Ara ara hepimizin başına geliyordur bu his: “Birkaç gün izin alsam, yakın yerlere kaçsam, kafa dinlesem.” Şehirde zordur durmak, dinlenmek, gerçekten hissederek çevreyi ve kendinizi dinlemek. Ama doğa öyle midir? Bildiğimiz anlamda melodiler olmadan da kendi müziğini dinletebilir size. Hiç dinlediniz mi? Rüzgarı, dalgaları, kuşları, yaprak seslerini, cırcır böceklerini… Hepsi bir orkestranın parçası gibi. Gözlerinizi kapatın ve doğanın müziğini dinleyin. Dinleyemediniz değil mi? Etrafımız klavye, korna, telefon, vites sesleri, bağrış-çağrışlar ve gürültülerle çevrili. Fersah fersah uzakta doğa ve huzurlu sesleri… 

Biz, şehirde yaşayanlar olarak ihtiyaç duyduğumuz bu sesler için ara sıra doğaya kaçıyoruz. Bu kaçışlarımızda bize bir karavan eşlik ediyor. Uzak değil hem de yakınlara gidiyoruz. Bu yazımızda, Erhan Özden ve Ecem Özden (@renklicift) olarak, size İstanbul’a yakın, karavan ile kamp yapabileceğiniz yerler öneriyoruz. İhtiyacınız olduğunda siz de gidin, kaçın, kendinizle kalın. Dönüşler hep muhteşem oluyor inanın. 🙂

Kamp Tamam Da Peki Ya Karavanlar?

Biz iki senedir İstanbul’a yakın yerlerde kamp yapıyoruz. Bizce kamp yapmanın, doğada olmanın iyileştirici bir yanı var. Doğa, insanın bozulan yerlerini onarıyor sanki. Kamp dönüşlerinde hep aynı şeyi hissetmemiz tesadüf sayılmaz değil mi? Bütün endişemizi, stresimizi, kafamızda dolaşan tilkileri denize dökmüşüz gibi…

İster çadır kampı yapın, isterseniz karavan kampı ama hayatınızda mutlaka bu deneyimi yaşayın. Karavan kampı, çadıra göre daha konforlu. Özellikle motokaravan almayı ya da kiralamayı düşünürseniz evinizi yanınızda götürüyorsunuz gibi hissedebilirsiniz. 🙂 İçerisinde tuvalet, duş, lavabo, ocak, buzdolabı, yatak yerleri bulunduğu için konforunuzdan da ödün vermemiş oluyorsunuz.

Tabii bunun yanında bir karavanla yola çıktığınızda yolda bütün gözlerin üstünüzde olacağını da bilmelisiniz. Dünyada, özellikle de Avrupa’da karavan seyahati çok popüler olsa da Türkiye’de hala o kadar yaygın değil. En son Şile’de gittiğimiz bir kamp alanında karavanın içini görmek isteyen Çinli öğrencilerle tanıştık. 🙂 Karavanın içi, dışı, bütçesi, içinde kimin kaldığı son derece merak ediliyor. 🙂

İstanbul’a Yakın Karavan Kamp Yerleri

Bugüne kadar karavanla kamp yaptığımız 10 yerin listesini hazırladık sizler için. Dileyenler 10 ayrı kaçış noktasından birini seçip hızlıca uzaklaşabilirler. 🙂

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, Adapazarı Konum

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, Adapazarı
Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, Adapazarı

Sakarya’nın Karasu ilçesinde yer alan Poyrazlar Kampı, yemyeşil doğası ve göl manzarası ile kamp yapılacak en güzel yerlerden biri. Aynı zamanda piknik alanı olarak kullanılan bu parkın içinde tuvaletler de mevcut. Karavan için ihtiyacınız olan elektrik ve suyu içindeki işletmeden temin edebiliyorsunuz. İstanbul’a yaklaşık 1.5-2 saat uzaklıkta. Park alanında bisiklet, deniz bisikleti ve ATV kiralama gibi aktiviteler de var. Karavan için kamp ücreti olarak 50 TL ödedik.

Abant Gölü Tabiat Parkı, Bolu Konum

Abant Gölü Tabiat Parkı, Bolu
Abant Gölü Tabiat Parkı, Bolu

Abant, İstanbul’a 3-3.5 saat uzaklıkta. Kamp alanı, Abant Gölü’nün hemen yanında bulunuyor. İçerisinde tuvaletler mevcut. Abant Gölü ve çevresinde kamp dışında da bol vakit geçirebilirsiniz. At binebilir, göl kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. Ayrıca pek çok restoran ve kafe alternatifiniz de var. Biz yiyeceğimiz ve içeceğimiz her şeyi planlayıp tatil öncesi alışveriş yapıyoruz ve yola öyle çıkıyoruz. Hava güzelse karavan dışında, soğuksa karavanın içinde yiyoruz.

Pürenli Yaylası, Bolu Konum

Pürenli Yaylası, Bolu
Pürenli Yaylası, Bolu

Pürenli Yaylası, Düzce’de bulunuyor. İstanbul’a yaklaşık 2.5-3 saat uzaklıkta. Karadeniz yaylalarını andırıyor. Geçen sene ekim ayında gittiğimizde karlıydı. Pürenli’de kamp alanı yok. Karavana elektrik ve suyunuzu yükleyip, ihtiyacınız olan yeme-içme ile ilgili tüm malzemeleri alıp yaylaya öyle gitmelisiniz çünkü otel, restoran, tuvalet gibi tesisler de yok. Telefonunuzun da çok az çekeceğini şimdiden hatırlatalım ama neler var derseniz; harika bir doğa, güzel yürüyüş rotaları, huzur ve tabiatın ta kendisi.

Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne Konum

Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne
Gökçetepe Tabiat Parkı, Edirne

Edirne Keşan’da bulunan Gökçetepe Tabiat Parkı denize sıfır konumda. İçinde hem çadır kurmak için geniş bir alan var hem de karavan parkı için alternatif alanlar mevcut. Tuvaleti de bulunan bu tesiste gündüz balık tutabilir, akşam da tuttuğunuz balıkları mangal ateşinde pişirebilirsiniz. Bu sene mayıs ayında gittiğimizde karavan için 50 TL ödedik.

Uzunkum Sahili, Edirne Konum

Uzunkum Sahili, Edirne
Uzunkum Sahili, Edirne

Erikli’nin yan koyu olan bu plajda tesis yok. Karavan için gerekli ihtiyaçlarınızı kamp alanlarında temin edip buraya gelebilirsiniz. Harika bir denizi ve huzurlu bir atmosferi var. Biz bu sene mayıs ayında gittik Uzunkum’a. Deniz sezonunu da ilk burada açtık, nefisti. 🙂

Kastro Koyu, Tekirdağ Konum

Kastro Koyu, Tekirdağ
Kastro Koyu, Tekirdağ

Tekirdağ’ın Karadeniz kıyısında bulunan Kastro Koyu da doğayla baş başa kalmak için en güzel kaçış noktalarından. Yalnız bu koyda da tesis bulunmuyor. Bu sebeple gelmeden tüm hazırlıklarınızı yapıp buraya öyle gelmenizi tavsiye ederiz.

Sahil Kamp Şile, İstanbul Konum

Sahil Kamp Şile, İstanbul
Sahil Kamp Şile, İstanbul

İstanbul’a yakın, gördüğümüz en gelişmiş kamp alanlarından biri. İçeride tuvaletler, restoran, çadır kamp alanları, ATV kiralama alanı ve konaklamak için yayla evlerine benzer üçgen evler mevcut. Evlerin gecelik fiyatı 200 TL. Karavan için ise kişi başı 50 TL ödedik. Bir tarafı orman bir tarafı deniz olan bu kampta ister karavan ister çadır kampı yapın; isterseniz ahşap evlerde kalın ama mutlaka bir gün buraya uğrayın. Kampın arkasında ormana giden bir yol var. Ateş yakmak için ormandan odun toplayabilirsiniz ya da kamp işletmesinden bir paketi 15 TL olan çıralardan satın alabilirsiniz. Orman yolu yürüyüş için çok güzel. Hem de sizi yolda dağ çileği ağaçları karşılıyor. Çok keyif alacağınızdan şüphemiz yok.

Ağva Green Park Camping, İstanbul Konum

Ağva Green Park Camping, İstanbul
Ağva Green Park Camping, İstanbul

Yazın çok kalabalık olan Ağva Green Park’a ekim ayında gittiğimizde kimsecikler yoktu. Bu sebeple kamp alanı olduğundan daha da sessizdi. Biz karavan için gecelik 100 TL verdik. Sezonda fiyatlar farklı olabilir, mutlaka gideceğiniz dönem için fiyatları kontrol etmenizi öneririz. İçinde tesis var; tuvalet, duş, yeme-içme alanları bulunuyor. Bir de etrafta gezinen tavşanlar ve tavuklar gün boyu size eşlik ediyor. 🙂 Hayvanlarla kendinizi doğaya daha da yakın hissediyorsunuz. Çim alanda kontrollü bir şekilde ateş de yakabiliyorsunuz. Kampın önünde bulunan upuzun sahil şeridinin manzarası çok güzel. Dilerseniz balık da tutabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Burcu Meşeli’den “Uludağ Kamp Alanı Önerileri”

Ömerağzı Koyu, Kocaeli Konum

Kocaeli’nin Batı Karadeniz kıyısında, Kerpe’de bulunan koyun çevresi hem yemyeşil hem de masmaviydi. Arkasında büyük bir çim alanı bulunan koyun içinde tuvalet, su ve elektrik ihtiyaçları karşılanabiliyor ama donanımlı bir tesis beklemeyin. Piknik alanı olarak da kullanılan bu alana sezon dışı olması sebebiyle karavan için gecelik 50 TL ödedik. Kerpe’de gezilecek çok yer var. Gitmişken Kerpe civarını da keşfedebilirsiniz.

Kilimli Koyu, İstanbul Konum

Kilimli Koyu, İstanbul
Kilimli Koyu, İstanbul

Ağva’da Batı Karadeniz kıyısında İstanbul’a yaklaşık 1.5-2 saat uzaklıkta olan Kilimli Koyu İskoçya’da bir yer gibi. Dalgaların etkisiyle oluşan farklı şekillerine, kaya oluşumlarına, doğasına ve koylarına hayran kaldık biz. Kopan kaya parçalarının üstünde yürüdükçe başka bir gezegendeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Kilimli Koyu’na yaz aylarında gelirseniz denize girilecek minik koylarını da keşfedebilirsiniz ama sonbaharda da büyüleyiciydi.

Burada daha çok çadır kampı yapılıyor ama eğer isterseniz koyun tepesinde park alanında karavanla konaklayabilirsiniz. Biz burada konaklamadık ama görülmesi gereken yerlerden biri. Kilimli Koyu’na ulaşım için iki seçeneğiniz var: Ya Şile – Ağva sahil yolunu kullanarak gelebilirsiniz ya da Şile’nin iç köylerinden geçerek buraya varabilirsiniz. Buraya kadar gelmişken Kilimli Koyu’nu tepeden gören tek restoranda da mola vererek manzaranın keyfini daha uzun çıkarabilirsiniz.

”Ne Olursa Olsun Keyfinizi Bozmayın”

''Ne Olursa Olsun Keyfinizi Bozmayın''
”Ne Olursa Olsun Keyfinizi Bozmayın”

Bu yazının sonunda sizi karavan kampı yapmaya teşvik edebildik mi bilmiyoruz ama kendimizle ilgili bildiğimiz ve paylaşmak istediğimiz tek şey; bu yolculukların bizi daha iyi bir insan yapıyor oluşu. Tatil dönüşü, olduğunuz kişinin bir üst sürümü gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bunu mümkün kılan mucize de doğanın ta kendisi. Sizi daha yardımsever, duyarlı, pozitif ve yalın hale getiriyor. Sorunları küçük görmenize, mutlu anlarınızın kıymetini bilmenize yardımcı oluyor. Bu yüzden kendinize bir “doğa tatili” ısmarlayın ve çok sevdiğimiz, saygı duyduğumuz bir karavancı büyüğümüzün dediği gibi; “Ne olursa olsun, keyfinizi bozmayın!”

Keyifli seyahatler dileriz.

İlginizi çekebilir: Türkiye Kamp Alanları

İlginizi çekebilir: Glamping: Yeni Bir Kamp Deneyimi