Unorthodox, zaman ve mekanın üzerinde hüküm kuramadığı bir toplumun, bilinmeyen hayatların naif bir anlatısı. Aynı zamanda da Netflix’in ilk Yidce dizi serisi. Gelin yakından bakalım.

Unorthodox
Unorthodox | Fotoğraf: Readysteadycut.com/

Dizileri hızlıca tüketiyoruz, malum evdeyiz ve bu süreçte izlemediğimiz ne kaldı diye Netflix’te kırıntı arıyoruz. Uyku öncesi bir bölüm izleyeyim, hafif bir şeylere göz atayım diye bakarken Netflix’in taze dizisi Unorthodox’a denk geldim. Başta hiç moduma uygun değil diye düşünsem de, sonra sabaha kadar önce diziyi sonra da kamera arkasını izledim! Diziyi izleyenlere mutlaka kamera arkasını izlemelerini de öneriyorum. Dizinin altında öyle büyük bir emek, prodüksiyon ve ”gerçeklik” yatıyor ki! Bazı karakterlerin aynı açmazları dizi setinin dışında da yaşıyor olması, dizinin ana duygusunu yaratıyor.

Unorthodox
Unorthodox | Fotoğraf: Primetimer.com/

Dizi, Williamsburg’da Hasidik Cemaati içinde katı kurallarla büyümüş ve hayatı bu doğrultuda şekillenmiş Etsy’nin Berlin’e kaçmasını konu alıyor. Etsy, cemaatiyle yaşadığı süreçte de inancını sorgulayarak kendi doğrularıyla yaşamış, toplumunun kadınlar için biçtiği kalıplara sığmamış feminist bir genç kadın. Öyle ki, görücü usulüyle evlendiği kocasına ilk buluşmalarında ”farklı” olduğunu söylüyor. Kayınvalidesinin ”Yatakta erkeğini kral gibi hissettireceksin” laflarına ”O zaman ben de kraliçeyim” diye cevap veriyor. Kadın cinselliğinin yok sayıldığı ve kadının erkeğe hizmet ettiği sürece var olduğu bir toplumda, eril egonun incinmemesi adına her zaman kadının ”sorunlu” hissettirildiğini görüyoruz.

Etsy, Berlin’de bütün zincirlerini kırıyor, peruğunu çıkarıyor, kendine bir kot alıyor, müzik okuluna başvuruyor ve cemaatine göre bir kadının asla yapmaması gereken bir şeyi yapıyor; insanların önünde yüksek sesle şarkı söylüyor! Hem de ne şarkı söylemek… Söylediği Yidce şarkı, benim gibi tek kelimesini dahi anlamayacakları bile eminim ki ağlatacaktır. Bu noktada, Etsy karakterine tam anlamıyla hayat veren Shira Haas’ın hakkını vermek gerekiyor.

Dizi, Deborah Feldman’ın gerçek hikayesinden uyarlama ve 4 bölümden oluşuyor. Kendi içinde ironik bir anlayışı ve naif sahneleri olan dizinin, sinematografisi için de oldukça emek sarf edildiğini düşünüyorum. #Evdekalın ve Unorthodox’a bir şans verin derim!

Kapak fotoğrafı: Netflix

İlginizi çekebilir: SineMagger’dan Netflix Dizi Önerileri