theMagger olarak pandemi süreci ve devamında hepimizin sosyal medyada sıkça gördüğü #lokalidestekleyin” hareketinin son derece önemli ve öğretici olduğuna inanıyoruz. Zira bu sayede pek çok yetenekli, yerli tasarımcı ve girişimci ile tanışmış olduk. Ev dekorasyonu, doğaya saygılı markalar, çocuk markaları gibi pek çok yazının ardından bu kez de istesek de elimizden düşmeyen bir aksesuara, çantalara yakından bakmak istedik. O halde gelin yerli çanta markaları arasında bir tura çıkalım. Eğer sizin de sevdiğiniz yerli çanta markaları varsa yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yerli Çanta Markaları
Yerli Çanta Markaları | Fotoğraf: Instagram.com/bagohandicrafts

İlk kez Tang Hanedanlığı döneminde Çin’de çay taşımak için ortaya çıkan çantaların pratik bir aksesuar olarak hayatlarımıza girişi 1900’leri buluyor. Üstelik günümüzde halen cinsiyet rollerini benimsemeyi sürdürenler için “kadınlara yönelik”bir aksesuar olarak görülen el çantaları o dönemde daha çok erkekler tarafından kullanılıyor. Belli bir noktadan sonra ise kadın çantaları büyük ve işlevsel olmaya başlıyor ve vazgeçilmez aksesuarlar arasına yerleşiyor.

Çantalar da tıpkı ayakkabılar gibi birer arzu nesnesi aslında. Hermes Birkin gibi klasiklerin yanı sıra Dior’un yeni arzu nesnesi Bobby çanta gibi pek çok tasarım modada önemli yerlere sahip. Bununla birlikte artık değişen moda anlayışı arzu nesneleri için dahi önceliklerimizi değiştirdi. Artık sürdürülebilir ve yerel üretim, el emeği, kullanışlılık ve ürünlerin üretim ağının bir parçası olmaktan çıkıp hikayeleri olan karakteristik aksesuarlar olmaları gibi kavramlar önem kazandı. İşte birazdan göz atacağımız yerli çanta markaları da tam olarak bu noktada tatmin edici tercihler.

Yerli Çanta Markaları

ROSSEA

Markanın kurucularından Deniz Benbiçaço, babasının 30 yıllık el dokuma halısı üzerine sahip olduğu şirketi sayesinde küçüklüğünden beri bir çok kez onunla işine gider, özellikle de el işi ile yapılan dokuma halıları izlermiş. İnsanın el gücü ile neler ortaya çıkardığını izlerken çok heyecanlanan Deniz, kendi tasarımlarımı ortaya çıkarabileceği bir markasının olmasını hayal ederek büyümüş ve zamanla ortaya Rossea çıkmış. Logolarındaki iki nokta ise, ROSSEA’yı oluştururken Rozita’yla onları birbirlerine iten ve buluşturan bir rüzgar olduğunu düşünmeleri ve bu noktadan yola çıkarak iki damla olmayı şeçmelerinden geliyormuş.

Rossea ürünleri, deri, süet ve tay tüyünü el işçiliğiyle birleştirilerek üretiliyor ve her Rossea çantasında kendine özgü detaylar katan el işçiliği ile üretilen bir signature/imza bulunuyor. Markanın imza tasarımı ise gemilerin yolculukları sırasında çıkardıkları deniz dalgalarından esinlenmiş ve bu aynı zamanda tasarım karakterimizi oluşturan bir unsur çünkü her bir Rossea çantasında ortaya çıkan sonuç, biz iki hayalperestin renkli dünyalarının vizyonunu sunuyor.

Rossea’yı farklı kılan pek çok unsur arasında; tasarlarken önce yaratacakları tasarımın kimin tarafından kullanılmasını istediklerini düşünüyor yani önce çantayı değil; kullanıcımızı tasarlıyor olmaları, renk seçimlerindeki özen, hikaye ve el işçiliğinin birleşimi var. Ek olarak kullandıkları deri, süet ve egzotik deriler tüm tasarımlar için ayrı ayrı kalite kontrol sürecinden geçiyor. Rossea ürünlerine ve detaylara web-siteleri, İstanbul’da ve Los Angeles’da bulunan showroomları ve Dubai, Milano, Cenevre başta olmak üzere Londra ve Stockholm’de bulunan satış noktaları aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Megna Studio

2019’un Haziran ayında ilk çanta koleksiyonu ile tüketicisiyle buluşan Megna Studio kurucusu Naz Yasun’un uzun seneler reklamcılık sektöründe, yoğun bir tempoda çalışmasının ardından, dünyanın hızlı değişimine tanık oldukça aksiyona geçme vaktinin geldiğini düşünmesi ve kişisel zevkleri ve ihtiyaçları doğrultusunda ürünler tasarlamaya başlaması ile doğmuş.

Tarzını sade, özgün ve modern olarak özetleyebileceğimiz Megna tasarımlarnın standart bir formülü yok. Nereden geleceği belli olmayan ilham bazen Naz’ın izlediği bir film, kısa bir seyahat ya da yolda karşılaştığı bir insandan bile gelebiliyor. Her şeyin en temelinde güçlü bir araştırma ve deneme-yanılma süreci var. Megna’nın amacı ise hızlı eskimeyecek ve modası geçmeyecek zamansız ürünler sunmak. Hızlı modadan uzak, zamansız modelleri ile şehirli insanlara özgün ve cool bir stil sunan Megna çantalarında her yerde görmeye alıştığımız, günün trendleriyle paralel malzemeler yerine değişik malzemeler görüyoruz.

Şimdilik fiziksel bir mağazası bulunmayan Megna’ya web-siteleri ya da Instagram hesapları üzerinden ulaşmak mümkün.

BLINQ

Blinq markasının kurucuları Aslı İlkbahar ve Burcu İsmailoğlu İpek, bu serüvenin seyahat etmek, yeni yerler, kültürler keşfetme tutkusu ile başladığını belirtiyorlar. Her sezonda da bizleri başka bir yere götüren Blinq’in bu sezonunda büyük çizgili, çok kullanımlı ürünlerle Akdeniz sahillerine gidiyoruz. Farklı destinasyonlardan ilham alan markanın tasarımları için tek bir malzemeden bahsetmek mümkün değil, bir sonraki destinasyonda mücevher parçası kadar nadide çantalar ile de karşılaşmak mümkün.

Blinq’i farklı kalan bir başka özellik ise tasarımlarındaki sadelik ve ilham kaynakları. Yani tasarımlar aslında trendlerden öyle çok da etkilenmiyor bunu yerine en sade olan ile başlanıp kumaşlar ve renkler bir araya getirilerek naif bir şekilde bir trend yaratılıyor. Çantalar ilhamını kurucuların gittikleri yerlerden aldığı için de oralardan tüm sevilenler toplanıyor ve aslında Blinq bizlerle bir seyahat zevkini paylaşıyor. Örneğin; Akdeniz ilhamlı son koleksiyonda bolca çizgi görüyoruz.

Blinq ürünlerine web-sitelerinin yanı sıra hem İstanbul’da hem de Beymen, Bodrum Maça Kızı, Hillside Beach Club, Le Petit Bodrum, Alaçatı Yuzu Concept Store sevilen tatil destinasyonlarındaki satış noktalarında ulaşmak mümkün.

Çuval

Çuval marka macerasında 2007’de bir arkadaşıyla hobi olarak yaptıkları yastıklara çanta tasarlayarak başlayan Ayşe Özgüneş, 2012 yılında yurtdışından aldığı siparişler üzerine Çuval İstanbul’u kuruyor. Çuval aynı isminin kaynağı ve anlamı olan “İnsanlığın taşımak için yarattığı ilk kültürel araç” gibi zamansız tarz ve belirgin hatlı klasik görünümlerin çağdaş detaylarla yorumlanarak güncellenmesini temsil ediyor. Çuval İstanbul tasarımlarında sıklıkla bitkisel tabakalanmış doğal deri, nubuk gibi farklı dokulu deriler ve sonu kalmış top kumaşlar, kanvas, yat tekstilinde kullanılan dış mekan malzemeleri ile karıştırarak kullanılıyor.

Eski zamanların kalite anlayışından, zamansız tasarımlardan, seyahatten ve sanattan ilham alan Çuval tasarımlarında her bir koleksiyonun ayrı bir teması, hikayesi ve renk ahengi bulunuyor. Markanın önem verdiği konular arasında ise yerli zanaatkarlara destek, etik kaynaklardan bulunan rafine ve özgün malzemeler, işlevsellik ve bir ürününün ‘yadigarlık’ niteliğinde olabilmesi var.

Türkiye’nin ilk bağımsız çanta markalarından biri olan Çuval’ın bugüne kadar çıkardığı ürünlerin hepsi küçük partiler halinde üretiliyor olmalarından da kaynaklı olarak hiçbir zaman kendini tekrar etmeyen ve sınırlı sayıda aslında kişiye özel parçalar. Markanın ürünlerine Arnavutköy’deki Çuval Dükkan’ın yanı sıra web-siteleri üzerinden de ulaşmak mümkün.

BAGO

Tarsus Amerikan Kolejini’ni bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fashion Institute of Technology ‘nin beraber yürütmüş oldugu çift diploma programında Tekstil Geliştirme ve Pazarlama eğitimi alan İpek Kocatepe Dumani, New York’tan İstanbul’a döndüğünde Ralph Lauren Türkiye ve Beymen‘de 6 senede edindiği tecrübelerden sonra 2015’te BAGO’ yu kurmuş. Markayı kurmaktaki amacı ise doğayı modern hayata ve modaya uygun hale getirebilmek ve insanlara doğal olan ve doğadan gelen zenginliği sunmakmış. Böylece her kadına hitap edebilecek, el işçiliğinin ve doğal güzelliklerin ön planda olduğu, erişilebilir, farklı tasarımların doğduğu BAGO macerası başlamış.

Bago, tamamı el işçiliği ile üretilen farklı boy ve şekillerdeki rengarenk el portföyleri, kullanışlı sırt çantaları ve plaj çantalarıyla her daim şıklık arayanlar için geniş bir yelpaze sunuyor. Koleksiyonlarda ise istiridye kabuklarından ananas yapraklarına , muz ağacından palmiye yapraklarına, deniz yosunundan sedefe uzanan zengin bir materyal paletinin yanında amatist, turkuaz, inci, mercan, kuvars, lapis gibi doğal taşlar da kullanılıyor. Üretilen her bir çanta ise kişiye özel yani çantalarından hiçbiri birbirinin aynı değil.

Sürdürülebilirlik ve doğallık Bago koleksiyonları oluştururken ve üretim aşamasında dikkat edilen iki unsur. Tasarımlarda doğal olmayan hiçbir hammadde kullanılmıyor ve bu  hammaddeleri temin ederken canlılara ve çevreye zarar vermemek konusunda hassasiyet büyük. Tamamı el yapımı olan ürünlerin boyanmasında ise kimyasal madde içermeyen kök boyalar kullanılıyor. Bago ürünlerine yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok satış noktasının yanı sıra Beymen mağazalarından, D-Maris Informal, 74 Escape Store & Gallery, Souq Dukkan, Sign-In Store, Homelike ve Fenix’den, Arnavutköy’deki mağazalarından ya da web-siteleri üzerinden ulaşmak mümkün.

MYNAMEIS(O)

MYNAMEISO, her daim çanta tasarımı yapma hayali olan Ayşegül Kunter Yanık’ın, Milano Marangoni’de moda tasarımı okumasının ardından bu hayalimi gerçekleştirmek için Domus Academy’nin çanta ayakkabı master programına başvurması sonucunda doğmuş. Çantanın bir kişinin tarzını yansıtan en kilit parçalardan biri olduğuna inanan marka özgünlüğü ön planda tutuyor.

Farklı dokuları bir arada kullamayı seven markanın temel rengi saks mavisi aslında kullandıkları en canlı renklerden biri. Koleksiyonlara sıklıkla koyu renkler hakim ve her sezon talep edilen trio, geo gibi modellerin dışında tasarımlar sıkça değişiyor. Markanın klasik tasarımlarının isimlerinden anlayabileceğiniz gibi tasarımların ilham kaynaklarından biri geometri. Önem verdikleri konulardan bir diğeri ise kullanıcıya uzun yıllar eşlik edebilmesi için çantaların kaliteli materyaller ve ince bir işçilikle yapılmış olması.

Kalıpların dışına çıkarak çantayı yeniden tanımlamak hedefiyle yola çıkan MYNAMEISO, bu nedenle klasik çantalar değil sıra dışı özellikleri olan portföyler ve portföy-çantalar sunuyor. Çantaların en önemli özelliklerinden biri ise katlanma opsiyonları ile birden fazla kullanma şekli sunmaları. Markanın ürünlerine Maslak 42, Modul İstanbul mağazası, Kanyon Avm, Sadekar konsept mağazası,  Ankara S9 Butik gibi satış noktalarının yanı sıra Hipicon, web-siteleri ve Instagram aracılığıyla da ulaşabilirsiniz.

Editör Notu: Bu yazımızda yer almayan iki yerli çanta markası Marche ve Tullaa’ya ilişkin olarak Ilayda Tomris Bektas’ın bu yazısını ziyaret edebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Instagram.com/megnastudio

İlginizi çekebilir: İstanbul Flaneur’dan Yerli Çocuk Markaları