Resim ve Heykel Müzeleri Derneği ve Akbank Sanat’ın çağdaş sanat alanındaki gelişmeleri teşvik etmek ve genç sanatçılara destek olmak amacıyla uzun yıllardır iş birliği içerisinde düzenlediği yarışma ve sergi bu yıl da meyvesini verdi: 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi, 14 Eylül’de Beyoğlu’ndaki Akbank Sanat’ta kapılarını açtı. Sergiyi 4 Kasım’a dek ziyaret edebilir, ülkemizdeki çağdaş sanat üretiminin geleceğine dair umudunuzu yeşertebilirsiniz.

40 yaşın altındaki; resim, heykel, fotoğraf, video, baskı, grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı, animasyon, cam, seramik, geleneksel sanatlar, fen edebiyat fakültelerine bağlı birimler, sanat yönetimi, mimarlık, mühendislik, sosyal bilimler, sahne sanatları ile müzik ve ses alanlarında tahsil yapmış lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve mezunlarının katılımına açık olan yarışmaya bu yıl 1020 kişi başvurmuş. Akbank Sanat müdürü Derya Bigalı, koleksiyoner Hakan Çarmıklı, sanatçı Cevdet Erek, Resim ve Heykel Müzeleri Derneği başkan yardımcısı Gönül Nuhoğlu ve sanatçı, yazar (ve serginin küratörlüğünü üstlenen) Ferhat Özgür’den oluşan jürinin seçtiği 19 sanatçının işleri ise sergide yer almaya hak kazanmış.

Conatus | Monika Papi, 2022

Conatus başlığını taşıyan sergi, bu adı Spinoza’nın 17. yüzyılın ortalarında Ethica eserinde tanımladığı bir kavramdan alıyor.  Kendini korumak, var oluşu sürdürmek ve güçlendirmek gibi, insanı işlevselliğe sevk eden edimlerle kökensel bir bağlılık içerisinde olan Conatus, bireyin en iyi şekilde var olmak ve hayatta kalmak için gösterdiği ısrar ve çabanın yanı sıra bir tür kendini gerçekleştirme etiğini de kapsıyor. Spinoza, Conatus‘un insanın tüm dürtülerini, eğilimlerini ve duygusal yaşantısını belirleyen bir ilke olduğunu söylüyor.

Gülme, ağlama, öfkelenme, sadece anla… Spinoza “Siz benim ağladığıma bakmayın” | Cemil Arslan, 2023

Başvurularını Conatus kavramından yola çıkarak ürettikleri eserlerle yapan sanatçılardan sergiye seçilenler Nazif Can Akçalı, Melike Şevval Akın, Cemil Arslan, Şener Yılmaz Aslan, Mustafa Yasin Aydoğan, Nur Bardakçı, Uğur Bişirici, Ahmet Dündar, Hüseyin Güler, Şeyma Güzelaydın, Yazı Ece Köz, Can Memişoğulları, Nazan Özaras, Okay Özkan, Monica Papi, Defne Parman, Fatih Umdu, Deniz Varlı ve Ece Yazıcıgil olmuş. Sergide sizi animasyon, baskı, çizim, dikiş, enstalasyon, fotoğraf, performans, video ve yağlı boya gibi farklı teknikler ve medyumlarla üretilmiş işler yer alıyor. Mekâna özel yerleştirmelerle kendinizi aynalı bir ormanın içinde bulabiliyor, duvarları kaplayan bir kumaş parçasının kadınların özgürlük mücadelesini bir fermana dönüştürdüğünü görebiliyor, fotoğraflarla doğanın kalbine ya da dünyanın farklı köşelerine yolculuk edebiliyor, büyük fanusların arasından geçerken farklı duyuları harekete geçirme yetisi olduğunu hatırlayabiliyorsunuz.

Küratör Ferhat Özgür, “Sanat da hayata tutunma anlamında bir Conatus değil midir?” diye soruyor ve ekliyor: “Akbank 41. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi genelde sanat ve felsefe ilişkisi özelde ise düşünce tarihinin en radikal isimlerinden biri olan Spinoza’ya saygıdan hareketle sanatı da hayatın bir gerekliliği olarak Conatus bağlamı içine değerlendirerek, sanatçıları kendi öznel yorumlarını gerçekleştirmeye davet ediyor.

Kadınların Fermanı | Deniz Varlı, 2023

Sergiye ayrıca bir konuşma serisinin eşlik ettiğini de hatırlatalım: Küratör Ferhat Özgür’ün öncülüğünde gerçekleşen bu konuşma serisinin ilk iki oturumu geride kaldı bile. 21 Eylül’deki “Spinoza, Sanat ve “Conatus” – 1” ve 17 Ekim’deki “Günümüz Sanatında Seçilmek, Elenmek ve Var Olmak Meseleleri” başlıklı oturumların ardından 24 Ekim’de “Spinoza, Sanat ve “Conatus” – 2” başlıklı son oturumda konuşmacılar Cemal Bali Akal, Türker Armaner, Çetin Balanuye ve Sinan Erk, Ferhat Özgür’ün moderatörlüğünde Spinoza’nın Conatus kavramına ışık tutmaya devam edecek. Sergi ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.