Modern sanat ve Pop art denildiğinde tüm dünyada akla gelen ilk isimlerden biri olan Brian Donnelly (a.k.a KAWS) 90’lı yıllarda New York’ta bir graffiti sanatçısı iken, kendi jenerasyonu arasından sıyrılıp global bir ün yakalayacağını tahmin edebilir miydi?

KAWS | Fotoğraf: bocadolobo.com

1974’te Jersey City’de doğan KAWS, New York’ta yer alan Görsel Sanatlar Okulu’na (School of Visual Arts) girdi ve burada eğitimini tamamladı. Jumbo Pictures animasyon stüdyosunda çalışmaya devam ederken, Disney’in 101 Dalmaçyalı, Doug ve de MTV’nin kült dizisi Daria dahil olmak üzere animasyon dizileri için hücreler çizdi.

KAWS, bugünkü haliyle sanatına; 1990’ların başında New York’ta graffiti ve sokak sanatı yaparak başladı. Bu süre zarfında, 90’ların sonundaki Manhattan’daki reklam afişlerinin güzel yüzleri üzerinde boyanmış görünen imza motiflerini, kafatası ve çapraz kemikli çizimlerini geliştirmeye başladı. Sokaklarda asılı bulunan reklam afişlerini alıp, kafalarını değiştirerek -kendine has üslubuyla yeniden şekillendirerek- yerlerine geri koyuyordu. Bir süre sonra şehrin her yerinde görülen bu figürlerin aynı sanatçının imzası olduğu anlaşılınca, bir hayli merak konusu oldu. 

KAWS, 1997 | Fotoğraf: soldart.com

KAWS, 90’ların sonlarına doğru Japonya’yı ziyaret ettikten ve oradaki koleksiyon pazarını keşfettikten sonra sınırlı sayıda oyuncaklar üretmeye başladı. Baskıları kısa sürede koleksiyonerler arasında kült nesneler haline geldi ve o zamandan beri 130’dan fazla oyuncak üretti. Tokyo alt kültürünün altın figürleri Hectic ve Undercover’dan Jun Takahashi ile sokak sanatı projelerini sürdürdü. KAWS 1999’da, ilk oyuncağını Japon şirketi Bounty Hunter ile yaptı; Mickey Mouse’un “x” gözleri olan bir vinyl figürüydü. A Bathing Ape’in yapımcısı Nigo, 2001 yılında KAWS’den bir giyim hattı üzerinde işbirliği yapmasını istedi ve The Simpsons, The Smurfs ve SpongeBob SquarePants gibi çizgi film karakterlerinin pop resimlerini toplamaya başladı. Takdir edersiniz ki, bu noktadan sonra da şöhreti tüm dünyada bir hayli arttı.

Claes Oldenburg’un ve çok yakın zamanda Takashi Murakami’nin ticari tavrını kanalize eden KAWS, Nike için “X” işaretli spor ayakkabılarını ve Kanye West’in 808’s & Heartbreak album kapagini tasarladı.

KAWS tarafından Tasarlanan Kanye West’in 808’s & Heartbreak Albüm Kapağı | Fotoğraf: Hypebeast

Sanatçı, KAWS-mobilia’nın tamamını satmak için , 2006 yılında Tokyo’da Original Fake adlı göz kamaştırıcı bir mağaza açtı, mağazanın tasarımını da Masamichi Katayama yaptı. Daha sonra kendisine ilk galerisini açmak için neden Japonya’yı seçtiği sorulduğunda; Japonya’da New York’a nazaran çok az sanat galerisi olduğunu ve esasen Japon sokak kültürünün ve modasının onu çok etkilediğini ve Japonya’nın onda hep bir merak uyandırdığını ifade etti.

KAWS, THE KAWS ALBUM, 2005 | Fotoğraf: artnet.com

KAWS’ı sanat yapmaya iten asil sebep ise başka hiçbir alana ilgi duymaması ve ilham eksikliğiydi de denilebilir. Sanatı, okul hayatı boyunca derslerden ve sosyal ortamlardan bir kaçış olarak gördüğünü ifade eden KAWS, grafiti yapmaya başlamasıyla kendisi gibi insanlarla tanıştığını ve bu durumun onu üretmeye ittiğini ifade ediyor. Öncesinde derslere karşı oldukça ilgisiz bir öğrenciyken, School of Visual Arts’da gerçek sanatçılarla tüm gün sanat konuşmak ve aynı kalibreden insanlarla bir arada bulunmak onu bir anda azimli ve çalışkan bir öğrenciye dönüştürmüş anlayacağınız.

KAWS sanat camiasında “pahalı bir sanatçı” olarak ün yapmış olsa da Uniqlo ve Nike gibi daha ulaşılabilir markalara da tasarımlar yapmasıyla ulaşılabilirliğini artırmaya devam ediyor. Her ne kadar, bir sanatçı olarak hiçbir zaman ulaşılabilir olma amacı taşımadığını sıklıkla vurgulasa da, kendisiyle yapılan röportajlarda; Japon giyim markası devlerinden Uniqlo ile yaptığı çalışmayı çok sevdiğini ve bu tarz iş birlikleri yapmaya devam etmek istedini belirtiyor. 2000’li yılların başında, “süper sınırlı” bir şeyler yapmanın kendisi için daha doğru olduğunu düşündüğünü, şimdi ise  sosyal medyanın da etkisiyle farklı bir ruh haline büründüğünü, bu konuda eskisi kadar katı olmadığını belirtiyor. Instagram ile beraber genç kitlelerinin onu takip etmesini ve 14 dolarlık bir Uniqlo X KAWS tişörtünü, diğer markalarla kombinlediklerini görmenin onu mutlu ettiğini yineliyor.

66f28a36e5445dc6ceb86216c866a38e
KAWS Figürleri | Fotoğraf: bocadolobo.com

Instagram’da 3.3 milyon takipçisi bulunan bu ileri görüşlü ve yenilikçi sanatçının online galerisi ile sizi baş başa bırakmadan önce, merak edenler için KAWS isminin arkasında, etkileyici bir hikâye ya da spesifik bir anlam olmadığını, sanatçının bu harfleri sevdiği KAWS ismini tercih ettiğini belirtmek isterim. Eğer KAWS’ın işlerini merak ediyorsanız; Instagram hesabını ziyaret edebilirsiniz.

Kapak Fotoğrafı: Jing Culture

İlginizi çekebilir: Zehra Ozkan’dan Daniel Arsham