2019 yılına girmişken son yıl okuduklarıma bir göz atayım dedim. Tabii ki koca bir yılı buraya kitaplar başlığı altında sığdıramazdım ama başucu kitabı niteliği taşıyanları paylaşabilirim. İşte size bazı güzel başucu kitabı önerileri! İşin güzel yanı ise bu kitapları tekrar tekrar araya zaman girdikçe okuyabilir ve her okuduğunuzda farklı bakış açıları kazanabilirsiniz.

Başucu Kitabı Önerileri

Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders

Bu 2018’in son okuduğum kitaplarındandı. Eğer fizik, hakkında bildiklerinizin kısıtlı olduğu ama yine de ilginizi çeken, daha iyi anlamak istediğiniz bir alansa bu kitabı almanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Hatta benim ne işim olur fizikle diyenlerinize daha da şiddetli şekilde tavsiye ediyorum! O karmakarışık, uzun uzun ve belki de hiç anlamadığımız şekilde yazılmış olan detaylı kuramlar bu kitapta öylesine güzel özetlenmiş ki, 20. yüzyıla yön veren en önemli kuramlar, ilkeler en berrak şekliyle okuyucuya verilmiş. Fizik sevenlerin anlamasına yardımcı olacak, sevmeyenlerin ise ilgisini artıracak bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Satın almak için tıklayın.

Siddharta

Bu kitabı baya yavaş okudum diyebilirim. Hatta başka kitaplar da bitirdim bunu okurken. Kısa veya uzun zamanda bitirmenizin hiç önemli olmadığı, sadece okurken okuduklarınızı özümsediğinizden emin olmanız gereken bir kitap bence. Siddhartha’da Buddha’nın yaşamının ilk yıllarını şiirsel bir üslupla anlatan Hesse, insanın öz benliğini bularak uygarlığın yerleşik biçimlerinden kurtulmaya çalışmasını işliyor.

“Genel olarak herkesçe kabullenilmiş Buddha imgesini aşan bir Buddha yaratmak, daha önce eşine rastlanmamış büyük bir başarıdır. Siddhartha, benim gözümde, kutsal kitaptan kat kat üstün bir ilaçtır.” 20.yüzyılın en önemli romancılarından Henry Miller’a bu sözleri söyleten Siddhartha, 1946 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Alman yazar Hermann Hesse’nin başyapıtı. Bu kitabı okurken, kendiniz ve hayattaki beklentileriniz hakkında bol bol düşüneceğinizden eminim.

Satın almak için tıklayın.

İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar

“Ben mutlu ve dopdolu bir yaşamı nasıl yaşayabilirim?”

“Ben nasıl iyi bir kişi olabilirim?”

Bu iki soruya yanıt bulabilmek Epiktetos’un tutkusuymuş. Epiktetos, kendisinden hiçbir felsefi yazı kalmamış bir eğitmen. Onun felsefesinin belli başlı noktaları, adanmış öğrencisi tarihçi Flavius Arianus tarafından gelecek nesiller için korunmuş. Epiktetos’un felsefesi, bakış açısı bu minik el kitabında tek tek işlenmiş, aktarılmaya çalışılmış. Kitabın güzel yanı ise, yüzyıllar öncesinden akla gelen soruların hala her birimiz için bir sorun teşkil etmesi ve günümüzde popülerliğini yitirmemiş olması.  İster tek solukta başlayıp bitirebileceğiniz, ister zamana yayarak ilginizi çeken başlıklar halinde bölüp okuyabileceğiniz bir kitap. Ara ara dönüp tekrardan okunabilecek ve unuttuğumuz değerleri bize hatırlatabilecek nitelikte olduğunu söyleyebilirim.

Satın almak için tıklayın.

Masal Terapi

Bu kitap, farklı farklı masallardan oluşan, okurlara her masalından sonra bir çıkarım/mesaj veren, hatta yer yer alıştırmalar vererek mesajların iyice özümsenmesini amaçlayan bir pusula niteliğinde. Alıp hepsini bir günde bitirmelik değil de, çantada/başucunda bulundurarak kafanız bir şeye takıldığında ya da bir konuda kararsız kaldığınızda rastgele bile bir sayfasını açıp, okuyup, rahatlayabileceğiniz tarzda bir kitap. Yazarının da dediği gibi bir nevi masallarla oyun oynamak aslında… İyileşme oyunu. Masalların sizi iyileştirme ve dönüştürme görevlerini üstlendiği bir kitap… bir rehber.

Satın almak için tıklayın.

Tekrar tekrar okuyunca farklı anlamlar çıkarabildiğim bu kitapların yeri bende çok ayrı. Hayatımızın her anında, her yaşında bize aynı kitap nasıl olur da farklı duygular hissettirip farklı bakış açıları aşılayabilir ki? Okudukça paylaşalım’lar devam edecek ve bol bol fikir alışverişimiz olucak. Okumuş/okuyacak/okuyup seven ve üzerine konuşmak isteyenlere şimdiden sevgiler saygılar ve iyi okumalar!

İlginizi çekebilir: Kişisel Gelişim Kitapları