Üzerine şehirler kurarak sesini duymayı unuttuğumuz kadim toprakların geçmişini hatırlamak istediğimizde nesilden nesile aktarılan şiirlerin, efsanelerin ve müziklerin peşine düşeriz. Fakat söz konusu toprağın binlerce yıl boyunca insanlardan gizli tutmayı başardığı hikâyeler olduğunda kulağımızı Mezopotamyalı Ninkası’dan Antik Yunanlı Dionysos’a uzanan tanrıların serüvenlerine, insanlık tarihi boyunca sofraların eşlikçisinden medeniyetlerin tanrılarına sunduğu birincil içkiye kadar şaraba çeviririz. Birçok kültürde doğanın döngüsünü kutlamayı temsil eden bağ bozumu zamanında Ege’nin binlerce yıllık kadim sırlarının asma yapraklarının arasından soframıza doğru estiği İzmir’in bağ yolunu takip ediyoruz.

İzmir’in Bağ Yolu Durakları

Hus Şarapçılık, Urla Konum

1923 yılında mübadele ile Urla’ya göç eden anneannesinin çiftçilik anlayışını takip eden Ceylan Ertörer Diaz Leon ve bağcı bir aileden gelen Şilili Juan Pablo Diaz Leon’un 2018 yılında bir aile işletmesi olarak kapılarını araladığı Hus Şarapçılık, köklere bağlı sürdürülebilir bir üretim anlayışını ortaya koyuyor. Farklı şarap stilleri ve üretimleri üzerine hem geleneksel hem de yenilikçi bir anlayış edinen Hus Şarapçılık, ova ve orman tarafından çevrelendirilen Hebiller Mevki’de bulunuyor. Etrafındaki coğrafyaya uyumlu ve saygılı bir şekilde tasarlanan şaraphanede üzüme en az müdaheleyi yapabilmek amacıyla şarap üretimi sırasında yer çekimi yöntemi kullanılıyor. Şaraphanenin etrafındaki bağları ekolojik bağ yöntemlerine uygun tasarlayan Hus Şarapçılık, ayrıca bağcılık anlayışını geliştirebilmek amacıyla farklı üzüm yetiştiştiricileri ile çalışıyor. Hus Şarapçılık’ta bu coğrafyanın unutulmaya yüz tutmuş üzümlerini bir araya getiren Supernova’dan fıçı kullanılmadan üretilen Emir’e kadar birçok şarap yer alıyor.

Urla Bağevi Vineyard Hotel, Urla Konum

2016 yılında New York Times’ın Dünyada Görülmesi Gereken 52 Yer listesine giren Urla Bağevi, restoranında ve otelinde bulunan modern ve minimalist detaylar ile özgün bir Ege mimarisine göz kırpıyor. Sema Sertkaya ve oğlu Balkan Yükselen tarafından işletilen Urla Bağevi, otel ve restoranın bütün ihtiyacını yerel halktan ve kendi bahçesinden temin ediyor. Şarap üzerine kurgulanan restoranın şefliğini üstlenen Kaan Baysallı ve ekibi sadece İzmir’den gelen malzemeler ile “tarladan sofraya” anlayışını geleneksel ve modern mutfak teknikleri ile benimsiyor. Urla Bağ Yolu Şarap Derneği’nin kurucu üyesi olan Urla Bağevi’nde derneğe üye şaraphanelerin şarapları servis ediliyor.

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Urla Bağevi Vineyard Hotel

Urla Şarapçılık, Urla Konum

1996 senesinde kurulan Uzbaş Çiftliği’nin bir hayali olarak 2000 yılında başlayan Urla Şarapçılık, binlerce yıl öncesinden bugüne miras kalan şarapçılık kültürünü yaşatmak ve canlandırmak adına çalışmalarını yürütüyor. Anadolu’ya ait üzümlerin çeşitlendirilmesi ve hayata döndürülmesi adına çalışan Urla Şarapçılık’ta iyi tarım uygulamaları ile üretilen on bir adet üzüm bulunuyor. Urla Karası üzümleri ile Dünya Üzüm Atlası’na giren Urla Şarapçılık’ın 550 dönüm bağlarında ürettikleri üzümler arasında Cabernet Sauvignon, Syrah, Nero d’Avola, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese, Petit Verdot, Boğazkere ve Bornova Misketi yer alıyor. Ayrıca Urla Şarapçılık’ın Anadolu’da unutulmaya yüz tutmuş üzümleri canlandırmak amacıyla yürüttüğü “Discover” isimli bir projesi bulunuyor.

Urlice Bağları, Urla Konum

2006 yılında Bilge Bengisu Öğünlü ve Reha Öğünlü çifti tarafından kurulan Urlice Bağları, Urla’nın ilk butik şaraphanelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Urlice Bağları, ismini Urla’ya dair bir rivayetten alıyor. Rivayete göre Urla bölgesi ismini Ulice isimli bir kraldan, Urlice Bağları ise ismini bu kralın kızından alıyor. Üzümlerini organik tarım prensibi ile yetiştiren Urlice Bağları’nda şarabın üretim aşamasında üzüme minimal müdahalede bulunuluyor. Kırmızı şaraplar; Fransız meşe fıçılarda en az iki yıl, şişede ise en az on sekiz ay bekletiliyor. Urlice Bağları’nda en fazla tercih edilen üzümler arasında Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Merlot, Cabernet Shiraz bulunuyor.

USCA Şarapçılık, Urla Konum

Klozomenaili filozof Anaksagoras’ın “US” felsefesinden ilham alan USCA Şarapçılık, doğalı bozmadan gelenekseli ve teknolojiyi birleştirerek şarap üretimini gerçekleştiriyor. Temelleri 2002 yılında Serpil Erdurak tarafından atılan USCA Şarapçılık, antik şarap yolu üzerinde bulunan Kuşçular Köyü’nde yer alıyor. Şaraphanenin danışmanlığını ise teruar ve bağları anlamak üzerine çalışmalarını sürdüren ve bağcı bir ailenin yedinci jenarasyonundan gelen Güney Fransalı Antoine Bastide d’Izard üstleniyor. USCA Şarapçılık tarafından üretilen on farklı şarap, üretimde ilham alınan William Shakespeare sonelerine göre isimlendiriliyor. USCA Şarapçılık’ın kullandığı üzümler arasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Viognier, Chardonnay, Öküzgözü, Bornova Misketi ve Foça Karası bulunuyor.

İlginizi çekebilir: Esra Özocak’tan USCA Şarapçılık

MMG Şarapçılık, Urla Konum

Prof.Dr.Metin Güner’ın hobisi olarak başlayan MMG Şarapçılık, ismini üretilen ilk alkollü içki Met’ten -ballı şaraptan- alıyor. İki farklı arazide toplam elli dekarlık bir alanda üzümlerini üreten MMG Şarapçılık, erken fermantasyondan kaçınmak adına üzümlerine gece hasadı yapmayı ve üzümleri el ile toplamayı tercih ediyor. MMG Şarapçılık; birinci arazisinde susuz tarım ile Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvedre, Bornova Misketi ve Chardonnay üzümlerini; ikinci arazisinde ise Kara Misket, Viognier ve Mourvedre yetiştiriyor. Yılda yirmi bin şarap şişeleyen MMG Şarapçılık, sekiz farklı şarap üretiyor.

Perdix Şarapçılık, Urla Konum

Yunanca’da keklik anlamına gelen Perdix kelimesinden ismini alan Perdix Şarapçılık, Osman ve Ebru Çapkınoğlu tarafından yaşayan içkinin peşine düşmek amacıyla başlatılıyor. Kendilerini şarap deneyimini ilk kez yaşayan bir aile olarak tanıtan Çapkınoğlu çifti, doğal yaşama duydukları ilgiden dolayı Perdix Şarapçılık’ın kapılarını araladıklarını paylaşıyor. Organik bağcılılığın bütün prensiplerini uygulayan Perdix Şarapçılık’ta Petit Verdot, Boğazkere Üzümü, Pinot Noir, Sauvignon Blanc ve Bornova Misketi yetiştiriliyor. Perdix Şarapçılık’ın dünyanın en geniş ve yetkin şarap yarışması olarak tanınan Decanter Awards’tan altın, gümüş ve bronz olmak üzere farklı ödülleri bulunuyor.

İlginizi çekebilir: İrem Bali’den Perdix Wines

İKİDENİZARASI Şarapçılık, Urla Konum

1924 Mübadelesi’nde Rumlar’ın gidip Selanikliler’in gelmesi ile değişmeye başlayan toprakların üzerine kurulu olan İKİDENİZARASI, Yağcılar Köyü’nde yer alıyor. İyi şarap yapmayı ve Yağcılar’ı şaraphanesiyle bilinir kılmayı amaçlayan İKİDENİZARASI Şarapçılık, hem şarapların hem de yancıların tadına bakılabilecek keyifli bir ortam sunuyor. Her ne kadar İKİDENİZARASI Şarapçılık’ın temelleri 1999 yılında Serhat Akbay tarafından atılsa da zaman içerisinde kadroya Nevzat Sayın, Prof. Dr. Sait Ada ve İbrahim Dilan da katılıyor. Kendilerine hedonist kuartet diyen bu kadro, 2019 yılında Semril Zorlu’nun katılımıyla profesyonelleşiyor. İKİDENİZARASI’nın şarap kataloğunda Chardonnay, Bornova Misketi, Rose, Cabernet Sauvignon&Syrah bulunuyor.

Mozaik Şarapçılık, Urla Konum

Ali Emin ve Melis Kurtel Emin tarafından 2006 yılında başlayan Mozaik Şarapçılık, gelecek nesillere bağcılık ve şarap kültürünün kalması adına Mahrem şaraplarını üretiyor. İtalyan ziraatçilerin önderliğinde başlayan Mozaik Şarapçılık projesi, doğanın kanunlarına uyumlu bir şekilde şarap üretimini merkeze alıyor. Syrah, Sangiovese, Corinto, Montepulciano, Petit Verdot, Tannat, Marselan, Ekigaïna, ve Rebo olmak üzere 9 çeşit kırmızı üzüm üreten Mozaik Şarapçılık’ın dünyanın farklı noktalarından birçok ödülü bulunuyor. Üzümün karakterini ve bölgenin geçmişini ön plana çıkarmayı hedefleyen Mozaik Şarapçılık’ın her üzüme yönelik geliştirdiği bir budalama çeşidi bulunuyor. Mozaik Şarapçılık, Türkiye’de kurulu bir sulama sistemi olmayan tek bağ olarak geçiyor.

Ayda Şarapçılık, Seferihisar Konum

Ayda ve Uğur Kalelioğlu çiftinin 1998 yılında doğayla iç içe bir yaşama geçme hayaliyle başlayan Ayda Şarapçılık, Teos antik kentine yakın konumu ile Seferihisar’da açılan ilk şarap evlerinden biri olarak tanınıyor. Şarap üretimine amatör bir şekilde başlayan Kalelioğlu çifti zaman içerisinde aldıkları eğitimler ile en iyisi olmayı hedefliyor. Çiftin aldığı eğitimler arasında yalnızca yirmi beş öğrencinin kabul edildiği Université Toulouse III – Paul Sabatier Üniversitesi de bulunuyor. Bu eğitimin ardından önolog olarak Türkiye’ye dönen Kalelioğlu, kazandığı ödüller ile Türkiye’nin dikkat çeken bağlarından biri olmaya başlıyor. 400 metre rakımda ürettikleri şarapları ile birçok ödülü bulunan Ayda Şarapçılık’ın tadım kursları da bulunuyor.

Nif Bağları, Kemalpaşa Konum

İsmini Kemalpaşa’nın Orta Çağ’daki adı olan ve su perisi anlamına gelen Nymphaion’dan alan Nif Bağları, Hamit ve Gaye Özcan çiftinin bağcılık kültürünü geleceğe taşımak adına 2004 yılında başlattığı aile işletmesi bir şaraphane olarak tanınıyor. Antik Yunan’da şarap tanrısı Dionysos’un memleketi olarak anılan Bozbağlar’ın hemen yanında bulunan bağ, zengin minerale sahip bir toprağın üzerinde yer alıyor. Ege’nin doğa güzelliklerini ve antik efsanelerini bir araya getiren Nif Bağları’nda Sangiovese, Shiraz, Solaris, Bornova Misketi ve daha birçok üzümden oluşan on altı adet şarap üretiliyor.

İsabey Bağları & Bağevi, Menderes Konum

20. yüzyılın başında Kırım’dan Bulgaristan’a göç eden ve şarap ticareti ile uğraşan Güner ailesinin günümüze bıraktığı mirasın devamı olan İsabey Bağevi, üç yüz elli yıllık bir çınar ağacının altına masalarını kuruyor. Türkiye’ye göç etmelerinin ardından 40’lı yılların başında Sevilen Grup’un temellerini atan Güner ailesi, İsabey Bağevi’ni Menderes’te 2002 yılında açıyor. Ege mutfağından ilham alınarak oluşturulan şarap eşleştirmelerinde bağdan sofraya anlayışı benimseniyor. Türkiye’deki yabani fidanları Fransa’dan getirilen aşı kalemleri ile kullanan İsabey Bağları’nda Carbarnet, Sauvignon, Meriot, Corignon, Grenache, Semillon ve Chardonnay gibi farklı üzümlerden üretilen şaraplar yer alıyor.

İlginizi çekebilir: Özge Hocalar’dan İsabey Bağevi

Lucien Arkas Bağları, Torbalı Konum

Türkiye’nin en büyük tek parsel organik bağı olarak geçen Lucien Arkas Bağları, Torbalı’da bulunuyor. Lucien Arkas Bağları, özellikle Türkiye’de daha önce yetiştirilmemiş olan yirmiden fazla şaraplık üzüm üretimi ile dikkat çekiyor. Ecocert sertifikası ile yetiştirilen üzümler gece serinliğinde ve ay ışığında hasat ediliyor. Bu tercih Lucien Arkas Bağları’nda yetişen üzümlerin teruardan kaynaklanan özgün mevsim tatlarının korunmasını sağlıyor. Lucien Arkas Bağları, Ege’nin binlerce yıl geçmişe uzanan topraklarında yaşamış farklı medeniyetlerin kültürlerini bir araya getirmeyi amaçlıyor.

İlginizi çekebilir: Cansın Arda’dan Lucien Arkas ve İsabey Bağları

7Bilgeler, Selçuk Konum

Şaraphane, otel, toplantı salonları, restoran gibi birçok farklı bölümü bulunan 7Bilgeler, Selçuk Dörtenaltı Mevkii’de yer alıyor. Mimari anlayışında Avrupa’nın şato ve Anadolu’nun kervansaray mimarilerini bir araya getiren 7Bilgeler, 2011 yılında kapılarını açıyor. Şaraplar ismini bölgenin iki bin beş yüz yıllık tarihinde yer alan yedi bilgeden -Thales, Bias, Solon, Khilon, Anaxagoras, Lassos ve Pyhtagoras- alıyor. 7Bilgeler Bağı, Fransız önologlar birliğinin düzenlediği Vinalies Internationales 2014 yarışmasında Türkiye’den tek altın madalyaya hak kazanan şarap imalatçısı olması ile tanınıyor.

Kapak Fotoğrafı: USCA Şarapçılık

İlginizi çekebilir: Melek Ardıç Ören’den Şarap Kültürü