Size Dünya üzerinde Japon mutfağına “doğru elçilik” yapması için 12 kişiden biri olarak seçilen bir şefin sunumuyla muhteşem bir akşam yemeği yiyebilirsiniz desem? Hem de şehrin tam göbeğinde, 42 Maslak’ta. Uzun süredir başarısıyla adından söz ettiren, benim de etrafta ismini sıklıkla duyduğum ama bir türlü gitmeye fırsat bulamadığım Yak’o Sushi & Noodle’a sonunda gidebildim geçenlerde. İyi ki de gitmişim. Gelin bu güzel deneyime beraber yakından bakalım…

Konum

Karides2
Siyah Sarımsaklı Karides

Geçen günlerde 42 Maslak içerisinde hizmet veren Yak’o Sushi & Noodle’a gitme fırsatım oldu. Öncelikle belirtmeliyim ki, mekanın dekorasyonu müthiş. Büyük ve oldukça rahat gözüken kırmızı koltukları, koltukların arkasındaki yeşillikler ve kendinizi Japonya’da bir restoranda hissetmenizi sağlayan aydınlatmasıyla mekana ilk adımımı attığım an büyülendim diyebilirim. Buranın değerli şefi Sinan Damgacıoğlu’ndansa ayrıca bahsetmeliyim. Kendisi bizi büyük bir güler yüzlülükle karşıladı, fazlasıyla sohbet etme imkanı da bulduk. Sohbetimiz esnasında Sinan Şef’in katılması için Türkiye’den yalnızca kendisinin seçildiği, Tokyo’da gerçekleştirilen 12 kişilik bir eğitim programına gittiğini, burada ünlü Japon şeflerin yanında çalıştığını öğrendim. Yak’o Sushi & Noodle’a gelirsek, buranın konseptini Japon sokak yemekleri oluşturuyor. Bir başka deyişle, Tokyo’da bir beyaz yakalı ne yiyorsa burada o yemekleri deneyimleyebiliyorsunuz. Menüde Çin yemekleri de var ancak bu yemekleri menüye eklerken Çin’den Japonya’ya geçmiş olmalarına özen göstermişler.

Gelelim buranın her biri ayrı lezzete sahip yemeklerine… Öncelikle menü gerçekten çok geniş: çorbalar, başlangıçlar, salatalar, noodle’lar, ızgaralar, pilav üzeri lezzetler, kızartmalar, wok yemekler, sushiler, tatlılar… Bu kadar fazla seçenek nasıl olabilir diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Hal böyle olunca, verildikçe veriliyor siparişler. İsterseniz gelin, başlayalım. Masaya ilk olarak Siyah Sarımsaklı Karides geldi. Siyah sarımsaklı mayonez sosunun lezzetine ve yanında servis edilen karışık lahana salatasının karidesle uyumuna inanamazsınız! Buraya yolunuz düşerse bu lezzeti denemeden mekandan ayrılmayın derim. Yanında oldukça farklı ve güzel bir içecek önerim de var: Japon birası! Masaya gelmeden önce biraz önyargıyla yaklaştığım bu içecek, beni tamamen yanılttı. Hafifliği ve yemeklerle olan uyumuyla denenmesini kesinlikle tavsiye ederim.

Sushi2
Balkabağı Kroket Ve Ebi Tempura Roll

Daha sonra yediğimiz Balkabağı Kroket çıtır çıtır oluşuyla gerçekten çok lezzetliydi. Yanında gelen Tonkatsu sos sonradan öğrendiğime göre özellikle çıtır çıtır lezzetlerin yanında kullanılıyormuş. Oldukça yoğun bir kıvama sahip bu sosu çok beğendiğimi söylemeliyim. Yak’o restoran, bu aromanın bazı misafirlerin damak zevkine uymayabileceğini düşünerek ikinci bir sos seçeneğiyle de servis ediyor Balkabağı Kroket’i. Bu ise şuana kadar sevmeyenine rastlamadığım, tatlı aromasıyla her yemeğe yakıştırdığım Sweet Chilli Sos. Çıtır çıtır kroketlerle aynı zamanda masaya gelen, böylelikle bize sıcak ile soğuğun uyumunu deneyimletmek istediklerini düşündüğüm  Ebi Tempura Roll’un içinde karides, avokado ve salatalık vardı. O da tek kelimeyle harikaydı, yerken hiç bitmesin istedim bile diyebilirim.

Karides Köftesi2
Ebi Tsukune

Servisine bayıldığım Ebi Tsukune yani Karides Şiş Köfte’de sıra. Küçük şişlerde gelen Japon köfteleri olarak da düşünebilirsiniz bu yemeği. Kıvamını biraz ıslak buldum, o yüzden kendi damak zevkime çok uymadığını söyleyebilirim. Kıtır kıtır lezzetlerden yana biriyseniz, sizin için de çok doğru bir tercih olmayacaktır. Yine de renkler ve zevkler tartışılmaz diyerek Salmon Roll’a geçiyorum. Somon seven biriyseniz gerçekten bu lezzete bayılacaksınız. Ama yine de somon aşığı olmayan biri olarak karşılaştırdığımda Ebi Tempura Roll benim damak tadıma daha çok uydu.

kolaj
Karidesli Shumai ve Çıtır Patlıcan

Daha sonra masaya gelen Karidesli Shumai yani Buharda Mantı sanırım yediklerim arasında en güzel sunuma sahip olandı. Hasır bir sepetin içinde gelen dört büyük mantının benzersiz lezzetinden de tabii ki bahsetmeliyim: mantının soya sosuyla birleşmesiyle ortaya çıkan uyum muhteşemdi, hamurun ağızda dağılışı da tam kıvamında sunulduğunu belli ediyordu. Aynı zamanda tüm bu lezzetin yanında sanki lokmaya nokta koyar gibi en sonda tek bir bezelyenin tadını alıyor olmak da çok güzeldi. Buharda Mantı’dan hemen sonra gelen Çıtır Patlıcan ise bana göre müthiş bir buluş. Patlıcanın bu kadar güzel bir atıştırmalık alternatifine dönüştürülebileceğini düşünemezdim. Sofralarda tam bir sebze yemeği olarak servis edilmesine alışkın olduğumuz patlıcan; burada karşınıza hem lezzetli, her ne kadar kızartma olsa da sağlıklı, hem de çerez niteliğinde bir seçenek olarak çıkıyor. Gerçekten çok lezzetliydi.

Gelelim Yak’o’da deneyimlediğimiz son lezzete: Ebi Furai Kare. Diğer adı Jumbo Karides Köri olan bu lezzet köri sosu sevenler için ideal bir tercih olacaktır bence. Pilav, jumbo karides, haşlanmış patates ve havuçun birleşimiyle    –köri sosu da unutmayalım– harika bir yemek çıkmış ortaya. Oldukça da doyurucuydu.

Tatlı
Annindo Pudding, Güney Asya Usülü Sütlaç, Miso Brulée

Sizce karşımızda böylesine leziz seçeneklerle dolu bir menü varken tatlılara göz atmadan kalktık mı? Tabii ki hayır. Aynı anda gelen ve her birinin buraya özgü olduğunu öğrendiğimiz üç tatlı arasında benim favorim ilkiydi. İlki diyorum çünkü Sinan Şef tatlıları hangi sırayla yememizin uygun olacağını bize önceden söylemişti. İlk tatlı Annindo Pudding, acıbademli ve kayısılı bir Çin tatlısıydı. Hafifliğine inanamazsınız; hiç öyle yoğun, insanın midesini ağır hissettiren tatlılardan değil. Yak’o’ya gelirseniz Annindo Pudding’i tatmadan buradan ayrılmamınızı kesinlikle tavsiye ederim, tek kelimeyle bayıldım. İkinci tatlı, Güney Asya Usülü Sütlaç’tı. Hindistan cevizi sütü ve misket limondan yaptıkları Yak’o’ya özgü bu tatlıyı da çok beğendim, ama limon aromasına genelde bayılmadığım için favorim olduğunu söyleyemeyeceğim. Miso Brulée ise menüde Miso ezmeli Asya uslü Crème Brulée olarak geçiyordu. Japon mutfağında adının sıklıkla anıldığını sonradan öğrendiğim misonun aslında çorbası meşhurmuş. Bu malzemeyi kullanarak burada çok lezzetli bir tatlı yaratmışlar.

Her lezzetinde Sinan Damgacıoğlu’nun engin bilgisinin konuştuğunu gözlemlediğim; kendine özgü seçenekleri, atmosferi, güleryüzlü çalışanları ile beni kendine hayran bırakan Yak’o Sushi & Noodle her şeyiyle yüzünüzde koca bir gülümsemeyle ayrılacağınız bir yer. Yolunuzun Maslak’a düşmesini beklemeyin, bence hemen gidip bu eşsiz lezzetleri deneyimleyin! 🙂

Yako Sushi Adres: Ahi Evran Cad. 42 Maslak 6/153, Sarıyer

Telefon: (0212) 801 77 00

İlginizi çekebilir: Gizem Dereci’den orōro Sushi Bar

İlginizi çekebilir: “İstanbul’da Leziz Sushinin Peşinde”

İlginizi çekebilir: Eda Geven’den “Yada Sushi: Sushi Aşkına!”