Jacquemus’nün sokaklarda arabalar gibi yol alan tekerlekli dev çantaları, Maybeline’in metrolardaki dev rimelleri, Isabel Marant’ın Paris’teki erkek giyim dükkanının önüne bir anda sıkılan dev bir diş macunu… Sürrealist pazarlama moda ve güzellik dünyasının yeni gözdesi haline gelirken her yerde karşımıza çıkıyor.

youtube play youtube play

Daha önce de çeşitli örneklerini görmüştük ancak bu yeni popülerlik evresinde sürrealist pazarlama için her şey Louis Vuitton’un Yayoi Kusama koleksiyonuyla başladı. Kusama’nın dev bir bavulun içinden çıktığı enstalasyon birçok markaya benzer projeler yapmak için ilham verdi. Marka ve pazarlama uzmanlarına göre sürrealist pazarlamanın bu artan popülaritesinin nedeni her gün kullanıcıların ekranına düşen yüzlerce içeriğin yarattığı kalabalık içerisinde en çok aranan faktör olan özgünlüğü sağlayarak sıyrılabiliyor olması.

youtube play youtube play

Özellikle TikTok gibi kullanıcıların gördüklerinin özel filtrelerden geçmediği platformlarda akışı durdurup dikkatleri bir markanın üzerinde çekmek güçleşiyor. İşte tekerleri üzerinde giden çantalar ya da havada uçan ayakkabılar bu akışı durdurabilmeyi sağlıyor. Yine Midjourney ve DALL-E gibi artırılmış gerçeklik platformları tarafından üretilen garip ancak ilgi çekici görseller yeni bir görsel dili oluşturmaya başlamış durumda. “Gariplik”lerden beslenen bu estetik anlayışına uyum sağlamaya çalışan markalar da CGI pazarlama kampanyaları geliştirmek konusunda birbiriyle yarışıyor.

youtube play youtube play

Sürrealist pazarlamanın yükseliş dönemini yaşamasının bir diğer nedeniyse içinde bulunulan gündemde bir kaçış imkanı sunması. Cesur, dinamik ve alışılmışın dışında ögeler sunması, izleyici şaşırtırken aynı zamanda memnun olmalarını sağlıyor ve böylece güncel problemlerin karmaşasından kısa süreliğine de olsa uzaklaştırıyor. Böylece marka ile ilgili olumlu hisler uyanmasını sağlayarak pazarlama bakış açısıyla akılda kalırlığı artırıyor.

Kapak Fotoğrafı: BoF

İlginizi çekebilir: Berkay Çolak’tan Gerilla Pazarlama