Türkiye’de yaşayan insanlar olarak stresli olduğumuzda artan sivilceleri özellikle sınav yıllarından tanıyoruz. Cilt bakımı dünyasının yeni yeni kullanmaya başladığı ‘psychodermatology’ terimiyse varlığından emin olduğumuz bu denklemi bilimsel olarak da açıklamaya başlıyor.

Psychodermatology | Fotoğraf: unsplash.com/@chermitovee

‘Psychodermatology’, özetle, sivilce, rosacea ve egzama gibi tanılar üzerinden zihin ve cilt hastalıkları arasındaki bağlantıyı inceliyor; bunların hepsinin güveni azalttığı ve zihinsel sağlığı olumsuz yönde etkilediği öne sürüyor. Örneğin; cilt ve zihinsel sağlığın el ele gittiğine inanan Dermatolog Dr. Anjali Mahto, Self London adlı kliniğinde, devam eden cilt tedavileri boyunca hastalara destek vermeye hazır olan klinik psikolog Dr. Eleanor Chatburn ile birlikte çalışıyor. Hastalara kişisel olarak mutlu oldukları bir cilde sahip olma konusunda daha kapsamlı ve hedefe yönelik bir yaklaşım sunan ikili, “psikodermatolojinin” kapsamlı dermatolojik bakımın ayrılmaz bir parçası haline geleceğine inanıyor. Dr. Mahto, cildimiz ile zihnimiz arasındaki bağlantıyı benimsemenin sadece gelecek yıl için dikkat edilmesi gereken bir trend değil, aynı zamanda daha kişiselleştirilmiş ve en önemlisi etkili tedaviye doğru olumlu bir adım olduğu görüşünde.

‘Psychodermatology’ kavramının tarihi ise tahmin edebileceğimizden çok daha eski. Psikodermatolojik vaka öyküsünün ilk tanımı, İran’daki bir prensin, kraliyet tahtına geçme kaygısı nedeniyle sedef hastalığına yakalandığı MÖ 1700 yılına uzanıyor! Hipokrat’ınsa, duygusal stres ile cilt hastalığı arasında ilişki olduğunu öne sürmüştü. ve strese tepki olarak saç yolma vakalarını bildiği görülüyor!

Psychodermatology | Fotoğraf: unsplash.com/@hypethat

‘Psychodermatology’ için dünya çapında kabul görmüş tek bir sınıflandırmaysa henüz yok. Bununla birlikte kavramın özü çeşitli sınıflandırmalarda kendine yer buluyor. Örneğin; Reichenberg ve ark. tarafından yapılan sınıflandırmada bunların üç gruba ayırdığını görebiliyoruz: “(1) ikincil psikiyatrik durumlara neden olan birincil dermatolojik durumlar, (2) stres veya psikiyatrik durumlar tarafından alevlenen birincil dermatolojik durumlar ve (3) cilt sorunları olarak ortaya çıkan birincil psikiyatrik durumlar.

Günün sonunda; cilt ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi tanımlayan ‘psychodermatology’, “fazla hassas” kişilerce yaratılmış göstermelik bir trendden çok daha fazlası! Fiziksel sağlığımız ve ruh sağlığımız arasında ilişkiyse bütünsel bir yaklaşımla kararalar almanın bizlere yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Kapak Fotoğrafı: unsplash.com/@hypethat

İlginizi çekebilir: Beauty Magger’dan Skin Fasting