Bir düş ile yola çıkan, kendini ve dünyayı önemseyen, bütünsel bir misyonu ve bir meselesi olan oluşumları çok seviyorum. Son zamanlarda karşıma çıktığı için kendimi çok şanslı hissettiğim Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi de, işte tam olarak böyle bir yer. Umay’da her yaştan bireye ama özellikle ebeveynlere yönelik atölye ve etkinlikler sunuluyor. Çünkü sağlıklı bir toplumun, sağlıklı nesillerden geçtiğine, bunun için de önce anne ve babaların kendi üzerine çalışması gerektiğine inanılıyor. İstiyorum ki bu değerli merkezi siz de yakından tanıyın, özgün bakış açılarını özgürce ortaya koyarak tanımladıkları yeni dünyanın kapılarını onlarla birlikte siz de açın ve ortak olun farkındalık dolu yolculuklarına…

Ayşen Mehtap Kurbanzade | Fotoğraf: umaylayasam.com

Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi, bir hayalin ürünü. Kurucusu Mehtap Kurbanzade, 2017 yılında, insanca yaşanan yeni bir dünyanın kapılarını; kendini dönüştürmek, geliştirmek, farklı yanlarıyla tanışmak ve bireysel devrimini yapmak isteyenler ile birlikte açmak amacıyla bu güzel merkezi hayata geçirmiş. Bahsedilen ‘yeni dünya’ nasıl mı oluşabilir? Umay’a göre; bilgiyi bilinçli bir şekilde içselleştiren, dünyaya ve gelecek nesillere katkı sağlayan, özgünlüğün ışığında özgürce kendi olabilen cesur insanlarla oluşabilir. Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi, insanın sahip olduğu muazzam güce ve her bireyin içindeki öz potansiyele inanan bir merkez. 2017 yılından beri ise Bağdat Caddesi, Suadiye’de.

Ayşen Mehtap Kurbanzade

Merkezin birtakım kendine özgü özelliklerine geçmeden önce, kurucusunu; birbirinden farklı pek çok alana duyduğu merakın ve tutkunun izini sürerek kendini yıllardır geliştiren ve hem bilgi hem deneyim anlamındaki birikiminin çeşitliliğine hayran kaldığım Ayşen Mehtap Kurbanzade’yi yakından tanıyın istiyorum. Mehtap hanım, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde okuduktan sonra İstasyon Sanat Evinde İç Mimarlık eğitimi almış. 2009’dan itibaren sanat tarihinden heykele, cam şekillendirmeden desen çalışmalarına; sanatın farklı farklı kollarına uzanan eğitimler almış. Açtığı sergiler, Atina’dan Floransa’ya katıldığı bienaller ve nöro-pazarlama yüksek lisansı…… Derken 20 yıldır deneyimlemekte olduğu rüya analizine duyduğu merak girmiş sahneye. Rüya analizinin iyileştirici gücüne dair deneyimlerini, ICF Erickson Koçluğu Eğitimi ile harmanlayarak koçluk seanslarına başlamış.

Siz de fark etmişsinizdir, Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi’nin kendini tanımladığı bilim – sanat – yaşam üçgeni, Mehtap hanımın yaşamı boyunca sırasıyla dokunduğu ve beslendiği alanların bir temsili. Kendisinin bir röportajında ifade ettiği, “Hayatımdaki tüm deneyimlerde bilgiyi alarak; okudum, gezdim ve gördüm, eğitimlere gittim. Sanat beni çok güçlü bir şekilde yakaladı. Yaşadığım süreçleri Umay’a taşıdım. Merkezimiz hem bedene hem sanata ait hem de bilimsel bilgiye hizmet ediyor.” cümleleri de, bu düşüncemi destekler nitelikte.

Atölyeler ve Eğitimler

Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi’nde sunulan her atölye ve eğitimin arkasında, bireyin çekirdeğindeki, özündeki potansiyele duyulan inanç ve bu potansiyeli gün yüzüne çıkarmaya aracılık etme motivasyonu var. Bu doğrultuda merkez, çatısında yer alan 20’ye yakın değerli eğitmen ve eğitim ile; bilim, sanat ve yaşam üçgeninde zihinsel, ruhsal ve bedensel öğretileri bir araya getiriyor. Bebeklik döneminde çok iyi bildiğimiz ve büyüdükçe unuttuğumuz nefes almayı bize hatırlatan nefes eğitimleri; felsefe, okuma, yaratıcı yazarlık atölyeleri, drama eğitimleri, müzik eşliğinde yapılan masal etkinlikleri, bireysel seanslar, aile danışmanlık seansları…

Eklemek isterim, burası içerisinde yalnızca kendi eğitmenleri ve eğitimlerini barındıran bir merkez olmanın ötesinde, aynı zamanda kapıları bilgisini paylaşmak isteyen başka eğitmenlere, hatta şirket ve markalara da açık olan özel bir yer. Bir başka deyişle, eğitmen ile eğitimi alacak kişiyi buluşturan bir ev sahibi…

Umaydayız!

Bireyin içindeki öze, sınırsız potansiyele böylesine inanan bu güzel merkez, iyi ki karşıma çıkmış… Her biri, bireysel farkındalığı geliştirecek en önemli unsurları içine alan birbirinden farklı atölye ve eğitimleri buradan inceleyebilirsiniz. Aralarından en çok ilgimi çeken iki eğitimi detaylıca paylaşmak istiyorum.

İlki, Ayşen Mehtap Kurbanzade ile Rüya Analizi Seansları. Mehtap hanım, rüyaların sembolik dilini doğru şekilde kullanmaya odaklandığı seansları ile ilgili şöyle söylüyor: “Uyanır uyanmaz kendi el yazınızla yazdığınız rüyalarınız aracılığıyla, katman katman bu kayıtları açar, bulduğunuz cevaplarla hayatınızı yeniden yapılandırabilirsiniz.”

İkincisi, Serhan Bali ile Müzik Tarihinde Kadın Besteciler Semineri. 8 Nisan Salı, 20.00 – 22.00 saatleri arasında gerçekleşecek olan seminer, katılımcılarını 18. ve 19. yüzyıllarda yaşayıp nitelikli eserler üretmiş ama günümüzde yeterince tanınmayan Avrupalı kadın bestecilerin dünyasına doğru kültür ve müzik dolu bir yolculuğa çıkarıyor.

Ben de artık, Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi’nin bilim, sanat, yaşam dolu terapi ve gelişim atölyelerini sıkı takipteyim ve #umaydayız diyenlerdenim! Umay Bilim, Sanat ve Yaşam Merkezi’ni Instagram hesabı ve websitesi üzerinden takip edebilirsiniz.

Kapak fotoğrafı: umaylayasam.com/