Yarattığı evrenin büyüsünde kaybolduğumuz belgeseller, bir sergide gözümüzü alamadığımız arşiv fotoğrafları ve bütün görkemiyle bizi sarıp sarmalayan dönem filmleri… Bu hayranı olduğumuz bütün görsellerin canlanıp hayata taştıklarını söyleseydik, tepkiniz ne olurdu? Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, cumhuriyetin yüzüncü yılına özel yeni bir sergi düzenliyor! Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminden Erken Cumhuriyet yıllarına retrospektif bir bakış sunarken seçkisinin merkezine titiz işçilik detayları ile modayı yerleştiriyor. Tabii ki, dönemin moda anlayışındaki değişim sürecine paralellik gösteren kadınların rol ve haklarını irdeleyerek! O zaman 17 Mart’a kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde devam eden Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisinin detaylarına inelim!

Mâzîden Âtîye Zarâfet | Fotoğraf: Sadberk Hanım Müzesi

Geçmişin peşine düşmenin en güzel yanlarından biri saatlerce okuduğumuz kitaplara, izlediğimiz belgesellere ve katıldığımız eğitimlere paralel o dönemin gündelik hayatına dair detayların bize verdiği ipuçları. Bu ipuçları bazen bir şiirin mısrasında bazen ise bir kıyafetin işçilik detaylarında kendini gösterebiliyor! Biz de tam bu fikirden yola çıkarak Sadberk Hanım Müzesi’nin yeni sergisi Mâzîden Âtîye Zarâfet’in peşine Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş döneminde kadınların kazanımlarını anlamak üzere düşüyoruz. Yolculuğumuza ise Latife Hanım, Afet İnan, Mevhibe İnönü gibi söz konusu “Türkiye kadınını” anlamak olduğunda bize ilham veren isimler eşlik ediyor.

Mâzîden Âtîye Zarâfet Sergisi

Mâzîden Âtîye Zarâfet | Fotoğraf: Sadberk Hanım Müzesi

Sadberk Hanım Müzesi’nin 17 Mart’a kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde düzenlediği Mâzîden Âtîye Zarâfet başlıklı sergi, merkezine Osmanlı İmparatorluğu’ndan cumhuriyet dönemine geçişteki moda değişimi ile kadınların yeni kazanımları arasındaki bağlantıyı koyuyor. Serginin küratörlüğünü müzenin müdürü Hülya Bilgi ve Sanat Tarihi uzmanı Dr. Şebnem Eryavuz ile Bahattin Öztuncay üstleniyor. Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’nun yanı sıra Rahmi M. Koç Müzesi, İnönü Vakfı, Ömer M. Koç ve Yapı Kredi Bankası koleksiyonları ile de iş birliğine giren serginin tasarımındaki izlerde ise Dr. Umut Durmuş’un dokunuşları bulunuyor. Sergi, 19. yüzyılda saraylı ve şehirli kadınların Avrupa modasını takip etmesiyle başlayan ve Cumhuriyet’in ilanının ardından hız kazanan kıyafet dönüşümü ile kadınların toplumdaki rollerinin ve kazanımlarının detaylarını titizlikle irdeliyor.

Afet İnan | Fotoğraf: Sadberk Hanım Müzesi

Sergi, İstanbul’dan Ankara’ya eski ve yeni başkentlerdeki kadınların yalnızca giyimlerini değil; yaşadıkları çevreyi de tanıtmayı hedefliyor. Bu noktada ise “Türkiye kadınının” kazanımlarında önemli roller oynayan Latife Hanım, Mevhibe İnönü ve Afet İnan gibi öncü rol modellerin kıyafetleri ilk kez Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisi için bir araya geliyor. Cumhuriyetin yüzüncü yılına özel yüz esere yer verilen sergide toplumun seçkin kesiminden kadınlara ait, pek çoğu terzi ve mağaza etiketi taşıyan gelinlikler, elbiseler, sokak kıyafetleri, binici kıyafetleri, çanta, ayakkabı ve şemsiye gibi aksesuarlar yer alıyor.

Mustafa Kemal Atatürk’e Saygı Duruşu

Mustafa Kemal Atatürk | Fotoğraf: Sadberk Hanım Müzesi

Türkiye’nin çağdaşlaşmasını ve kadınların kazandığı hakları kutlayan Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisi, bu bütün kazanımlar için alan açan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e sergi içerisinde ayırdığı özel bir bölüm ile teşekkür ediyor ve saygı duruşuna geçiyor. Mustafa Kemal Atatürk’e ayrılan özel bölümün küratörlüğünü üstlenen Bahattin Öztunçay, sergi için Ömer M. Mustafa Koç, Sadberk Hanım Müzesi ve Rahmi M. Koç Müzesi koleksiyonlarında korunan giysileri, özel eşyaları ve fotoğrafları bir araya getiriyor.  

Mâzîden Âtîye Zarâfet Sergisine Özel Sergi Kitabı

Mâzîden Âtîye Zarâfet | Fotoğraf: Sadberk Hanım Müzesi

Türkiye Cumhuriyeti’nin moda anlayışındaki değişimi ve kadınların kazanımlarını sergi mekânının sınırlarından çıkarıp bütün dünyaya göstermeyi hedefleyen Sadberk Hanım Müzesi, sergiye özel bir kitaba imza atıyor. Hülya Bilgi, Şebnem Eryavuz, Elif Mahir Metinsoy ve Murat Metinsoy’un kaleme aldığı sergi kitabı, Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki ayrı dilde bulunuyor. Serginin küratörlerinden ve müzenin müdürü Hülya Bilgi, Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisini en dikkat çekecek koleksiyonlarından biri olarak tanımlarken Ömer M. Koç ise ziyaretçilerin sergiyi çarpıcı bulacağını dile getiriyor.

17 Mart 2024’e kadar Abdülmecid Efendi Köşkü’nde ziyaret edebileceğiniz Mâzîden Âtîye Zarâfet sergisinin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Gündelik hayatın sunduğu detaylardaki keşiflerimizde görüşmek üzere!

Kapak Fotoğrafı: Sadberk Hanım Müzesi

İlginizi çekebilir: Artsy Magger’dan Koç Holding ile Cumhuriyetin Yüz Değeri