Aşk… Sözlük anlamı her ne kadar “bir kimse veya bir şeye karşı duyulan çok kuvvetli sevgi ve bağlılık duygusu; sevi, amor” olarak tanımlansa da bu duyguyu milyarlarca farklı şekilde anlatabilir veya hiçbir kelimenin gücünün yetmeyeceği için tarif edemeyiz. Ya da müziğin eşsiz gücüyle anlatımı mümkün olabilir mi? Türkiye’nin sayılı özel sanat kurumlarından Tekfen Filarmoni, geçmişi iki bin yıl öncesine dayanan bir aşk hikayesiyle 28 Mart 2024 Perşembe akşamı İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda huzurlarımıza çıkıp Maurice Ravel’in en önemli yapıtlarından “Daphnis ve Khloe” adlı bale müziğinin Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek. Antik Yunan yazar Longos’un aşk hikayesini orkestra ve sözsüz koro için notalara döken Ravel’in bu büyülü eserini, Daimi Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni ile Şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu’ndan dinleyeceğiz. Ben de heyecanla beklenen bu özel konserin neden kaçırılmaması gerektiğini üç maddede paylaşacağım. Şimdiden keyifli okumalar ve güzel konserler dilerim.

daphnis-ve-khloe
Daphnis ve Khloe | Fotoğraf Kaynağı: Tekfen Filarmoni

Antik Yunan’dan Günümüze Uzanan Eşsiz Bir Aşk

Konseri müzikseverlerin nezdinde değerli kılan ilk neden hiç kuşku yok ki Maurice Ravel’in “koreografili senfoni” olarak tarif ettiği ve Antik Yunan yazar Longos’un M.S. II-III. yy.’larda yazdığı tahmin edilen aynı adlı hikayeden esinlenilmiş olması. Dünya edebiyatında pastoral anlatının ilk örneği olarak da kabul edilen bu hikaye, asırlar boyu birçok yazar, ozan, heykeltıraş, ressam ve müzisyene de ilham kaynağı olmuş kadim bir aşkı da geçmişten bugünlere taşıyor. Bebekken terk edilen ve biri koyun, diğeri keçi çobanlığı yapan aileler tarafından büyütülen Daphnis ile Khloe’nin aşkını anlatan hikayeyi Ravel 1909 yılında, Rus emprezaryo Sergei Diaghilev’in siparişi üzerine Ballets Russes adlı bale topluluğu için, orkestra ve sözsüz koro tarafından seslendirilmek üzere bestelemişken empresyonizm akımına has zengin armoniler sunan bir saat uzunluğundaki bu bale müziği, aynı zamanda Ravel’in en uzun ve aynı zamanda en beğenilen eserlerinin başında geliyor. Tekfen Filarmoni’nin dört belirgin motifin işlendiği müziğin tamamını seslendireceği bu konser, unutamayacağımız bir akşamı şimdiden müjdeliyor.

aziz-shokhakimov-masis-aram-gozbek
Aziz Shokhakimov & Masis Aram Gözbek | Fotoğraf Kaynağı: Tekfen Filarmoni & Gülüm İmrat

Sahnede Tekfen Filarmoni, nam-ı diğer “Üç Denizin Sesi”

Böylesine etkileyici bir aşk hikayesini notalarla dinleyicisine ulaştıracak ve Üç Denizin Sesi olarak anılan Tekfen Filarmoni, müziğin ve barışın sesi olduğunun altını her daim çizerken konsere dair beklentimizi de yükseltiyor. Kuruluşundan bu yana, bir senfonik orkestranın klasik repertuvarına ek olarak, temsil ettiği coğrafyanın müziğini ve kendine özgü çalgılarını da sanatsal çizgisinin doğal bir parçası olarak kabul eden Tekfen Filarmoni, yurt içi ve yurt dışı temsillerinde ud, ney ve kanun başta olmak üzere Türkiye’den bağlama, kaval, kemençe ve tulum; Azerbaycan’dan kemança; Gürcistan’dan salamuri; Kazakistan’dan kılkobuz; Kırgızistan’dan komuz; Rusya’dan domra; Özbekistan’dan çang; Ukrayna’dan bandura ve Yunanistan’dan buzuki gibi otantik çalgılara ve onlar için yazılmış eserlere yer vererek bu coğrafyaların müzikal mirasına sahip çıkıyor. Biz de Daimi Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni’nin ve Şef Masis Aram Gözbek yönetimindeki MAGMA Filarmoni Korosu’nun birlikte icra edeceği eserle Midilli Adası’nın kırlarında büyüyen iki genç Daphnis ve Khloe’nin serüvenlerle dolu aşk hikayesine ortak olacağız.

merve-dizdar
Merve Dizdar | Fotoğraf Kaynağı: Can Büyükkalkan

Daphnis ve Khloe’nin Aşk Hikayesi Merve Dizdar’ın Anlatımıyla Canlanıyor

Notaların ritmine kapılacağımız bir konser akşamında kelimelerin büyüsüyle de iki bin yıl öncesine bir yolculuk yapacağız. Bu yolculukta bize eşlik edecek olan isim ise son olarak 76. Cannes Film Festivali’nde Kuru Otlar Üstüne filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülüne layık görülüp hepimizi gururlandıran Merve Dizdar olacak. Tiyatromuzun değerli isimlerinden Yiğit Sertdemir’in metni ve rejisiyle sahnelenecek temsilin kostüm ve dekoru ise Candan Seda Balaban tarafından tasarlanacak. Bizler de Tekfen Filarmoni kadar Merve Dizdar’ın anlatımını da merakla beklediğimiz bu konserle “aşk”ı notalar ve kelimelerin yarattığı bir evrende deneyimleyeceğiz.

Not: Konser öncesinde Ravel’in Daphnis ve Khloe bale müziğinin esinlendiği, Antik Yunan yazar Longos’un kaleme aldığı hikayeyi merak ediyorsanız “Can Yayınları”ndan çıkan “Daphnis ile Khloe’nin Aşkı” kitabını okumanızı öneririm.

Kapak Fotoğrafı: Tekfen Filarmoni

İlginizi çekebilir: Halil Şimşek’ten İKSV Alt Kat ve Sanatta Yaratıcı Bakışlar Üzerine