Rahatça seyahat ettiğimiz o günler bir ân önce gelse keşke… Uçağa binsem, adaya insem, indiğimde yüzüme her zamanki o sıcacık hava çarpsa ve Kıbrıs’tayım desem! Kıbrıs yemekleriyle donatılsa masalar… Hadi şimdi biraz Kıbrıs lezzetlerini konuşalım. Ne dersiniz?

0a1-62-768x513
Girne Limanı | Fotoğraf: northcyprusnews.com

Kıbrıs Mutfağı

Kıbrıs yemekleriyle büyüdüm, damak tadım da bu doğrultuda gelişti. Ailemin büyük bir kısmı hâlâ orada yaşıyor ve çocukluğumdan beri defalarca bu adanın lezzetlerini deneyimledim. Ve en sevdiğim, Kıbrıs’a özgü birkaç yemeği de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Listemde Şeftali Kebabı, Hellimli, Molehiya, Pilavuna, Kolakas ve Çakıstez var. Aslında bu liste uzayıp Kıbrıs’a yol olur ama en çok bilinen ve gittiğinizde mutlaka denemenizi önerdiğim yemeklere yakından bakalım isterim. Kıbrıs mutfağı, Akdeniz ve Orta Doğu kültürlerinin de etkisiyle oluşan, lezzetli notalara sahip bir mutfak.

Şeftali Kebabı

Şeftali Kebabı’nın adıyla ilgili iki rivayet bulunuyor. İlkine göre piştikten sonra aldığı pembemsi rengin şeftali meyvesini anımsatması. İkincisi ise eskiden Ali adında bir ustanın bu kebabı keşfederek “Şef Ali” diye isimlendirmesi. Daha sonra ağızdan ağıza yayılarak Şeftali Kebabı olarak söylenmeye başlanması.

Kuzunun gömlek denilen yağlı tarafı, soğan, kıyma, maydanoz gibi malzemelerle doldurulur. Fırında da pişirilebilir fakat odun ateşinde en lezzetli halini alır. Ben çoğunlukla bahçede mangal başında, kalabalık masalarda yedim. Eğer siz de Kıbrıs’a turistik bir seyahat gerçekleştirecek ve nerede yiyebilirim diye soracak olursanız; Garavolli, Anibal ve Niazi’s restoranlarını deneyebilirsiniz.

Hellimli

Hellimli Zeytinli Bitta | Fotoğraf: Bahar Kitapçı refikaninmutfagi.com

Ben de yarı Kıbrıslı biri olarak Hellim’e “Hellim Peyniri” denildiği zaman düzeltmeden geçemiyorum 🙂 Hellim artık Türkiye’de de sık tüketilmeye başlandı fakat çoğunlukla kahvaltı ve salatalarda yer veriliyor. Kıbrıs’ta tabii ki daha farklı öğünlerde de görmek mümkün. Hellimli de onlardan biri. Bazen sadece Hellim bazen zeytin eklenerek yapılıyor. İçeriğinden bahsetmek yerine, annesi Kıbrıslı olan Sevgili Refika Birgül‘ün Hellimli Zeytinli Bitta tarifini buraya bırakıyorum.

Molehiya

En sevdiğim Kıbrıs yemeğidir kendisi. Molehiya aslında bir bitkidir ve bu yemek de Molehiya bitkisinin yapraklarından yapılır. Yazın yapraklar kurutulur, saklanır, daha sonra et veya tavuk ile pişirilir. Görüntüsü ıspanağa benzetilir ama tadı çok farklıdır, ekşi bir lezzettir. Evlerde tencere yemeği olarak yapıldığı için Kıbrıs ziyaretinizde ev yemeği yapan cafe ve restoranlarda bulabilirsiniz. Lefkoşa’daki Saraba Ev Yemekleri bunlardan biri olabilir.

Yukarıda fotoğrafını paylaştığım dedemintarifleri Instagram hesabı ise Kıbrıslı bir arkadaşıma ait. Tatlı ağırlıklı olmak üzere dedesinin Kıbrıs tariflerini paylaşmaya bu platform üzerinden devam ediyor.

Pilavuna

Kahvaltıda veya atıştırmalık olarak tüketilen bir hamur işidir Pilavuna. Yine yeniden; Hellim, kuru üzüm ve nane ile tatlandırılır. Lefkoşa’daki Bereket Fırını‘ndan sıcacık Pilavuna’nızı alıp yolunuza devam edebilirsiniz. MasterChef Türkiye 2020 yarışmacısı Sevgili Tanya Kilitkayalı da Instagram hesabındaki paylaşımlarıyla Kıbrıs lezzetlerini bizimle buluşturmaya devam ediyor. Yukarıdaki pilavuna görseli de onlardan bir tanesi.

Kolakas

Kolakas da Molehiya gibi bir sebze. Görüntüsü patates ve kerevize benzer. Bazen et ile pişirilir ama ben tavuk ile pişirileni çok daha lezzetli buluyorum. İstanbul’da Kolokas’ı nerede bulurum derseniz doğruca Kadıköy’deki Çiya‘yı ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’da Kıbrıs yemeklerine yer veren restoranlar maalesef yok denecek kadar az. O nedenle Çiya’nın kurucusu Musa Dağdeviren‘e sevgilerimi iletmeden de geçemeyeceğim 🙂

Çakıstez

Çakıztez bir tür kırık yeşil zeytindir. Sarımsak, limon, golyandro (kişniş) tohumu ile salamura edilir. Bazen içerisine kekik de koyulur. Kara yağ ile servis edilir. Öyle güzeldir ki sabah kahvaltısında da yenir, akşam sofralarında meze olarak servis edilir. Hafif ekşi, hafif acı bir tadı vardır, yeri ise bende çok ayrıdır!

Eğer Kıbrıs mutfağı ile ilgileniyorsanız ya da bu yazıdan sonra ilgi duymaya başladıysanız melizcooks Instagram hesabı ‘na ışınlanmanızı tavsiye ediyorum. Hem fotoğraf hem de tarifleriyle iştah açan Meliz Berg bizleri Kıbrıs lezzetleriyle bir araya getirmeye devam ediyor.

Umuyorum ki çok yakında merak ettiğimiz şehirlere, ülkelere seyahat etmeye kaldığımız yerden devam edeceğiz. O zamana kadar yeni kültürleri ve lezzetlerini okuduğumuz kitaplarda veya mutfağımızda pişirdiğimiz bir yemekte öğrenmek ve deneyimlemek dileğiyle…

Kapak fotoğrafı: Instagram / visitcypruscom

İlginizi Çekebilir: Deniz Odabaşıoğlu’ndan Kuzey Kıbrıs