Mahmut Bey Camii, halk arasında “Çivisiz Cami” olarak da bilinen, Kastamonu’da varlığını sürdüren ilginç bir cami. 1366 yılında Candaroğlu Beyliği Dönemi’nde yaptırılan ve yapımında ahşap bindirme tekniği kullanılan cami yaklaşık 700 yıllık. Bu camiye “Çivisiz Cami” denmesinin nedeniyse adından da anlaşılacağı gibi yapımında hiç çivi kullanılmamış olması. Yaklaşık 700 yıl önce yapılıp günümüze kadar gelmesiyse çok etkileyici.

Çivisiz Cami
Çivisiz Cami | Fotoğraf: Ali Baştürk

Caminin başına gelen üzücü bir olay var; camiye tarihi eser gözüyle bakıldığı için kapısı çalınmış. Sonradan bulunan kapı güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi’nde sergilenmeye başlanmış. Şu an camide bulunan kapıysa imitasyon. İçeri girdiğim andan itibaren ulvi bir havanın beni içine çektiğini söyleyebilirim.

Caminin başka bir özelliğiyse mihrabının alçıdan yapılmış olması. Ayrıca cami süslemeleri kök boyasıyla yapılmış. Ancak arkadaşım renklerin iyice solduğunu önceden daha canlı renklerin olduğunu söylemişti.

Çivisiz Cami
Çivisiz Cami | Fotoğraf: Ali Baştürk

UNESCO tarafından yapılan inceleme sonucu 2014 yılında geçici miras listesine alınmış bu camiyi bir gün Kastamonu’ya gelirseniz görmeden dönmeyin derim. Ama tabii toplu taşıma olmadığı ve cami şehre uzak olduğu için kişisel aracınızla gelmek zorunda olduğunuzu da söylemeden geçmeyeyim. Ben kış ayında gittiğim için kapıda görevli kulübesindeki çalışanlar dışında kimse yoktu, seyahat tarihinizi ona göre ayarlamanızı tavsiye ederim.

Kapak fotoğrafı: Ali Baştürk

İlginizi çekebilir: Naz Kavas’tan Kastamonu’da Bir Hafta Sonu