Özellikle geçtiğimiz beş yılda sanatçı kimliğinden ziyade tasarımcı kimliğiyle gündemde olan Kanye’nin ilgiyi kendi üzerine çekmeye yönelik davranışları uzun zaman ticari strateji olarak da işe yaradı. Şimdiyse moda dünyasında sahip olduğu platformların birer birer kendisini reddedişini izliyoruz. Forbes’un milyarderler listesinden bir gecede çıkmasının ardında da yine moda dünyasıyla olan ilişkisinin aldığı darbeler var.

Kanye ve Virgil | Fotoğraf: NSS Magazine

Hikayeyi başa saralım. Rapçi kimliğiyle tanıdığımız Kanye’nin moda kariyeri aslında kişisel ilgisi ve bir dizi şanslı karşılaşmalar sonucunda başladı. Yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü tasarımcı Virgil Abloh ile bir baskı dükkanında karşılaşan Kanye, iyi anlaştığı Abloh ile birlikte 2009 yılında beraber Fendi’de staj yapmaya gitti. Bu staj sırasında yaratımlarıyla Louis Vuitton’ın CEO’su Michael Burke’ün dikkatini çekmeyi başardı ve Chicago’da açtığı ilk günlerden Yeezy günlerine dek yaratıcı ama agresif tarzıyla ön plana çıktı.

Gabriella Karefa-Johnson | Fotoğraf: Vanity Fair

Kanye’nin moda dünyasındaki eleştirilerle mücadelesi yeni değil. 2007 yılında vefat eden annesi Donda West’in anısına 2011 yılında sunduğu Dw by Kanye West koleksiyonu beğenilmeyince, Sonbahar/Kış 2022 koleksiyonunu görmelerini yasakladığı eleştirmenlerle olan ilişkisi uzun yıllar benzer şekilde devam etti. Son olarak Vogue editörü Gabriella Karefa-Johnson ile tartışan Kanye, editörün giyimiyle dalga geçip bir “moda insanı” olmadığını söyleyince Gigi Hadid’den Hailey Bieber’a pek çok kişi tarafından tepki gördü.

Tartışmalı T-shirt’ler | Fotoğraf: scmp.com

Gabriella Karefa-Johnson ile yaşadığı tartışmanın konusuysa önemli çünkü daha sonra gerçekleşen bir dizi olayın başlangıç noktasını oluşturuyor. Gabriella, Kanye’nin son defilesinde üzerinde ırkçı bir söylem olan “White Lives Matter” yazılı t-shirtleri “saf şiddet” ve “tamamen sorumsuz” olarak değerlendirdi. Kanye’nin ırkçı söylemleri burada sonlanmadı. Hem katıldığı bir podcastte hem de sosyal medya hesapları üzerinde antisemit açıklamalarda bulununca Adidas, Ye West ile ortak markası olan Yeezy’i durdurma kararı aldı. Şirketin Yahudi düşmanı veya nefret suçu içeren sözleri kabul edemeyeceğini söyleyen Adidas’ın bu kararı Kanye’nin milyarderler listesinden çıkmasının yanı sıra yaratıcı dünyadaki varlığını da etkiledi.

Yeezy | Fotoğraf: Hypebeast

Peki Kanye’nin moda dünyasında platformsuz kalması neyi ifade ediyor? Kanye ya da kendisine hitap etmemizi istediği ismiyle Ye, bir moda ‘mogul’u olarak giyim ve spor ayakkabı işinde güç, etki ve otorite kollarına sahip bir girişimci(ydi). Özellikle spor ayakkabıların sanat eserleri ya da yatırım araçları gibi görüldüğü ‘sneaker’ dünyasında Yeezy’nin gözden kaybolması dengeleri gerçek anlamda değiştirebiliyor. Örneğin; ürün lansmanları ve satışlarla ilgili verileri izleyen ve paylaşan Cook Group’tan Christopher George 1500 üyesini, Adidas’ın son açıklamasından sonra sahip oldukları Yeezy’leri elden çıkarmanın bir yolunu bulmaya davet etti.

Kanye Adidas | Fotoğraf: nbcnews.com

Sonuç olarak, Kanye tüm açıklamalarına rağmen kendisini terk edemeyeceğini iddia ettiği Adidas’ın yanı sıra GAP, JPMorgan Chase, United Talent Agency, Creative Artists Agency, Balenciaga gibi diğer markalar tarafından da terk edilmiş durumda. Tüm bu süreçse aslında çok sorguladığımız bir konuyu açıklığa kavuşturuyor: Sadece göstermelik bile olsa müşterilerden gelen hassasiyet talepleri markaların değişim için harekete geçmek zorunda kalmalarına neden oluyor!

Kapak Fotoğrafı: Teen Vogue

İlginizi çekebilir: Chic Magger’dan İkinci El Alışveriş