Kuşkonmaz, pek çoğumuz için baharın müjdecisidir kuşkusuz. Nisan ayı geldi mi tezgahlarda yerini alır ve başlar yemeklerimize lezzet katmaya. Öyleyse, kuşkonmazın tarihine bir göz atıp mucizevi faydalarını öğrenmeye ne dersiniz?

Kuşkonmaz
Kuşkonmaz Nedir?

Kuşkonmaz Nedir? Nasıl Tüketilir?

Kuşkonmaz zambak (liliaceae) ailesine ait bir bahar zamanı sebzesi. Latince adı Asparagus Officinalis ve özellikle sulak, ormanlık alanlarda ve kumlu topraklarda yetişiyor. Yaklaşık bir metre boyunda olan ve dik bir gövdeye sahip kuşkonmaz;  hem bakımı hem de toplanmasıyla oldukça zahmetli.

Kuşkonmazın dikkat edilmediği taktirde alerjik reaksiyonlara yol açabilen bir sebze olduğu biliniyor. Dolayısıyla nasıl tüketileceğini öğrenmek fazlasıyla önemli. Peki kuşkonmaz nasıl tüketilir? Avronyez, sarmaşık, kedirgen gibi yöresine göre adı değişen kuşkonmazı; sebze yemeklerinizde, çorba ve salatalarınızda, et yemeklerinin yanında ızgara yaparak tüketebilirsiniz. Kuşkonmaz kış aylarında da kullanılmak üzere konserve olarak da tüketilebiliyor, bunun yanı sıra sürgünlerden gelişen uçlarının yapraksı oluşu nedeniyle süs olarak da kullanılıyor. Ayrıca aldığınız kuşkonmazı aynı gün içerisinde kullanmayacaksanız sap kısmından bir miktar kesmeniz öneriliyor.

Kuşkonmazın Tarihi

Kuşkonmaz 2
Kuşkonmazın Tarihi

Kuşkonmaz, antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen bir besin. Ana vatanı ise Akdeniz havzasının Avrupa ve Asya sahilleri. Günümüzde dünyada en çok Fransa, İtalya, Çin ve ABD’de; ülkemizde ise Akdeniz ve Ege’de yetiştiriliyor. Kuşkonmazın Mısırlılar zamanında bulunduğuna dair inanışlar var. Ancak bu dönemde nasıl kullanılacağının anlaşılmadığı, dolayısıyla tüketilmediği söyleniyor. Romalılar zamanında ise tohumla çoğaltıldığına ve sürgünlerinin tüketildiğine inanılıyor.

15. ve 17. yüzyıldan itibaren tanınmaya başlayan kuşkonmaz, önceleri ilaç olarak kullanılmış. Yetiştiriciliğine ise Türkiye’de 1960’lı yıllarda başlanmış olmasına rağmen, tüketim şekli bilinmediği ve fiyatı yüksek olduğu için yayılmamış. Pek yaygınlaşmamasında, kuşkonmazın tadının alışılmadık bir tat olmasının da payının olduğunu söyleyebiliriz.

Kuşkonmazın Faydaları

Kuşkonmaz3
Kuşkonmazın Faydaları

Kuşkonmaz sağlık açısından sahip olduğu faydalarla da oldukça popüler bir sebze. İçerisindeki besin değerleri ve vitaminler onu fazlasıyla tüketilen bir sebze yapıyor, aynı zamanda bitkisel bir antibiyotik olarak biliniyor. Kuşkonmazın faydaları neler diye sorarsanız; upuzun bir liste çıkar karşınıza! Öncelikle kuşkonmazın içindeki K vitamini kemik sağlığı için faydalıyken, folik asit kansere karşı korunmanızı sağlıyor. Kuşkonmaz antioksidan özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor, sindirim sistemini rahatlatıyor ve mideyi tok tutarak zayıflamada rol oynuyor. Diyabete iyi geliyor, kalp krizi riskini azaltıyor, probiyotik bakterilerin gelişimini destekliyor. Kolesterolün düşmesine ve ruh sağlığına iyi geliyor, kanı temizliyor ve iltihaplanmalarla mücadele ediyor. Daha sayalım mı? Görüyorsunuz, kuşkonmazın faydaları hiç bitmiyor!

Kuşkonmaz nedir, nasıl tüketilir, hangi açılardan faydalıdır gibi soruların cevaplarını öğrendiğinize göre; şimdi kuşkonmaz ile kendinize lezzetli bir ara öğün hazırlayabilir, bir yandan da size keyif verecek bir aktivite yapabilirsiniz! Afiyet olsun!