Bilenler bilir, çizgi roman dünyasına bir adım attıktan sonra dönüşü pek mümkün olmuyor. Dönmek isteyene de henüz rastlamadım; herkesin kendi zevkleriyle şekillendirdiği, yeni çizgiler ve hikayelerle heyecanlandığı müthiş bir bağımlılık bu. Son 1.5 yıldır kendimi kaptırdığım bu dünya, keşfetmeye ve paylaşmaya değer. Bu yüzden 2023 yılında kitaplığıma dahil olan çizgi romanlardan üç tanesini sizler için yorumladım. Haydi başlayalım

unsplash-obqsu-1704139718-jpg
Çizgi Roman | Fotoğraf: Mahdiar Mahmoodi (unsplash.com)

Okunmaya Değer Üç Çizgi Roman

Bu Bizim Anlaşmamız

Çocukluğu yazın uzay kampına gitme hayaliyle geçenler, toplanın! Fırsat ayağınıza geldi. 🙂 Genç Timaş çatısı altında yayınlanan Ryan Andrews imzalı “Bu Bizim Anlaşmamız”, Bilim Çocuk ile büyüyen bir neslin eski bir dostuyla yeniden karşılaşması adeta. Kitap, Sonbahar Ekinoksu festival gecesinde bir grup arkadaşın fenerlerin peşine düştüğü bir gece, geriye sadece Ben ve Nathaniel’in kaldığı gizemli bir yolculuğu konu ediniyor. Nathaniel karakteri için ayrı bir not düşmek isterim, çünkü kitap boyunca beni “Böyle bir arkadaş istiyorum!” seviyesinde keyiflendiren, çok iyi yazılmış bir karakter. “Bu Bizim Anlaşmamız” çizimleri ve renk seçimleriyle de karakterlerin daldıkları her yeni dünyayı apayrı boyutlara taşıyor. Gözüm kapalı tavsiye ediyorum, okuması inanılmaz keyifli bu kitap kesinlikle benim favorilerimden.

TUŞ

Merak gerçekten kediyi öldürebilir evet, ama ya sonrası? Orhan Umut Gökçek’in harika çizimleriyle hayat bulan TUŞ, hayatınız üzerinden loto oynamanın bir dokunuş kadar uzakta olduğu bir senaryoyla baş başa bırakıyor bizleri. Dünyanın her yerinde bir anda beliren “tuş”ların getirdiği olasılıklar havuzu, insanın merak ve açgözlülük dürtüleri üzerinden pek çok sorunun kapısını aralıyor. Kitap, her şeye rağmen umut etmekten çaresizliğe, bin bir çeşit duygu durumu arasında oradan oraya sürüklüyor okuyucuyu. Bir gün filmi çekilirse buradan yetkililere çağrımdır, soundtrack’inde Soft Analog-Bombalar kullanılmalıdır: “Odamın içinde bombalar var. Dokumadan yürü, nereye kadar?

Özel Bir Yaz

Eisner 2015 En İyi Yeni Grafik Roman Ödülü sahibi, Jillian ve Mariko Tamaki imzalı “Özel Bir Yaz”ı eve götürmek için birçok geçerli nedenim var gibi görünüyordu: karşı konulması zor bir isme sahip olması (ve özel bir yaz geçirmeye dair umutlarımı yeşertmesi), çizimlerin harika görünmesi ve okumayı en sevdiğim türlerden biri olan hoş bir “coming of age”  öyküsü vaat etmesi… Ne yazık ki bu formül, “Özel Bir Yaz”ın konusu özelinde benim için çalışmadı. Ya da yeterince çalışmadı diyelim, çünkü yazlık bir göl evinde geçen ve okuyucuya ergenlik dönemine yeni yeni adım atan Rose’un bakışından aktarılan hikaye, birçok dramatik unsur barındırsa da çoğu yerde okuyucu ile derinlikli bir ilişki kuramıyor. Yine de, hem bir mevsim boyunca yazlıkta zaman geçirmenin getirdiği özgürlük ve sıkışmışlık duygusunu hem de ergenlik ve büyüme sancılarını yansıtma konusunda başarılı olduğunun altını çizmek gerek. Dikkatimizin çok fazla çalındığı bugünümüzde, “sıkılmaya” bolca vakit bulduğumuz eski günlerimizi ve basit bir hayatın güzelliğini hatırlatması ise kitabın en sevdiğim yanı oldu.

Çizgi romanların en sevdiğim özelliklerinden biri, bitirmeden elimden bırakmamın mümkün olmaması. En azından (ve neyse ki) şu ana kadar tersiyle karşılaşmadım. Aynı baştan sona bir film izler gibi, ama bu kez kendi tempomda, her paneli içimden gelen zamanı ve dikkati ayırabilme ayrıcalığıyla… Bu özel anlar, iyi okuyucular tarafından keşfedilmeye değer. Bu yüzden, hiç şans vermediyseniz eğer, bu yıl çizgi romanlarla tanışmak için iyi bir başlangıç olabilir. Her zamanki gibi yorumlarınızı ve farklı kitap önerilerinizi bekliyorum. 2024’te çizgi romancı dükkanlarının raflarında harika kitaplara rastlamamız dileğiyle…

Kapak Fotoğrafı: Mahdiar Mahmoodi (unsplash.com)

İlginizi çekebilir: Zeynep Mutlu’dan Çizgi Dünyasına Girmek İsteyenler İçin 4 Öneri