Fas’ın en turistik şehri Marakeş’in ünü tüm dünyaca biliniyor. Şehrin kırmızı dokusu, kültürel zenginliği ve lüks mekanları ziyaretçilerin iştahını kabartacak cinsten. Şehrin turistik merkezinin kalbi ise Jemaa El-Fna Meydanı. Meydanda durup etrafınıza baktığınızda sanki paralel bir evrende olduğunuzu hissettirecek gariplikler ve güzellikler bir arada. Fas seyahatinin önemli duraklarından Marakeş akılda kalıcı etkisiyle uzun süre hafızalarınızda yer edecek bir lokasyon olmaya aday.

Konum

annie-spratt-546689-unsplash
Marakeş: Fas’ın En Turistik Şehrinden Notlar

Marakeş’e hakim olan renk kırmızı, tabi ki kan kırmızı değil, şehre özgü daha açık renkli bir ton. Eski şehrin haricinde, örneğin şehrin yeni ve lüks bölgesi Gueliz, yeni yapılan yapılar da inşa edildikten sonra dış cephesi kırmızıya boyanıyor.  Şehirde gezilecek yerler şu şekilde listelenebilir…

Marakeş’te Gezilecek Yerler

Medina Bölgesi Konum

pommelien-da-silva-cosme-1341136-unsplash
Medina Bölgesi

Fas’ta hemen hemen tüm şehirde yer alan, eski şehir bölgesini tanımlamak için kullanılan bir tabir, Medina. Dolayısıyla aslında sadece Marakeş’te değil, her şehirde Medina bölgesinin daracık sokaklarında gezmek, rengarenk dükkanlara bakmak, kayboldum mu acaba endişesini tatmak olmazsa olmazlardan (Fes’te durum biraz farklı, orayı anlatırken yazacağım). Şehrin gezilecek mekanlarının da bir kısmı zaten Medina bölgesi içerisinde olduğundan, ister istemez bu bölgeye girip çıkıyorsunuz. Bununla birlikte alışverişi de bu bölgeden yapmanız en makul seçim olacaktır.

Jemaa El-Fna Meydanı Konum

marakeş 1
Jemaa El-Fna Meydanı

Marakeş’in kalbi, tüm ilginçlikleriyle görülmesi gereken bir yer. Meydanı inleten yılan oynatıcıların zurna sesleri, insan kalabalığının uğultusu, satıcıların bağırışları ve motosiklet gürültüsü iç içe. Tüm bu ses karmaşasına bir de insan karmaşası eklendiğinde bu geniş meydan birdenbire size yetmemeye başlıyor. Meydanda yılan oynatıcıları, maymuncular, kına yapanlar, saç örenler, yiyecek ve meyve suyu  standları, el falı okuyucular, seyyar satıcılar ve birçok farklı hediyelik eşya satıcıları, Fas’a özgü ürün satan kişiler. Her birinin belli bir bölgesi var ve meydan Marakeş gezinizde biri akşam, biri gündüz olmak üzere en az iki sefer baştan başa gezmeyi hak ediyor.

mar_uns
Jemaa El-Fna Meydanı

Burası turistik bir merkez ve kesin en pahalı fiyatlar buradadır diye düşünmeyin. Birçok ürünü bu bölgeden, tabii ki pazarlıklı bir şekilde, Fas’ta en uyguna alabileceğiniz yer olduğunu belirteyim. Meydandan Medina bölgesinin içine açılan sokaklarda ayrıca dericiler, zeytinciler, kıyafet ve terlik satan dükkanlar, halıcılar, bilumum eşya satan hediyeciler görmek mümkün. Bir nevi Kapalıçarşı edasında, her türlü dükkanı burada ve çevresinde bulabilirsiniz. Bu arada yılan fotoğrafı çekmek istiyorsanız, oynatıcıların ısrarlı tacizine ve sonunda para isteyecekleri bir durumla karşı karşıya kalacağınızı şimdiden belirteyim, dolayısıyla bulaşmak istemiyorsanız uzaktan bakabilirsiniz ya da gelmişken bir fotoğrafım olsun diyorsanız da belli bir ücret karşılığında yapılacağından haberiniz olsun.

Bahia Sarayı

IMG_9807

Marakeş’te görülmesi gereken yerler listesinin başında yer alan bu saray yaklaşık 150 yıllık bir yapı. İçindeki geniş avlusu ve etrafına konuşlanmış odalar, koridorlar, iç bahçe ve tavanlar oldukça etkileyici. Bunun yanı sıra yerler ve duvarlar rengarenk çinilerle bezenmiş durumda. Saraydaki işçiliğe ve renklerin uyumuna şapka çıkarmamak elde değil. Sarayın içerisinde eşyalı odalar veya duvarları süsleyen tablolar yok aslında, boş bir yapı geziyorsunuz ancak bu bile insanı büyülemeye yetiyor. Bahia Sarayı, tüm Fas ziyaretimde en çok beğendiğim yerlerden birisi oldu. Oldukça fotojenik olan bu sarayda, birçok güzel fotoğraf çekeceğinize eminim. Giriş ücreti 70 dirhem.

El Badi Sarayı Konum

IMG_9918

Bahia Sarayı gibi şaşaalı olmayan, daha klasik surlarla çevrilmiş duvarlar, mahzenler, genişçe havuzlu bir bahçesi olan bir yapı. İçerisindeki giriş kotundan daha aşağıda yer alan bahçesi ve havuz kenarında güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Giriş ücreti 70 dirhem.

Ben Youssef Medresesi ve Almoravid Koubba

Konum

Medrese gittiğim dönemde restorasyon çalışmaları sebebiyle kapalıydı. Ancak Fes’te gezdiğim iki muhteşem medrese gibi burasının da kesinlikle görmeye değer bir yer olduğunu biliyorum. Medreseler, çinilerle kaplanmış yer ve duvarlarıyla, içinde süs havuzlu avlusu ve kendisine hayranlıkla baktıran oyma ve işçilikleri ile tam bir görsel şölene ev sahipliği yapıyor. Medresenin tam karşısında Marakeş’in en eski yapılarından biri olan Almoravid Koubba yer alıyor. Hemen yan tarafında bulunan mekanlara girip teraslarında bu kuleyi fotoğraflayabilirsiniz. Hemen bu iki yapının arasında ise Marakeş Müzesi yer alıyor. Ben seyahatimde müzelere uğramadığım için içeriği hakkında bir yorumum olmayacak ama müze meraklısı iseniz girebilirsiniz.

Kutubiye Camii Konum

Toprak rengi ve uzun minaresiyle Marakeş’in birçok yerinden görünen bu camii, Medina bölgesinin hemen dışında yer alıyor. Caminin içerisine Müslüman olmayan turistler giremese de, Türkler olarak bir şekilde girebilir ve içerisini de gezebilirsiniz.

Majorelle Bahçeleri Konum

IMG_0062

Ünlü modacı Yves Saint Laurent’in yaşadığı evi ve bahçelerini gezmek başta “gezmeye değer mi ki?” diye sorgulatsa da bahçenin içerisine girince ve ünlü saks mavisi evi görünce tüm algınız olumlu yönde değişiyor. Bahçede dünyanın birçok farklı bölgesine ait bitkiyi, ağaçları, süs havuzunu ve kaktüs bahçesi bölümünü görebilir, tam fotoğraflamalık mavi binanın yanında birçok güzel kare yakalayabilirsiniz. Bahçenin yanında Yves Saint Laurent’in müzesi de var, modaya merakınız varsa ziyaret edebilirsiniz. Bahçe için yaklaşık bir, bir buçuk saat ayırabilirsiniz. Giriş ücreti müze hariç 70 dirhem, müze de sanırım bir o kadar idi.

Websitesi

Menara Bahçeleri Konum

Marakeş’in en eski yapılarından bir olan Menara bahçeleri, geniş bir havuz, yürüme yolları ve havuz kenarındaki küçük köşkü barındırıyor. Marakeş’te geçireceğiniz zaman kısıtlı değilse ve güneş tepeden sizi kavurmuyorsa gidip görebilirsiniz. Halka açık ücretsiz gezebilirsiniz, içindeki küçük yapının içine girmek ücretli ama bunu yapmanıza gerek yok diye düşünüyorum.

Saadien Tombs Konum

Çinilerle bezenmiş, türbe şeklindeki bu yapıyı ve bahçelerini görmenizi öneririm. Bahçenin içerisinde kapalı bölme değil de, açık alandaki üzerine çini kaplamış mezarlar ilgi çekici.  Giriş ücreti 70 dirhem.

Dar Si Said Müzesi Konum

Ben seyahatimde müze ziyareti yapmadım ancak Marakeş’teki bu müze birçok ziyaretçi tarafından özellikle önerilmekte. İlginiz varsa deneyebilirsiniz.

Marakeş’te Ne Yenir?

Marakeş, Fas’ın en turistik şehri olduğundan her iki anlamda da oldukça fazla alternatif mevcut. Medina bölgesinde yer alan yerel Fas mutfağı restoranı Chez Lamine Hadj Mustapha önerebileceğim yerlerden. Fas yemeğinden sıkıldıysanız şaşırtıcı derecede çok güzel bir Lübnan restoranı olan Naranj’ı önerebilirim. Fes, Marakeş ve Şafşavan’da şubesi bulunan ve kendini “Cross-Cultural” kafe olarak tanımlayan Cafe Clock’u da deneyebilirsiniz. Bunun yanı sıra, Jemaa El-Fna Meydanı’nı panaromik olarak gören kafelerden birisinin terasına oturup meydanı izlemek de oldukça keyifli.

Marakeş Gece Hayatı

Marakeş’in gece hayatı oldukça canlı. Şehirde dans şovlarının olduğu restoranlar ya da barlar, klüpler yer alıyor. Speakeasy bar konseptinde olan Le Barometre, oryantal şovların yapıldığı restoranlardan Comptoir Darna ve Azar denenebilecek mekanlardan. Beş yıldızlı otellerin eğlence mekanlarını da es geçmemek gerekiyor. Mekan bulmak için mobil uygulamaları kullanabilirsiniz. Önemli miktarda yorum ve puan aldıkları için çalıştığını gözlemledim, kaynak olarak kullanabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Kadir Sayım’dan Şafşavan