Nişantaşı her zaman yemek için tercih ettiğim lokasyonlarda biri olmuştur çünkü birçok innovatif ve trend mekanlar burada yer alıyor. Dünya mutfağından birçok farklı seçeneği rahatlıkla bulabileceğiniz Nişantaşı, benim için özellikle keşif konusundan heyecanlandıran yerlerden biri. Yakın zamanda açılan Maderia Sushi Bar radarımıza girmişti ve ivedilikle ben de deneyimlemek için gittim.

Hazırsanız sushilerle lezzet şöleni başlıyor. Mekan Uzakdoğu mutfağını Anadolu’dan gelen lezzetler ile birleştirerek yorumlamış. Klasik sushilerin yanı sıra, 12 imza sushileri de var ve reçeteleri Maderiaya’ya ait. Bahsi geçen bu 12 sushinin isimleri Japon kadın isimleri olup anlamlarına uygun renk doku-içerikte hazırlanmış. Menüdeki mottoları ise “Kelimelerin Gücüne İnanın ve siparişinizi verirken; İmza Sushi’nizi adı ile sipariş verin.” şeklinde. Dört imza sushi’lerini deneme fırsatı bulduk; bunlar Murasaki, Chinatsu, Hosiko ve Yasuke. Murasaki; mor salkımlı çiçek bahçesi demek, Murasaki sosları tam anlamına göre hazırlanmış. Chinatsu; bin yaz mevsimine atıfta bulunan bir Japon ismi, içeriğinde de buna uygun bir yaz havasını yansıtmışlar. Hoshiko’nun dış kaplamasında pazı, yasuke’ninkin de ise çıtır patates kullanılmış. Biz bu dört sushiyi de çok sevdik. Başlangıç olarak midye tempura ve ve enginar çanağında dolgulu karides yedik. Tüm elementlerin tadını ayrı ayrı aldık diyebilirim. Her iki tabakta imza başlangıçlarından.

Maderia konumu itibariyle oldukça tarihi bir yerde bu yüzden biraz mimarisinden ve tarihinden de bahsetmek istiyorum. Mekanın bulunduğu binanın mimarisini incelediğimizde Nişantaşı’nın sembolü olan konakları ile ünlü Süleyman Nazif Sokak’ın merkezinde sıra evler konsepti ile inşa edilmişi olan binanın mimarı meşhur Sarkis Balyan. Sıra evlerdeki işyeri ve konutlar; geometrik olarak ‘’L’’ şeklinde planlanmış ve tüm bağımsız bölümlerin girişlerin münferit. Yıllara meydan okuyan bu tarihi yapılar birçok sanat tarihçileri, mimar ve mühendislerden oluşan büyük bir ekibin titiz çalışması sonucu ilk günkü haline en yakın formda renove edildiğini görüyoruz.

Maderia’nın anlamına da bakacak olursak Latincede doğadan gelen ve doğanın varoluşu anlamını taşımakta. Yüzyıllara meydan okuyup günümüze kadar ulaşmış olan bu yapının iç tasarımında doğada işlenmemiş materyallerin, zamanla değişmiş ama doğal seleksiyonunu korumuş hallerini gördük. Mekanda da dekorasyonu incelediğiniz her detaydan büyülenmemek elde değil. 14.yy. Rönesans ressamlarından Hans Baldung’un eserlerine rastlayabileceğininiz gibi üst katta yani Maderia Renaissance adını verdikleri katta ise birçok imzalı ve mühürlü antika eserler sergileniyor. Ayrıca bu katta belirli bir saat sonra, keyifli bir vakit geçirebileceğiniz bir yandan da dans edebileceğiniz bir ortama dönüşüyor. 2023 Michelline Guide için görüşmeleri başlamış olan Maderia şimdilik gönlümüzün yıldızını aldı.

Kapak Fotoğrafı: Maderia Sushi Bar

İlginizi çekebilir: Caglar İnceoğlu’dan YADA Sushi