Birleşmiş milletler, 2015 yılında Türkiye dahil 193 üyesi tarafından 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması gereken ”17 amaç” belirledi. Yani sürdürülebilir kalkınma amaçları. Bu amaçlarla ulaşılmak istenen noktada ise şunlar var; eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele etmek, iklim değişikliğini düzeltmek ve aşırı yoksulluğu sona erdirmek.

Küresel Amaçlar
Küresel Amaçlar | Fotoğraf: kureselamaclar.org

Sürdürülebilir kalkınma amaçları yani kısaca SKA’lar bizden sonraki nesillere daha iyi bir dünya, daha sağlıklı bir çevre ve sürdürülebilir bir yaşam bırakmayı hedefliyor. Yani asıl amaç; sürdürülebilirliği de sürdürmek. Sürdürülebilir kalkınma amaçları sizin de anladığınız gibi dünya genelini ilgilendiren ve sürekli gündem olması gereken bir konu. O halde gelin 17 amacımızı öğrenelim ve #herkeseanlat ile paylaşalım!

Küresel Amaçlar

Küresel Amaçlar
Küresel Amaçlar | Fotoğraf: kureselamaclar.org

Görselde de görebileceğiniz gibi 17 temel amaç şu şekilde sıralanıyor: Yoksulluğa Son, Açlığa Son, Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam, Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Temiz Su ve Sanitasyon, Erişilebilir ve Temiz Enerji, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı, Eşitsizliklerin Azaltılması, Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Sudaki Yaşam, Karasal Yaşam, Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar ve Amaçlar İçin Ortaklıklar.

youtube play youtube play

Bu amaçların her birinin altında maddeler halinde yapılması gerekenler, uyulması gereken kurallar ve yönetmelikler bulunuyor. Örneğin; yoksulluğu ortadan kaldırabilmek için öncelikli amacımızın, yoksul yanlısı ve duyarlı politikalar oluşturulmasını sağlamak olması gerekiyor. Nitelikli eğitimi gündemimize getirmek için önce sürdürülebilir kalkınma ve dünya vatandaşlığı eğitimini vermemiz, eşitsizliklerin azaltılması için kurumların daha iyi düzenlenmesi gerekiyor. Sudaki yaşamın sağlanması için ise uluslararası deniz hukukunun uygulanması… Bu örnekleri artırmak mümkün.

Aslında bu dünyadan beklediğimizi alabilmemiz için bizim de dünyaya bir şeyler katmamız gerek, değil mi? Her ülke uygulamaya geçireceği bu amaçları kendi önceliklerine göre belirlerse ve ülkeler arasında bir işbirliği doğrultusunda uygularsa; sürdürülebilir dünya kavramı hepimizin hoşuna gidecektir! Tabii bunların olabilmesi için gereken şeyler sadece dünya liderlerinin harekette olması değil aslında, hepimizin birleşmesi… Bu güzel gezegenin sahibiyiz ve ona elimizden geldiğince sahip çıkmalıyız. Değişim bizimle başlar. O halde aslında her birimiz bu dünyadaki sorunların çözümü olabiliriz! Küresel amaçlar bizim için harekete geç demiş ve değişimin bizlerle başladığını çok güzel özetlemiş. Bu konuya ilişkin olarak bireysel olarak yapabileceklerimizi, Küresel Amaçlar web-sitesinde detaylı olarak bulabilirsiniz.

Harekete Geç!

Harekete geç” sloganı, aslında bizim tek bir eylemimizin veya farkındalığa erişip gösterdiğimiz tek bir duyarlı davranışın bile dünya için değerini anlatıyor. Paylaşıp, bu akımdan daha fazla insanı haberdar etmeyi başarabilirsek hareketi sağlamış olduğumuzu açıkça görebiliriz. Işıkları kapat, fişleri prizlerden çek, kağıtları gereksiz harcama, yeniliklerden haberdar ol, tasarruflu ol, gıda atıklarını değerlendir, akıllı alışveriş yap, sürdürülebilir ürünleri tercih et gibi basit alışkanlıklar dahi fark yaratmak adına önemli. Burada önemli diğer bir nokta ise bu alışkanlıkları kişisel olarak edinmenin yanı sıra başka insanların da edinmesine yardımcı olmak. Çünkü bence hepimiz bu dünya için bir şeyler yapabiliriz ve hepimiz bunu yapmayı isteriz!

youtube play youtube play

Gençler Projeler Aracılığıyla Sürdürülebilir Bir Dünya Amaçlıyor

youtube play youtube play

AIESEC adlı gençlik platformu, sürdürülebilir amaçlara yönelik projeler sayesinde bu hedeflere destek oluyor ve farklı projelere katılan dünyanın her yerinden gönüllü gençler sayesinde bu amaçları sürdürülebilir hale getiriyor. Siz de bu projelere dahil olup harekete geçmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz. Özetle bizlerin yapabilecekleri iki temel cümlede özetleniyor: “Harekete Geç” ve #herkeseanlat!

Kapak Fotoğrafı: kureselamaclar.org

İlginizi çekebilir: Mag Porter’dan Merve Ergün ile Sürdürülebilirlik Üzerine