Bir fotoğrafa bakmak bile iştahımızı açabilir ve gecenin bir yarısında dahi yataktan kalkıp buzdolabının yolunu tutmamızı sağlayabilir bazen. Fotoğraf bunu yapabiliyor; peki ya sizce bir resim ne kadar iştah açıcı ve gerçekçi olabilir? Ya da bir resimde bir yemeğin veya besin maddesinin “detaylarını” ne kadar görebiliriz dersiniz? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız sizi Hollandalı bir ressamla tanıştırayım: Tjalf Sparnaay.

Yumurta
Yumurta | Fotoğraf: artlogic-res.cloudinary.com

Antik Mısır zamanlarından günümüz dünyasına kadar baktığımızda yemekler, besinler ve tabii ki içeceklerimiz pek çok sanatçının işlerinde ilham ve konu olmuştur. Yüzyıllar boyunca birçok sanatçı bunları kendi tarzlarında yorumlayarak sunmuştur biz sanatseverlere. 1954 yılında Hollanda’da doğan Tjalf Sparnaay, kendi deyimi ile megarealism adını verdiği hipergerçekçi yemek imgeleri resmediyor yağlı boya ile. Konularını günlük gerçeklikler ve günlük objelerden alan Tjalf Sparnaay, önemsiz olarak gördüğümüz bu nesneleri görselleştiriyor ve onları mega boyutlara çıkararak muazzam formatlara çeviriyor. Ağız sulandıran bu imgeler arasında neler yok ki? Sunny side up mı dersiniz, hangi hamburgercinin reklam fotoğrafı diye düşünmenizi sağlayacak kokusu burnunuza gelen hamburgerler mi? Hele o parmağınızla kremasından bir yudum alabileceğinizi sandığınız tatlılara ne demeli? Veya üzerine yağı gezdirilmiş salataya? Hepsi inanılmaz gerçekçi, bir o kadar da iştah açıcı!

Tjalf Sparnaay
Tjalf Sparnaay | Fotoğraf: Reddit

Çağdaş ve dinamik işler üreten sanatçı, kendi işlerini yorumlarken resimlerinin fotoğrafın bittiği yerden başladığını dile getiriyor ve her biri birbirinden lezzetli resimleriyle biz izleyicilere, nesnelerin en ufak ayrıntıları dahi sunuyor. Resmen delice detaylar içeriyor tüm işler. Şöyle düşünün, gerçek hayat ve yaratılan dünya arasında bir ince çizgi olur ya, Tjalf Sparnaay işlerinde o çizgi dahi yok! Yağ gibi katmanların parlaklığından yararlanmayı sevdiğini söyleyen sanatçının ikonik yumurta resimlerine veya zeytinyağlı yeşil fasülyesine baktığımızda bu kadar detaylı çalışmayı sevdiğini hemen anlıyoruz! Çünkü bu görseller birer fotoğraf mı yoksa resim mi asla anlayamıyoruz! Bir paket cipse de baksak, ekmek diliminin üzerinde yer alan peynirlere de baksak aynı şeyi hissediyoruz.

Hipergerçekçi Ressam Tjalf Sparnaay
Hipergerçekçi Ressam Tjalf Sparnaay | Fotoğraf: tjalfsparnaay.nl

Hipergerçekçi yemek imgeleri çalışan Tjalf Sparnaay, bu tarzda çalışan en önemli çağdaş ressamlardan biri. 1960 ve 1970’lerde fotogerçekçilik ve hiperrealizmin ortaya çıktığı New York’ta Louis K. Meisel Galerisi’nde sergilenen işlerinden tutun, Londra, Paris gibi diğer büyük sanat şehirlerinde de önde gelen sanat galerilerinde seyirci karşısına çıkmış işleri. Uluslararası alanda trend belirleyen ressamlardan biri olarak görüldüğü de gerçek. Kendi kendisini eğiten sanatçının orijinal yağlı boya işlerinin değeri 10.000-45.000 Euro arasında. Tjalf Sparnaay işlerini kendisinin Instagram hesabından veya web sitesinden takip edebilirsiniz. 

Kapak Fotoğrafı: wikimedia.org

İlginizi çekebilir: İlke Hazer’den Wayne Thiebaud