Yüzyıllar önce bestelenen birçok klasik müzik eseri, farkında olsak da olmasak da bugün birçok yerde, birçok şekilde karşımıza çıkıyor ve hafızamıza kazınıyor. Klasik müzik sevmediğini iddia edenlerin bile aslında hatırı sayılır miktarda Mozart, Beethoven ya da Çaykovski melodisini duyar duymaz tanıyacağına eminim. Klasik müziğin, opera ve balenin ileri bir yaş grubuna ya da elit bir zümreye hitap etmekle sınırlı olduğu yanılgısını alt etmek günümüz klasik müzik festivallerinin, dünyanın önde gelen orkestralarının ve kültür kurumlarının öncelikli amaçlarından biri. Türkiye’deki opera, bale ve klasik müzik festivalleri de tam olarak bunu amaçlıyor. Ve aslında sayıları hiç de az, konumları sadece İstanbul ile sınırlı değil!

klasik müzik festivalleri – istanbul müzik festivali
47. İstanbul Müzik Festivali, 2019 | Fotoğraf: Ali Güler, İKSV

İstanbul ve Ankara’daki Klasik Müzik Festivalleri

İKSV‘nin düzenlediği İstanbul Müzik Festivali, sadece Türkiye’deki en köklü klaisk müzik festivali olmakla kalmıyor, yıllardır kendi alanlarında kentin en büyük ve en köklü etkinliklerine dönüşmüş tüm festivallerinin atası olma özelliği taşıyor. İstanbul Müzik Festivali, ilk kez İstanbul Festivali adıyla 15 Haziran – 15 Temmuz 1973 tarihleri arasında yapılmış. Zamanla müziğin farklı türlerini, gösteri ve tiyatro oyunlarını, hatta film gösterimlerini de içermeye başlamış. Festival, İKSV’nin diğer tüm festivallerinin artık bağımsız bir etkinliğe dönüşmesinin ardından bugün yalnızca klasik müzik konserlerinden oluşuyor ve İstanbul Müzik Festivali adıyla anılıyor. Yılların geleneği olarak ana mekanlarından biri Aya İrini Müzesi olan festival, dünyaca ünlü orkestra, topluluk ve solistleri haziran aylarında İstanbul’a getiriyor, birçok tarihi mekan da dahil olmak üzere İstanbul’un farklı köşelerinde konserlerden oluşuyor. Eser siparişleriyle çağdaş klasik müziği destekleyen, verdiği ödüllerle çağdaş klasik müziğin usta isimlerini onurlandıran İstanbul Müzik Festivali, birçok İstanbullu gibi benim de klasik müzikle tanıştığım etkinlikti. Festival, 2020’nin haziran ayında 48. kez düzenlenecek.

youtube play youtube play

Detaylı bilgi…

İstanbul’daki klasik müzik festivalleri arasına 2010’larda bir yenisi daha eklendi: Opus Amadeus Oda Müziği Festivali, büyük ve görkemli bir konser salonunun ya da opera evinin eksikliğinden şikayet edip durduğumuz İstanbul’daki mevcut mekanları klasik müzikle dondurmanın en iyi yolunu buldu. Büyüklü küçüklü birçok kilise ve Süreyya Operası gibi küçük ama etkili konser salonlarına pek yakışan oda müziğinin başrolde olduğu festival, ünlü sanatçıların resitalleri ve ünlü toplulukların oda müziği konserlerinden oluşan bir programla kış aylarında içimizi ısıtıyor. 2011’den bu yana şubat ve mart aylarında yapılan festival, Şubat 2020‘de dokuzuncu yaşını kutlayacak.

Detaylı bilgi…

youtube play youtube play

Ankara’nın en önemli klasik müzik festivali ise Uluslararası Ankara Müzik Festivali. 1980’lerden bu yana Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından ilkbahar aylarında düzenlenen festival, geleneksel olarak bir senfonik orkestra konseriyle açılıp, bir diğer senfonik orkestra konseriyle kapanıyor. Genç solistlere programında önemli bir yer ayıran, Türkiye’den klasik müzik sanatçılarını uluslararası konuklarla aynı konserlerde buluşturan festival, Nisan 2020‘de 37. kez düzenlenecek.

Detaylı bilgi…

Devlet Opera ve Balesi’nin Düzenlediği Festivaller

klasik müzik festivalleri – aspendos
25. Aspendos Opera ve Bale Festivali, 2018

Her ne kadar imkanları, bütçeleri ve hatta repertuvarları devletin ve hükümetin değişen politikalarına bağlı olarak kısıtlanabilse de, Devlet Opera ve Balesi, klasik müzik, opera ve balenin çok da ulaşılabilir olmadığı kentlere sanatı ve klasik müziği sevdirmek için canla başla çalışıyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun’da sezon boyunca gerçekleşen konser ve temsillerin yanı sıra, Devlet Opera ve Balesi turneler ve festivallerle yaz aylarında Türkiye’nin birçok noktasına ulaşıyor. Geçmiş yıllarda uluslararası operaları ve orketraları da İstanbullu sanatseverlerle buluşturan 10. İstanbul Opera Festivali, birkaç yıldır İstanbul ve Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin temsilleriyle devam ediyor; festival bu yıl da 2-14 Temmuz 2019 tarihleri arasında Zorlu PSM‘deydi. Bunun yanı sıra Uluslararası Gaziantep Opera ve Bale Festivali 15-25 Nisan’da ikinci, Trabzon Opera Bale Günleri 22-29 Nisan’da üçüncü, Eskişehir Opera ve Bale Günleri ise 6-15 Mayıs’ta dokuzuncu kez düzenlendi.

Devlet Opera ve Balesi’nin festivalleri arasında en dikkat çekici olanları tabii ki yaz aylarında tatil için akın ettiğimiz Ege ve Akdeniz sahillerindeki opera, bale ve klasik müzik festivalleri oluyor. Özellikle halen kullanılabilir durumdaki, Eski Yunan medeniyetlerinden günümüze ulaşmış amfitiyatrolardaki konserleri dinlemek, sizi geçmişe götürebiliyor:

_Geçmiş yıllarda olduğu gibi Bodrum Kalesi’nde düzenlenen 17. Uluslararası Bodrum Bale Festivali‘nde, 3-21 Ağustos tarihleri arasında Mersin, İzmir, Antalya ve İstanbul dışında İspanya ve Gürcistan’dan toplulukları da izleyebilirsiniz.

_2019’da ikinci kez düzenlenen Efes Opera Bale Festivali‘nin programında 22 Ağustos – 3 Eylül arasında  Antalya ve İzmir Devlet Opera Balesi’nin 5 ayrı konser ve temsili yapıldı. Bazı mekanlarsa göz kamaştırıyor: Efes Antik Ticaret Agorası, Efes Antik Celsus Kütüphanesi ve Çeşme Açıkhava Tiyatrosu gibi…

_26. Aspendos Opera Bale Festivali, 1-18 Eylül 2019’da Aspendos Antik Tiyatrosu‘nda, İstanbul, Ankara ve Antalya Devlet Opera Balesi’nin Carmen, Aida ve Troya temsillerinin yanı sıra Viyana Opera ve Balesi’nden Kuğu Gölü izleme fırsatı da sundu.

Türkiye’deki Opera ve Klasik Müzik Festivalleri

youtube play youtube play

Klasik müzik, yaz aylarında sadece Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği festivallerle sahillere inmiyor. Bodrum, Bozcaada ve Ayvalık’taki birçok bağımsız festival farklı destek ve girişimlerle yıllardır ayakta ve uluslararası konuklarıyla kaliteli müziği Ege’nin serin akşamlarına getiriyor. Bunlar arasında en bilinenlerinden Bodrum Müzik Festivali, 2005 yılında Doğuş grubunun girişimiyle D-Marin Klasik Müzik Festivali adıyla düzenlenmeye başlamıştı. Ana mekanı D-Marin Turgutreis olan festival, birkaç yıl önce adını değiştirdi ve Turgutreis ve çevresindeki birkaç mekanı daha programına dahil etmeye başladı. Festivalin en önemli özelliği alışılmışın aksine sadece akşam konserlerine değil, günün farklı saatlerindeki sabah konserleri, gün batımı konserleri ve late night konserleri gibi etkinliklere de yer vermesi.

Detaylı bilgi…

2004 yılında piyanist Eren Levendoğlu ve piyanist Gülsin Onay’ın önderliğinde, küçük çapta bir piyano festivali olarak tarihi mekân Eklisia’da başlayan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali de bugün Bodrum çevresindeki köklü etkinliklerden birine dönüşmüş durumda. Festival bu yıl 12 Temmuz – 6 Eylül tarihleri arasında sürecek. Türkiye’nin klasik müzik alanına ve eğitimine büyük katkıları olan Filiz Ali‘nin kurucusu olduğu Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA), 1998’de kurulmuş ve dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere masterclasslar sunan değerli bir oluşum. AIMA‘nın 2014’ten bu yana Ayvalık’ta düzenlediği Ayvalık AIMA Müzik Festivali de takip etmeniz gerekenlerden; bu yılki festivali 23-26 Temmuz arasında. Bozcaada Caz Festivali’nin yaratıcı ekibinin organizasyonuyla 2019’da ilk kez düzenlenecek Bozcaada Klasik Müzik Festivali‘nde konserlerin yanı sıra atölye çalışmaları, sosyal projeler ve gastronomi etkinlikleriyle adaya yayılacak.

youtube play youtube play

Anadolu’nun farklı noktalarına yayıldığımızda klasik müzik festivalleri Devlet Opera ve Balesi’nin festivalleriyle sınırlı kalmıyor: Bunlar arasından en dikkat çekici ikisi, Afyon ve Adıyaman‘da: Afyonkarahisar Caz Festivali gibi müzik öğretmeni Hüseyin Başkadem’in girişim ve çabalarıyla doğan Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Nisan 2020‘de on sekizinci kez, Adıyaman Filarmoni Derneği organizasyonuyla Adıyaman Uluslararası Müzik Festivali (ADUMFest) ise Mart-Nisan 2020‘de altıncı kez düzenlenecek.

İlginizi çekebilir: Türkiye’deki Caz Festivalleri