Her ne kadar “ışınlanma”, “zamanda yolculuk” mümkün olmasa da size bir haberimiz var: İmkânsız değil! Çünkü söz konusu tarihin ve kültürün izlerinin satır aralarından okunduğu sanat olduğunda gerçekliğine inandığımız bütün fiziksel sınırlar bir süreliğine rafa kalkar! O zaman İstanbul’un kalabalık sokaklarında yürürken geçmişten bugüne göz kırpan bir müzenin içerisine bir adım atmaya ne dersiniz? Kim bilir, belki tablolardan mekâna taşan gül kokuları sayesinde daha önce hiç görmediğiniz bir kasabada biraz inzivaya çekilir ya da özlediğiniz İstanbul ile özlem giderme şansı bulursunuz! O zaman sanatın sınırları içerisinde bütün sınırları ortadan kaldıran şehrin en yeni soluğu ile sizi tanıştıralım: İş Sanat’ın kapılarını 29 Ekim’de geçmişten geleceğe doğru araladığı Resim Heykel Müzesi.,

Aynı bizim gibi sanatın fiziksel sınırları ortadan kaldırabileceğine inanan Orhan Pamuk, müzeleri zamanın mekâna dönüştüğü bir yer olarak görüyor! Özellikle kültür mirasının korunması için gerçekleştirdiği çalışmaları ile sıklıkla konuştuğumuz İş Sanat, cumhuriyet ile aynı doğum günü tarihini paylaşan Resim Heykel Müzesi’ni uzun yıllardır Türkiye İş Bankası’nın Beyoğlu şubesi olarak faaliyet gösteren Bodvi Apartmanı’nda açıyor. Müzede iki bin yedi yüzden fazla eser ile ülkemizin en geniş koleksiyonlarından biri olarak tanınan Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan altı yüze yakın parça yer alıyor. Kısacası Bodvi Apartmanı’nın İstiklal Caddesi’nden gökyüzüne doğru uzanan merdivenleri her katta bizi farklı sanatçıların geçmişinde ağırlıyor.

İş Sanat’tan Resim Heykel Müzesi

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur.” sözünden aldıkları ilham ile İş Sanat’ın üçüncü müzesi Resim Heykel Müzesi’ni 29 Ekim’de açtıklarını belirtiyor. Kolektif hafızamızı canlı tutmayı amaçlayan müze, Türk resmine ve sanatına olan ilgiyi arttırmayı ve bu eserleri ulaşılabilir kılmayı hedefliyor.

Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlenirken 1950’li yıllardan beri farklı yaşanmışlıkların hikâyelerini saklayan Beyoğlu’nun kültür varlığı olarak tescillenmiş Bodvi Apartmanı’nın müzeye uygun restorasyonunu Teğet Mimarlık ve Berko İnşaat gerçekleştirdi. Kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktartılmasında önemli bir rol oynayacak Resim Heykel Müzesi’nin renovasyonunda Mustafa Kemal Atatürk’ün değerleri üzerine kurulan İş Bankası’nın yüz yıllık bir geçmiş ile geleceğe taşıdığı sürdürülebilirlik prensipleri izlendi.

Kalıcı ve Süreli Sergiler

Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya uzanan ve Türkiye’nin en geniş koleksiyonlarından biri olarak tanınan Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndan altı yüze yakın eser, Resim Heykel Müzesi’nde yer alıyor. Tanzimat Öncesi Ressamlar’dan çağdaş sanata doğru bir rota izleyen koleksiyon, Türk resim sanatından derin izler bırakmış dokuz yüzden fazla sanatçının işlerini bir araya getiriyor. Müzede, Deniz Çoşkusu, Anadolu Esinlenmeleri, Kadın Portreleri gibi tematik odaların bulunduğu Türk Resminin Işığında kalıcı sergisi ile Boğazın Avrupa yakasından başlayarak Anadolu hisarına ve oradan Adalara uzanarak geniş bir İstanbul panoraması sunan İstanbul’un Resmi süreli sergisi bulunuyor.

İş Sanat’ın cumhuriyetin yüzüncü yılına armağan etmek üzere hayata geçirdiği Resim Heykel Müzesi’ni 2023 yılı boyunca ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilir, daha fazla bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz. Cumhuriyetin yeni yüz yılında bağımsız rotamıza sanatın özgür ruhunun eşlik etmesi dileği ile!

Kapak Fotoğrafı: İş Sanat