“Hayata anlam ve güzellik katan her şey seni şövalye yapar.” Herkesin mutlaka bir başucu kitabı vardır. Ara ara açıp okuduğu, motive olduğu… Ünlü aktör Ethan Hawke tarafından yazılan ve kendi başından geçen bir hikayeyi anlattığı Şövalyeliğin Kuralları da benim için, 2018’de ilk kez okuduğum andan itibaren hayatım boyunca ara ara açıp bakacağım kitaplarımın arasına girdi.

Şövalyeliğin Kuralları
Şövalyeliğin Kuralları | Fotoğraf: Esra Sarıhan

Aslında kitabın gerçek ve oldukça ilginç bir hikayesi de var. 1970’lerin başında ünlü aktör, büyük büyükannesinin cenazesinden sonra Ohio’daki evinde bir mektup bulunuyor. Bu mektubun oraya nasıl geldiği ya da gerçekliği konusu hala belirsiz olsa da mektupta büyükbabalarının şövalye olan büyükbabası tarafından kendisine öğretilen şövalyeliğin kurallarını anlattığı harika bir hikaye yazıyor.

Büyükbabaları daha genç bir adamken hayatın anlamını sorguladığı sırada şövalye olan büyükbabasını ziyarete gidiyor ve ona hayatı nasıl yaşaması gerektiği konusunda kendisine yardım etmesini söylüyor. Onun yanında yaverlik yaparken ondan şövalye olmakla ilgili bir sürü şey öğreniyor. Öğrendiklerini de maddeler halinde bu gizemli mektupta çocuklarına aktarıyor. Mektubu bulan Ethan Hawke bu mektupta yazılanları sade bir dile çevirip kitap haline getiriyor ve eşi Ryan Hawke da kitabın tüm illüstrasyon çalışmalarını yapıyor.

Şövalyeliğin Kuralları

Şövalyeliğin Kuralları
Şövalyeliğin Kuralları | Fotoğraf: Youtube

İnsanların çok kaba, duygusuz ve kuralsız olmaya başladığı bugünlerde bir şövalye asaletine nasıl sahip olunacağı ile ilgili çok yalın ve okuması kolay bu kitap, hayatla başa çıkarken asaleti elden bırakmayarak olayları nasıl algılamamız gerektiğini anlatıyor. İşte gerçek bir “şövalye ruhlu” olmak için bilmemiz gereken, kitaptan alıntı yaptığım 20 kural:

1) Yalnızlık: Yalnız kalmak için zaman yarat. Sessizlik, zihnin bilgelik ve berraklığı için faydalı bir araçtır. Ruhumuzun sesi kırılgandır; başka sesler karıştığında duyulmaz. Bulanık sularda yansımanı görmenin imkansız olması gibi; ruh da öyledir. Sessizlik içimizdeki sonsuzluğu hissettirir.

2) Tevazu: Asla bir şövalye olduğunu ilan etme, ama öyle davran. Başka birinden ne daha iyisin ne daha kötü.

3) Şükran: Hayatın sana sunduklarına verebileceğin en mantıklı cevap müteşekkir olmaktır. Şövalye, başından geçenlere “teşekkür” eder ve başına geleceklere “evet!” der.

4) Gurur: Asla şövalye değilmişsin gibi davranma ya da başkalarını memnun edebilmek için kendini olduğundan aşağı gösterme. Saygımızı en yalın halimizle gösterebiliriz.

5) Yardımlaşma: Her birimiz kendi yolumuzda ilerliyoruz. Her birimiz farklı zamanlarda, farklı yerlerde doğduk, farklı görevlerimiz var. Farklılıkları anlamak ve onlara saygı duymak bir şövalye için ortak güç oluşturmanın temelidir. Tehlikeli durumlarda kendini savunmak için güç kullanmak kaçınılmaz olsa da yönetmek için adalet, hakkaniyet ve yardımlaşma başarının gerçek anahtarıdır. Kardeşçe yaşayamaz ve çalışmazsak aptallar gibi yok olup gideriz.

6) Dostluk: Yaşamının kalitesi, zamanını çoğunlukla kiminle geçirmeyi seçtiğine bağlıdır.

7) Bağışlayıcılık: Kolay affedemeyenin fazla dostu olmaz. İnsanlarda ve kendinde iyiyi ara.

8) Dürüstlük: Yalancı bir dil ile sahtekar bir akıl zaman kaybıdır ve hayatımızı ziyadesiyle boşa harcar. Yetişmek için burdayız; hakikat suda, ışıkta ve yükseldiğimiz toprakta gizlidir. Yalanın zırhı karanlıkta sinsice dövülür ve bizi sadece diğerlerinden değil kendi ruhumuzdan da gizler.

9) Cesaret: Işık vermek için yanmaya tahammül etmelisin.

10) Zarafet: Zarafet değişimi kabul etmektir. Açık ve esnek olabilmek, bükülebilir olmaktır.

11) Sabır: Hayatta tek seferlik fırsat diye bir şey yoktur. Aceleyle hareket eden akıl, şaşkın bir akıldır; doğru görmez veya tamamını duymaz; görmek istediğini görür veya duymaktan korktuğunu duyar ve çoğu şeyi kaçırır. Bir şövalye zamanını kendine dost edinmelidir. Harekete geçmek için doğru zamanı anlamak gerekir ki o da ancak berrak bir zihinle görülür.

12) Adalet: Bir şövalyenin sabrını taşıracak tek şey vardır; adaletsizlik. Her gerçek şövalye daima insanlık onuru için savaşmalıdır.

13) Cömertlik: Doğarken hiçbir şeye sahip olmadığın gibi dünyadan göçerken de yanında hiçbir şey götürmeyeceksin. Kanaatkar ol ki cömert olabilesin. Zengin olmanın iki yolu vardır: ya fazla mala sahip olursun ya da azla yetinirsin.

14) Disiplin: Her yerde olduğu gibi savaş meydanında da başarın ne kadar idman yaptığına bağlıdır; sıkı çalış. Sıkı çalışmak hedefe giden yolu hazırlar. Mükemmellik, ayrıntılara dikkat etmekte yatar. Çalışırken daima kendini işine ver. Aklın az da olsa ev yolunda olmasın. İyi idman yapan bir şövalye, düşmanlarına nadiren teslim olur. 

15) Adanmışlık: Sıradan çaba, sıradan sonuç getirir. İyiye yönelmek için her gün bu kuralları adım adım takip et. Şans hedeften arta kalandır. Kararlı ol. İşleyen demir ışıldar.

16) Söz: İnsanlar hakkında kötü söz söyleme. Şövalye emin olmadığı lafı yaymaz, anlamadığı şeyi de kınamaz.

17) İnanç: Bazen daha fazla anlayabilmek için daha az bilmek gerekir.

18) Eşitlik: İnsanların eşitliği her şövalyenin sarsılmaz gerçeğidir. Kadın olsun erkek olsun, birinin ezildiği veya şerefinin tehlikeye atıldığı bir ortam asla şövalyeye uygun değildir. Bir şövalye bir ortamda mevcutsa rencide edici eylemlerden veya sözlerden imtina etmelidir.

19) Sevgi: Sevgi mutlak hedefimizdir. Hayatımızın müziğidir. Sevginin aşamayacağı hiçbir engel yoktur.

20) Ölüm: Hayat vedalarla doludur ve ancak vaziyet bizi şaşırtabilir. Şövalye kendine sunulan hayat için memnuniyet duyar. Ölümden korkmaz, bir şövalyenin başladığı işi diğeri tamamlar.

Kimbilir bu kuralları uygulamaya önce kendimizden başlayabilirsek belki de bulunduğumuz toplumda küçük bir değişiklik yapma şansımız olur. İyi okumalar!

Kitabı satın almak için tıklayın.

Kapak Fotoğrafı: Instagram/@swordsandcastles/

İlginizi çekebilir: Ayça Yenigün’den Sahip Olmak ya da Olmak