Ev bitkileri trendi özellikle pandemiyle birlikte yakaladığı yükselişle uzun zamandır hayatımızda. Öyle ki Y kuşağının nedenine dair sosyolojik tezler ortaya atıldı. Yükselen masraflar ve global olarak kötü giden ekonomi nedeniyle artık çocuk yapmanın yerini evcil hayvan sahiplenmek, evcil hayvan sahiplenmenin yerini ise bitkilerin aldığı düşünülüyor. Hatta bitki sahibi olmayı karşılayamayanların birçok mum edindiğine dair esprili ‘meme’ler karşımıza çıkıyor. Peki bu hobiyi ekstrem uçlara taşıyan bitki tutkunları için durum böyle mi?

Bitki Koleksiyonerliği | Fotoğraf: unsplash.com/@prudenceearl

‘Lifestyle’ yazarı Olivia Harrison Refinery29’daki yazısında bitki koleksiyonerleriyle söyleşiyor. Bitki koleksiyonerlerinin bir çoğunun ortak noktası bu meraklarının ailenden geliyor olması. Bir bakıma Y kuşağı bitkilerle aile büyükleri ile ortak bir hobi edinerek eve nostalji unsurunu getiriyor. Bir diğer nedense özellikle büyükşehirlerde ev sahibi olmanın finansal olarak neredeyse imkansız hale gelmesi ve kiracıların evde yapabilecekler dekorasyon tercihlerinin sınırlı olması. 26 yaşındaki koleksiyoner Alex “Bir apartman kiracısı olarak ev sahibi olma hissini yaklaşabilmemin en kolay yolu kendi iç mekanımı yaratmaktı.” diyor.

Fotoğraf: unsplash.com/@brina_blum

İlginçtir ki pek çok koleksiyoner için zaman içerisinde konu finansal kaygılardan uzaklaşmış ve neredeyse lüks bir hobiye dönüşmüş. Örneğin Alex kendi deneyimini şöyle açıklıyor: “Tasarruf etmek için daha küçük boyutlu bitkiler almaya çalışıyorum. Ama araba ödemelerime bitkilere harcadığımdan çok daha fazla para harcıyorum. Arabam çok basit ve bahçem kadar eğlenceli değil!” bitkileri için 20.000-30.000 dolar arasında masraf yapan, bir diğer koleksiyoner Vic ise bir arabadan daha pahalı olan bir bitkisi olduğunu söylüyor ve hobisini şöyle savunuyor: “İnsanlara bitkilere bu kadar çok para harcamanın saçma gelebileceğini anlıyorum ama antika arabalara daha fazla para harcayan insanlar var. Ya da kız kardeşimin çanta koleksiyonu benimkinden çok daha pahalı. Nadir bitki koleksiyonerliği sanat koleksiyonerliği gibi düşünmek mümkün.

‘Plantluencer’ların (bitki influcnerları) birkaç yıl önceki yükselişlerinden beri ilgi görmeyi sürdürdüklerini düşünürsek, bitki koleksiyonerliğinin sandığımızdan daha popüler bir hobi olması muhtemel. Öte yandan bitkileri bir aksesuardan daha fazlası olarak gören bu kültür, onları bir ‘self-care’ aktiviteleri arasında sayıyor. Durum böyleyken bitki koleksiyonerleri de bitkiler için (özellikle de nadir bitkiler) yaptıkları harcamaları finansal ya da kişisel bir yatırım olarak görüyor.

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@vadimkaipov

İlginizi çekebilir: Kübra Kağan’dan Bitkilerle Bağ Kurabilirsiniz