Ani bir fren ve uzun bir kornanın ardından birbirini kovalayan iki öfkeli sürücü, en fazla ne kadar ileri gidebilir? Beef, öfkesini trafikte birbirinden çıkarmaya çalışan iki Asyalı göçmenin saplantılı mücadelesi üzerinden tam da bu konuyu ele alıyor. Netflix’te yayınlanan kara komedi dizisinin başrollerinde sağlam isimler var. A24 yapımcılığındaki Beef’te Danny karakterini The Walking Dead ve Burning’deki performanslarıyla tanınan Steven Yeun, Amy’i ise meşhur stand-up komedyeni Ali Wong canlandırıyor.

beef
Beef | Fotoğraf: Netflix

Editör Notu: Yazının bu bölümünden sonrası spoiler içermektedir.

Beef, ana karakterlerimizden Daniel Cho’nun intihar etmek için satın aldığı ızgaraları yanında fiş olmadığı için iade edemediği bir sahne ile açılıyor. Bu sahne, “kara komedi” tabirinin tanımı değil de nedir? Sinirli bir şekilde arabasına binen Danny, park yerinden çıkmaya çalışırken beyaz bir SUV’a çarpacak oluyor. Ani bir frenle durduğunda ise aldığı tepki uzun -ve öfkeli- bir korna sesi ve bir el hareketi oluyor. İki öfkeli sürücünün bu karşılaşması, Danny’nin diğer aracı kovalaması ve bu tehlikeli kovalamacanın sonrasında da aracın sahibinin peşine düşmesiyle ilerliyor.

Diğer araç ise tabii ki de diğer ana karakterimize, Amy Lau’ya ait. Dizi bize gösteriyor ki aslında bu iki kişi sosyoekonomik olarak birbirinden çok farklı yerlerde. Danny, kardeşiyle birlikte bir motel odasında yaşıyor ve ekonomik sıkıntılar çekiyor. Ailesini Kore’den Los Angeles’a getirmek için bir ev satın alması gerektiğini de düşünürsek, dertleri başından aşkın.

Amy ise banliyödeki lüks evinde, toksik pozitif kocası ve tatlış kızı ile birlikte yaşıyor. Ve işletmesini 10 milyon dolara satmak üzere. Fakat e-postalar ve telefonlaşmalar arasında boğulurken kızı ile yeterince vakit geçiremiyor ve her şeye olumlu tarafından bakan, “öfke geçici bir bilinç durumudur” diyen kocasının onu anlamadığını düşünüyor.

beef-2
Amy & George | Fotoğraf: Netflix

Beef’in yaptığı en iyi işlerden biri karakterleri ve motivasyonlarını aktarmak. Amy ve Danny’nin öfkesinin sebeplerini ancak üç paragrafta özetleyebilmişken, dizi bunu çok daha derinlemesine yapıyor. Sadece saydığım sebeplerden ötürü mü öfkeliler, geçmişlerde neler yaşamışlar, hepsini görüyoruz sezon boyunca. Onları sinirlendiren travmalarını izleyip bağ kurarken, aynısını yan karakterler için de yapıyor. Danny’nin kardeşi Paul’dan kuzeni Isaac’e, Amy’nin eşi George’dan kayınvalidesi Fumi’ye kadar herkesin neyi hangi motivasyonla yaptığını anlayabiliyoruz.

Dizideki karakterlerin griliği, hikayenin gerçekçiliğini arttırıyor. Bu da finale doğru ilerlerken olaya ailevi travmaların ve varoluşsal sorgulamaların dahiliyetini iyice çarpıcı hale getiriyor. Sadece 10 bölümü olan bir dizide bu kadar çok karakter olmasına bakmayın, hepsinin yolu birbiriyle kesişiyor ve bu gitgide daralan çember dizinin tek oturuluşta bitirilmesini kolaylaştırıyor.

beef-4
Beef | Fotoğraf: Netflix

Bölüm isimlerindeki edebi göndermeler ve çizimlerle sanatsal yönünü güçlendiren Beef, oldukça iyi bir kara komedi örneği. Tuhaf karakterlerin kendini saçmasapan durumlarda bulduğu gülümseten sekanslarla bezeli, ama inanılmaz karanlık, ilerledikçe hayatı sorgulatan bir tarafı da var.

Neredeyse tüm karakterlerin Asya kökenli olmasıyla, temsiliyet açısından da ayrı bir önemi var Beef’in. ABD’deki Asyalı göçmenlerin yeni bir hayat kurma çabası, başarılı olma zorunluluğu hissetmeleri ve Batılı psikolojik tedavilerle ilişkileri gibi konulara parmak basıyor.

Bitirdikten sonra “kim akıl etmiş böyle bir hikayeyi” diye Google’a daldığımda ise dizinin yaratıcısı ve 5 bölümünün yazarı olan Lee Sung Jin’le karşılaştım. Geleceğinin oldukça parlak olduğunu söyleyebileceğimiz Jin’in beni asıl şaşırtan noktası, sevdiğim işlerdeki imzasını görmek oldu. Çeşitli dizilerde ufak ufak yazarlık yapmış, sonrasında ise hayranı olduğum BoJack Horseman’ın yapımcılarının diğer animasyon işleri Undone (Amazon Prime) ve Tuca & Bertie’nin (Netflix) yapımcıları arasında yer almış! Beef’in başrolleri Ali Wong ve Steven Yeun’u Tuca & Bertie’nin seslendirme kadrosunda da görebilirsiniz. Bu sıralar izleyecek yeni bir şey arıyorsanız her iki animasyonu da (tabii ki Beef’i izledikten sonra!) şiddetle öneriyorum.

Kapak Fotoğrafı: Netflix

İlginizi çekebilir: Sine Magger’dan Netflix’te Bu Ay Neler Var