Fas denince akla Marakeş, kırmızı toprak evler, çöl ve karmakarışık eski şehir bölgeleri geliyorsa Kuzey Fas’ı görmediniz demektir. Çünkü bu bölgede Akdeniz kültürünün etkilerini yaşanıyor. İspanyol esintilerini hissedeceğiniz küçük kasabalar, lezzetli deniz ürünleri, eşsiz deniz manzarası, sofraları renklendiren çeşit çeşit zeytinler Kuzey Fas’ın olmazsa olmazları ve kısıtlı zamanı olanlara önermediğim, geniş zamanlı bir Fas gezisi yapıyorsanız görülebilecek yerlerden biri de Fas’ın kuzeyi, Akdeniz kıyıları ve buradaki Tetuan ve Tanca kentleri.

Kuzey Fas: Tanca'dan Tetuan'a Egzotik Bir Yolculuk
Kuzey Fas: Tanca’dan Tetuan’a Egzotik Bir Yolculuk

Tanca Konum

Akdeniz kıyısında bulunan Tanca, Tetuan’a göre daha büyük bir şehir. Aslında Tanca için Cebelitarık Boğazı’nın kıyısında diyebiliriz çünkü Tanca’nın batısı Akdeniz, doğusu ise Atlas Okyanusu. Şehir Fas’ın en Avrupai şehri olarak biliniyor. İspanya ile arasında sadece boğaz olduğu için İspanyol turistler ağırlıkta.

Tanca’da Gezilecek Yerler

Kuzey Fas: Tanca'dan Tetuan'a Egzotik Bir Yolculuk
Tanca

Tanca’da gezilecek yerler arasında eski şehir bölgesi olan Medina, yeşil ihtişamlı kapısıyla Büyük Camii, kafelerde oturup etrafı ve insanları izleyebileceğiniz keyifli bir meydan olan Place Petit Socco, Grand Socco meydanında yer alan renkli minaresi görülmeye değer Sidi Boubaid Camii ve muhteşem deniz manzarasına karşı nane çayını yudumlayabileceğiniz Cafe Hafa‘yı sıralayabilirim.

Bunların yanı sıra, portakalıyla ünlü olan bu şehirde birçok kafede veya stand’da taze portakal suyu içebilirsiniz. Eğer fırsatınız varsa, örneğin kiralık araç ile bölgeyi geziyorsanız Tanca’ya yarımşar saat mesafede olan Cap Spartel ve Herkül mağarasını ziyaret edebilirsiniz. Cap Spartel Akdeniz ile Atlas Okyanusu’nun kesiştiği yerde yer. Deniz kıyısında olan bu yerde bir deniz feneri ve manzara izleme noktası bulunuyor. Dolayısıyla uçsuz bucaksız deniz manzarasının tadına varabilirsiniz. Herkül mağarasına zaman kısıtı sebebiyle gidemedim.

Tetuan Konum

Kuzey Fas: Tanca'dan Tetuan'a Egzotik Bir Yolculuk
Tetuan

Kuzey Fas’ta ziyaret edebileceğiniz bir başka şehir de Tetuan. Tetuan Şafşavan’a yakın, dolayısıyla Şafşavan ziyareti sonrası gidilebilir. Şehirler arasında geçişler zahmetli gelirse iki günlük bir araç kiralama ile de bu bölgeyi gezebilirsiniz. Kuzey Fas turunun en kayda değer noktalarından birinin de, bölgede yetişen lezzetli zeytinleri ve taze deniz ürünlerini ucuza yemek olduğunun altını çizmek istiyorum.

Kuzey Fas: Tanca'dan Tetuan'a Egzotik Bir Yolculuk
Tetuan

Tetuan’ın merkezinde yürürken, sadece yayalara açık caddesinde binalara bakarsanız sanki İspanya’da bir şehirde yürüyormuş havasına girebilirsiniz. Ülkenin kuzey kısmında hem tarihsel bağı hem de coğrafi yakınlığı sebebiyle de İspanyol etkisi hissediliyor. Bu şehirde eski bölgedeki binalar beyaz ve yeşil renklerde. Bölgedeki zeytincilikten mi olsa gerek bilmiyorum ama bu beyaz ağırlıklı binalardaki yeşil ayrıntılar estetik açıdan hoş görüntüler sunuyor. Şehirde gezilebilecek yerler arasında; eski şehir bölgesi Medina, bölgeyi panaromik olarak fotoğraflayabileceğiniz Feddan Park, Grande Mosque, bir de halı ve hediyelik eşyaların satıldığı, çok güzel bir avlusu ve sütunları olan Casa Lebbadi.

Bunun yanı sıra Tetuan şehri zanaatkarları ile ünlü ve vaktiniz bol ise sanat müzelerini gezebilir ya da yerel zanaatkarlar ile düzenlenen workshoplara katılabilirsiniz. Ben vaktim olmadığı için deneyimlemedim ama workshop fikri çok çekici gelmişti. Yazın gidiyorsanız Tetuan’a 15 dakika mesafede deniz kıyısında bir kasaba olan Martil’e, bu bölgenin kuzeyinde yer alan Cabo Negro plajına ve yine bir sahil kenti olan M’Diq’e uğrayabilirsiniz.

Asilah ve Larache

Kuzey Fas: Tanca'dan Tetuan'a Egzotik Bir Yolculuk
Asilah ve Larache

Bu iki şehri Kuzey Fas rotasında ya da Rabat’tan gidilmek üzere iki farklı alternatifle değerlendirebilirsiniz. Asilah, Fas gezimde en beğendiğim yerlerden biri oldu. Şehri Şafşavan’ın deniz kıyısında, daha küçük ve beyaz olanı diye tanımlayabilirim. Asilah’ın okyanus kıyısındaki eski şehir bölgesinin doya doya tüm sokakları gezseniz ve yemek için soluklansanız dahi üç saatte bitirebilirsiniz. Şehir sanat şehri olarak biliniyor ve dar sokaklarda gezerken duvarlarda sokak sanatı örneklerine rastlayabiliyorsunuz. Dolayısıyla Asilah, bembeyaz evleriyle, yer yer renkli duvarlarıyla, renkli kapılarıyla, dar geçitleri ve deniz kenarındaki kale duvarıyla, denize açılan manzaralı sokaklarıyla görülmeye değer, şirin bir şehir.

Konum

Larache Asilah’ın yarım saat güneyinde kalan küçük bir şehir. Şehirde hem Fransız hem İspanyol esintilerini görebiliyorsunuz. Şehrin meydanı yuvarlak biçimde planlanmış ve bu alanda binaları fotoğraflayıp İspanya’dayım derseniz size karşı çıkabilecek kimse olmayabilir çünkü şehrin bu kısmı bir İspanyol kasabasını anımsatıyor. Ama bu meydanda yer alan kapıdan Medina bölgesine girdiğinizde sizi oryantal Fas kültürü karşılıyor. Şehrin küçük bir Medina bölgesi var ve mavi-beyaz renklerin hakim olduğu bu bölgede hem taze meyveleri tadarak pazar alışverişi yapabilir, ya da hala yaşamın sürdüğü, içerisinde oturanların olduğu daracık sokaklarda turlayabilirsiniz.

Bu şehirlerin haricinde Fas’ın güneyinde yer alan Agadir ve Essaouira şehirleri ziyaret edilebilecek şehirlerden bazıları, ancak bunun için geniş bir zamana ihtiyacınız olduğunu hatırlatayım. Tabii ki Fas’a deniz tatili amaçlı da gidebilirsiniz. Fas’ta hem Akdeniz hem de Atlas Okyanusu kısmında güzel plajlar olduğunu yerel halktan duydum. Ancak bu konuda tavsiye verecek kadar bir bilgim yok.

İlginizi çekebilir: Kadir Sayım’dan Marakeş ve Fes

İlginizi çekebilir: Kadir Sayım’dan Fas Mutfağı