olarak kaydedilen yazar söyleşilerini Library Talks’ta dinleyebiliyoruz. Yazarlar dışında müzisyenler, aktivistler, belgesel film yapımcıları gibi sürpriz konuklar da olabiliyor.

Haziran 2019’dan beri yeni bölüm yayınlamıyorlar ancak içlerinde Patti Smith, Neil Gaiman, Margaret Atwood, Gloria Steinem, Elvis Costello, Jack White hatta Lou Reed’in olduğu 200’den fazla kayıt bulunuyor. 

Not: Sadece, sunucunun gizemli sesi için bile dinlemenizi öneriyorum.

Sodajerker on Songwriting

Sodajerker on Songwriting, sıradan bir müzik kanalı değil. Bu kanalda, aralarında Paul McCartney, Alicia Keys, Marcus Miller, Jamie Cullum, Sting, Hozier’in de olduğu 150’den fazla müzisyen ve grupla şarkı yazarlığı üzerine konuşuyorlar. Konular tabii ki sadece şarkı yazma sanatı ve becerisi üzerine değil; hikâyeleri, müzik piyasası ve diğer müzisyenlerle ilişkilere de geliyor. Programa her hafta yeni bölümler eklenmeye devam ediyor.

Kapak fotoğrafı: Unsplah / Math

İlginizi çekebilir: Melike Büşra’dan Podcast Önerileri