theMagger olarak seyahat rotalarından sevdiğimiz kitap ve filmlere, bize keyif veren tüm deneyimleri ve keşiflerimizi sizlerle paylaşmaya can attığımız gibi, bizi ilhamla dolduran sosyal sorumluluk projelerinden bahsetmeyi de çok seviyoruz. Bugün sizlere, OPET’in Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda ve ‘2018 Uluslararası Troya Yılı’ çalışmaları kapsamında, 2006 yılından bu yana yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi”nden ve projeden yola çıkarak yaratılan, köyde yaşayan Son Troyalılar‘ın anlatımı ile gerçekleşen “Anlat Troya” belgeselinden bahsedeceğiz.

Konum

123_OPET-tevfikiye-levhasi_OPET_tarihe-saygi-projesi_tevfikiye-troya_copyright_murat-germen
Son Troyalılar’ın Diyarı: Tevfikiye Artık Bir Arkeo-Köy

Mitolojilerin şehri de diyebileceğimiz Troya Antik Kenti, MÖ 3000 yılına kadar uzanan köklü geçmişiyle şüphesiz, hepimizin aklında hayranlık uyandırıcı ve masalsı imgelerle yer etmiştir. İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bildiğimiz ve 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Troya, dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olduğu gibi, ülkemizin sahip olduğu en önemli tarihi miraslardan biridir de. İşte bugün, sizlere Troya ile ilgili harika bir haberimiz var: 2018 yılının Troya Yılı ilan edilmesiyle birlikte OPET, 2006 yılından bu yana Gelibolu Yarımadası’nda yürüttüğü Tarihe Saygı Projesi çalışmalarını bu kez de Troya’ya taşıdı ve Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan bir Arkeo-Köy’e dönüştürüldü!

002_antikaci_yoresel-gida-dukkani_OPET_tarihe-saygi-projesi_tevfikiye-troya_copyright_murat-germen
Son Troyalılar’ın Diyarı: Tevfikiye Artık Bir Arkeo-Köy

OPET’in bu projeyi yaratırkenki başlıca hedeflerinden biri, Troya Antik Kenti’ne yapılan ziyaretlerin, kişileri mitolojik, kültürel ve doğal güzellikler ile çevrelediği kadar; geziler sırasında verilen keyifli molalar, organik sebze-meyve alışverişler gibi Troya dönemini yaşatan özellikler ile de beslemesiydi. Bu amaç doğrultusunda Troya ören yerine en yakın yerleşim yeri olan Tevfikiye köyünde çeşitli çalışmalar yapılmaya başlandı. Bugün ise Tevfikiye köyü, Troya’nın eşsiz tarihinden izler taşıyan ve tüm özellikleriyle dönemin ruhunu yansıtan bir arkeo-köy.

Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi başlangıcında projenin takibini sağlamak amacıyla bilgi ve beceri sahibi; beş kadın, beş erkek köy sakininden oluşan bir “Köy Komitesi kuruldu. Komite, haftalık toplantılar düzenleyerek proje ile ilgili çalışmalara devam ediyor.

160_troya-meydani_OPET_tarihe-saygi-projesi_tevfikiye-troya_copyright_murat-germen
Son Troyalılar’ın Diyarı: Tevfikiye Artık Bir Arkeo-Köy

Tevfikiye Arkeo-Köy Projesi kapsamında bölgede ne gibi çalışmalar yapıldı derseniz, ilk olarak dönemin tarihi atmosferini yaşatacak çeşitli mimari değişikliklerden bahsedebiliriz. Köy kahvesi, sağlık ocağı gibi köyün belli yerleri Troya dönemini yansıtacak şekilde yenilendi, köy meydanında yer alan düğün salonu, müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü, yine köy meydanına Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet heykelleri yerleştirildi. Köyü ziyaret edenlerin yolunu rahatlıkla bulabilmesi adına, bölgeye yönlendirme yapan tabelalar konuldu. Köyde bulunan çeşitli binalar, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin desteği ile Troya ruhuyla örtüşecek şekilde belirlenen desen, renk ve motiflere göre boyanır ve “Troya evi” konseptinde yenilenirken, köyde kullanılmayan evler de çeşitli atölye alanlarına dönüştürüldü. Troya Meydanı olarak adlandırılan meydan, seyir alanı haline getirildi ve Odysseus’tan Homeros’a, Troya dönemi kahramanlarının büstleriyle süslendi.

006_boncukcu_OPET_tarihe-saygi-projesi_tevfikiye-troya_copyright_murat-germen
Son Troyalılar’ın Diyarı: Tevfikiye Artık Bir Arkeo-Köy

Son olarak, Tevfikiye köyü halkının sosyal yaşam kalitesini yükselten harika bir çalışmadan bahsedelim. Yine proje kapsamında, Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile köy halkının katıldığı çeşitli kurslar düzenlendi. Kurs programında; Girişimcilik, Diksiyon, İş ve Sosyal Hayatta İletişim, Kişisel Gelişim, İngilizce gibi birçok farklı alanda 1000 saati aşkın ders verildi.

170_troya-meydani_koy-dugunu_OPET_tarihe-saygi-projesi_tevfikiye-troya_copyright_murat-germen
Son Troyalılar’ın Diyarı: Tevfikiye Artık Bir Arkeo-Köy

Köyün içerisinde yer alan çeşitli mekanlar, 6. Çanakkale Bienali kapsamında sergiler, film gösterimleri ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaparken, OPET antik çağın tatlısı “Globi”yi sahiplenerek “Çanakkale Troya Tatlısı” adıyla bölgeye armağan etti.

Troya efsanesini Son Troyalılar’dan dinlemek nasıl olurdu sizce? İşte proje kapsamında çekilen ve çekimleri bir yıl boyunca devam eden “Anlat Troya” belgeseli, İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy’un yönetmenliğinde Tevfikiye köyünün geçmişini ve köyde OPET’le meydana gelen büyük dönüşümü konu alıyor. Tevfikiye köyünün bir “Arkeo-Köy” haline gelmesini, Son Troyalılar nasıl yorumluyor diye merak ediyorsanız belgesele buradan ulaşabilirsiniz.

Troya Antik Kenti’nin eşsiz tarihi mirasını korumak ve yaşatmak adına gerçekleştirilen bu duyarlı projeyi sizlerle paylaştığımız için çok mutluyuz, bu vesileyle OPET’e theMagger olarak çok teşekkür ediyoruz! Ülkemizde böyle değerli projelerin artması dileğiyle…