Bir ülkenin kültür-sanat seviyesi kendi ülke sınırları içinde olduğu kadar uluslararası platformda boy göstermesi ile ölçülebilir. Macar Kültür Merkezi; galerisi, okuma-kütüphane bölümü, temalı atölyeleri ile İstiklal Caddesinde en aktif şekilde çalışan merkezlerden birisi. 14 Mart tarihinde vitrini sayesinde İstiklal Caddesi’nde oldukça dikkat çeken bir sanat-atölye çalışmasına imza atan merkez aynı gün “Trash or Treasure?” sergisini izleyicilere sundu.

trash or treasure 4

Sergi isminden anlaşılacağı gibi “çöp” ve “hazine” gibi birbirine tamamen zıt iki kelimeyi soru yolu ile vurgulayarak izleyiciyi geri dönüşümün önemine yönlendiriyor.

trash or treasure 3

Tamamen geri dönüşümlü malzemelerle üretilen sanat eserlerinden en çok dikkat çekeni vitrinde bulunan, Gyula Várnai tarafından 2400 pet şişe ile hazırlanmış, koltuk-taht formunda bir çalışma. İstiklal Caddesi bir bakıma tüketim merkezi, cadde üstünde adım atan herkes birer tüketici. Bu çalışma dev ölçeği ile atık denilen, düşüncesizce doğaya atılan malzemelerden nasıl bir kütle meydana gelebileceğinin bir kanıtı.

trash or treasure 5

Sergi küratörü çalışmaları o kadar doğru bir biçimde konumlandırmış ki; sanki bu taht-koltuk, tüketim ve sürekli doğaya fırlatılan, çevreyi kirleten şeylerden oluşan canavarın yaşam yeri gibi.

trash or treasure 6

Zeminde bulunan kırmızı halıya bir gönderme gibi algılanabilecek çalışma ise size taht ile kutlama arasında bir bağ oluşturuyor. Havai Fişek gösterisinden oluşan bu kutlama Gábor Kerekes tarafından hazırlanmış, kağıtlardan kesilmiş havai fişek görsellerinin duvara yerleştirilmesi ile oluşturulmuş. Üstlerine düşen arada bir yanıp sönen ışık bu fişeklere doğru bakışı kuvvetlendiriyor.

trash or treasure 7

Rita Koralevic’in kağıt malzeme ile tasarlanmış çalışmaları estetik oldukları kadar doğayı daha doğal yolla sunan, muhafaza etmeye çalışan birer kapsül gibiler.

trash or treasure 8

Sergi metninde “Atıklarla ilgili herhangi bir hatıranız var mı?” diye soruyor küratör Füsun İpek. Adı üstünde atık, önemli olduğu hissedildiğinde atılmayan şeylerden farklı olarak, ardına bakmadan atabildiğimiz, neye dönüşeceğini bilmediğimiz belki de umursamadığımız şey. Bu sergi atığı sanat eserlerine dönüştürerek izleyicide bir anı oluşturduğu gibi yaşadığımız dünyayı ve onu tek kirleten canlı türü olan insanı, yani bizleri düşünmeye, bilinçlendirmeye davet ediyor. Küresel geri dönüşüm sanayisine ek olarak atıkları ne şekilde değerlendirebiliriz sorusunun altını çiziyor.

trash or treasure 2

Sergiyi gezerken eserler ile alakalı bu soruyu bir kez daha sorabilirsiniz: Çöp mü yoksa hazine mi, sembol mü yoksa poşet mi?

Katılımcılar: ABDK, Cellux, Gábor Kerekes, KÉK, Endre Koronczi, Füsun Ipek, PET Kupa, Réka Lőrincz, Ninimal, Márton Nemes, Nyitva!, Paper Up, Plastenka, Zsófia Szemző, Ujirany Landscape Architect, Valyo, Gyula Várnai, Waschmaschine Gruppe, 1000%

trash or treasure 1

Sergiyi 17 Mayıs 2015 tarihine kadar Macar Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gezebilirsiniz.